Συντριβή αεροπλάνου στην Κολομβία: 76 νεκροί -Υπάρχουν 5 επιζώντες

Τραγικό θάνατο βρήκαν 76 άνθρωποι και 5 τραυματίστηκαν σοβαρά όταν το αεροσκάφος που τους μετέφερε συνετρίβη λίγο πριν την προσγείωσή του στην Κολομβία. Σε αυτό επέβαινε η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσαπεκοένσε από τη Βραζιλία, η οποία την Πέμπτη τα ξημερώματα θα αγωνιζόταν στον τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα.

Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση τσάρτερ από την Βραζιλία προς την Μεντεγίν με ενδιάμεση στάση στην Βολιβία. Περίπου 30 χιλιόμετρα πριν το αεροδρόμιο χάθηκε η επαφή με τον πύργο ελέγχου και ο πιλότος προσπάθησε να το προσγειώσει. 

Σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του αεροδρομίου, το αεροπλάνο αντιμετώπισε πρόβλημα στα ηλεκτρικά συστήματα, το οποίο ελήφθη από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος άδειασε τα καύσιμα λίγο πριν επιχειρήσει αναγκαστική προσγείωση προκειμένου να μην ανατιναχθεί το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αεροδρομίου, Αλφρέντο Μποκανέγκα, ο πύργος ελέγχου είχε δώσει προτεραιότητα προσγείωσης στο αεροσκάφος αλλά ξαφνικά χάθηκε από τα ραντάρ.

Το αεροπλάνο εκτελούσε πτήση τσάρτερ με την ομάδα της Βραζιλίας Τσαπεκόνσε, η οποια ταξίδευε για τον τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα στο Μεντεγίν προκειμένου να αντιμετωπίσει την Ατλέτικο Νασιονάλ.

Συνολικά στο αεροσκάφος βρίσκονταν 72 επιβάτες και 9 άτομα πλήρωμα.

76 νεκροί - 5 επιζώντες

Στα συντρίμμια του αεροσκάφους επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία της Κολομβίας πως έχασαν τη ζωή τους 75 άνθρωποι ενώ ο ένας εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Οι πέντε επιζώντες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της πόλης Κέχα και Ριονέγκρο, όπου νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για τους ποδοσφαιριστές Αλαν Ρούσελ, Ντανίλο, Τζάκσον Φόλμαν, τον δημοσιογράφο Ράφελ Χένσελ και την αεροσυνοδό Χιμένα Σουάρεθ.

Οπως ανέφερε ραδιόφωνο της Κολομβίας, στην αποστολή βρίσκονταν 22 ποδοσφαιριστές, το τεχνικό επιτελείο, 8 μέλη της διοίκησης, τρεις καλεσμένοι του συλλόγου και 21 δημοσιογράφοι

Ο δήμαρχος της πόλης Μεντεγίν Φεντέρικο Γκουτιέρεζ τόνισε πως στο σημείο σπεύδουν ήδη ασθενοφόρα ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθούν επιζώντες. Αυτό επιβεβαιώθηκε μάλιστα λίγα λεπτά αργότερα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως 10 άτομα έχουν βγει ζωντανά και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Το αεροσκάφος ανήκε στην εταιρεία Lamia της Βενεζουέλας και θα εκτελούσε προσγείωση στο αεροδρόμιο Jose Maria Cordova στο Ριονέγκρο, το δεύτερο μεγαλύτερο της Κολομβίας.

Την είδηση πως το αεροπλάνο μετέφερε τον σύλλογο της Βραζιλίας επιβεβαίωσε το αεροδρόμιο του Μεντεγίν ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ξεκίνησε την τελευταία διαδρομή της πτήσης από την Βολιβία. Συγκεκριμένα ξεκίνησε από το Σάο Πάολο, έκανε μια στάση στην Σάντα Κρουζ στην Βολιβία και στη συνέχεια αναχώρησε για την Κολομβία

H τελευταία επαφή με το αεροσκάφος φέρεται να ήταν 30 χλμ μακριά από το αεροδρόμιο του Μεντεγίν.

Οι πρώτες εικόνες από την συντριβή του αεροσκάφους

Στο twitter κυκλοφόρησε η πρώτη εικόνα από το αεροσκάφος που συνετρίβη λίγο πριν φτάσει στην Κολομβία και μετάφερε μεταξύ άλλων και την ομάδα Τσαπεκόνσε της Βραζιλίας.

Οι 22 ποδοσφαιριστές της Τσαπεκοένσε

Από τους 72 επιβαίνοντες οι 22 ήταν ποδοσφαιριστές της Τσαπεκοένσε. Πρόκειται για τους:

Ντανίλο, Φολμαν, Χιμένεθ, Ντενέρ, Αλαν Ρούσελ, Καραμέλο, Μαρσέλο, Μασάδο, Τιέγο, Νέτο, Ζοσιμάρ, Ζιλ, Σέρτζιο Μανοέλ, Μπιτέκο, Σαντάνα, Μαϊα, Κέμπες, Ανανίας, Γκόμες, Τιαγκίνιο, Ράνγκελ, Κανέλα

Κακές καιρικές συνθήκες

Η δυνατή βροχή δυσκολεύει το έργο των σωστικών συνεργείων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής της πόλης Union, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν διασωθεί ενώ στην περιοχή πετούν δύο ελικόπτερα αναζητώντας επιζώντες.Οι αρχές μάλιστα ζητούν από τον κόσμο που βρίσκεται κοντά στην περιοχή να φέρει φακούς!

Οι επιζώντες

Ο Αλαν Ρούσελ, αναπληρωματικός μέσος της Τσαπεκοένσε, ο οποίος αγωνίζεται στην ομάδα με τη μορφή δανεισμού από την Ιντερνασιονάλ, είναι ο πρώτος που εντοπίστηκε ζωντανός στα συντρίμμια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Φωτογραφία: Twitter /@StudioFutbol

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει υποστεί πολλαπλά κατάγματα, ένα από αυτά στην λεκάνη του, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται κρίσιμη. 

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως και ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας Ντανίλο, μεταφέρθηκε ζωντανός στο νοσοκομείο της πόλης Κέχα ενώ εντοπίστηκε ζωντανός και ο αναπληρωματικός γκολκίπερ, Τζάκσον Φόλμαν. Οι δύο τελευταίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Ριονέγκρο.

Στο νοσοκομείο βρίσκεται και η Χιμένα Σουάρεθ, μέλος του πληρώματος, με την κατάστασή της να χαρακτηρίζεται σταθερή.

Ζωντανός βρέθηκε και ο δημοσιογράφος Ράφελ Χένσελ, ο οποίος στην παρακάτω φωτογραφία μεταφέρεται στο νοσοκομείο ενώ ο ένας άνδρας με το όνομα Εντουιν, του οποίου δεν είχε προσδιοριστεί η ταυτότητα, εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 76.

Ο Ράφελ Χένσελ

Κόσμος θρηνεί στην Βραζιλία

Οι οπαδοί της Τσαπεκοένσε έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται έξω από το γήπεδο της ομάδας, κλαίγοντας ο ένας στην αγκαλιά του άλλου.

Λίγο πριν την επιβίβαση

Στην επίσημη σελίδα της Τσαπεκοένσε στο facebook, είχε αναρτηθεί βίντεο με την αποστολή του συλλόγου στο αεροδρόμιο του Σάο Πάολο, λίγο πριν την επιβίβαση.

Aυτό είναι το αεροσκάφος που συνετρίβη

Τη φωτογραφία του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Κολομβία έφερε στη δημοσιότητα ο ανταποκριτής του Guardian στο σημείο.

Όπως σημειώνει μάλιστα ο Martin Mazur πρόκειται για το ίδιο αεροσκάφος που χρησιμοποίησε σε μετακίνησή της προς τη Βραζιλία νωρίτερα μέσα στο μήνα η Εθνική Ομάδα της Αργεντινής.

Η επίσημη ανακοίνωση

Το αεροδρόμιο του Μεντεγίν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση όπου αναφέρεται ως αιτία της πτώσης του αεροσκάφους, μηχανική βλάβη και όχι οι κακές καιρικές συνθήκες όπως αναφέρθηκε από μερίδα του Τύπου. Το ακριβές σημείο εντοπίζεται ανάμεσα στις πόλεις La Ceja και La Union ενώ προσδιορίζεται και ο αριθμός των 6 επιζώντων

Η ανακοίνωση της αναβολής του τελικού

Οπως ήταν λογικό, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανέβαλε τον τελικό αλλά και κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση

H επίσημη ανακοίνωση της ομάδας

Μέσω της επίσημης σελίδας στο facebook, προέβη στην πρώτη ανακοίνωσή της η Τσαπεκοένσε

«Διαβάζοντας τις πληροφορίες από διάφορες πηγές αναφορικά με την πτώση του αεροσκάφους που μετέφερε τους ποδοσφαιριστές της Τσαπεκοένσε, η διοίηση του συλλόγου διά του αντιπροέδρους της Ιβάν Τότσο, αναφέρει πως θα περιμένει την επίσημη ανακοίνωση από τις αρχές της Κολομβίας. Ο Θεός να βοηθήσει τους αθλητές μας, τα μέλη, τους δημοσιογράφους και τους καλεσμένους μας που ήταν στην πτήση».

Ολόκληρη η λίστα των επιβατών

Πριν από λίγο η Πολιτική Αεροπορία της Κολομβίας έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρη τη λίστα των επιβατών

]

Η στιγμή που χάνεται από τα ραντάρ

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται ακριβώς η στιγμή που το αεροπλάνο χάνεται από τα ραντάρ, λίγο πριν την συντριβή του

Ποιά είναι η Τσαπεκοένσε

Η Τσαπεκοένσε θα αγωνιζόταν στον πρώτο τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα τα ξημερώματα της Πέμπτης απέναντι στην Ατλέτικο Νασιονάλ στο Μεντεγίν με τον επαναληπτικό στις 7 Δεκεμβρίου στη Βραζιλία.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1973 και αγωνίζεται στην μεγάλη κατηγορία από το 2014 ενώ εδρεύει στην Σάντα Καταρίνα της Βραζιλίας.

Το Κόπα Σουνταμερικάνα είναι η 2η μεγαλύτερη διοργάνωση συλλόγων της Λατινικής Αμερικής μετά το Κόπα Λιμπερταδόρες

Η τελευταία φωτογραφία πριν την αναχώρηση

Λίγο πριν την απογείωση του αεροσκάφους, κυκλοφόρησε στα social media η τελευταία φωτογραφία από την ομάδα της Τσαπεκοένσε με όλη την αποστολή στα καθίσματα του αεροπλάνου


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!