Χειμωνιάτικο σκηνικό σε όλη την Ελλάδα -Κλειστά σχολεία λόγω χιονιά, πού χρειάζονται αλυσίδες

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, με χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις που σε πολλές περιπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και σήμερα Τετάρτη σε όλα τα ορεινά, τα ημιορεινά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια.

Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στα νότια θαλάσσια τμήματα, κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια.

Ισχυροί θα είναι και οι άνεμοι, όπου στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ κατά τόπους τη νύχτα προς την Πέμπτη θα σημειωθεί παγετός.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ, προβλήματα προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στο νησί της Λέσβου, ενώ η έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην Κρήτη, προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες στο νομό Ηρακλείου.

Θεσσαλονίκη: Σε ποια σημεία του οδικού δικτύου χρειάζονται αλυσίδες

Χιονίζει κατά διαστήματα στις περιοχές βόρεια από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Χθες βράδυ λόγω της χιονόπτωσης η κυκλοφορία γινόταν με δυσκολία στον δρόμο Πανοράματος - Χορτιάτη, καθώς και στις περιοχές βόρεια της λίμνης Βόλβης (Λαγκαδίκια, Περιστερώνας, Γερακαρού). Κλειστός είναι από τις 8.30 χθες βράδυ ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου.

Η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας γίνεται κανονικά με εξαίρεση τον νομό Ημαθίας όπου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε τμήμα της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), καθώς και στους δρόμους προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3-5 Πηγαδιών.

Στη Δυτική Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου και στην επαρχιακή οδό Αετού-Νυμφαίου Φλώρινας.

Κλειστά τα σχολεία στον δήμο Φλώρινας

Η κακοκαιρία που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα επηρεάζει και την λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι στο δήμο της Φλώρινας εξ αιτίας της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών τα σχολεία για την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί. Την ίδια στιγμή στο δήμο Πρεσπών και στο δήμο Αμυνταίου τα σχολεία θα ξεκινήσουν στις 9.15 το πρωί.

Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Κοζάνης τα σχολεία στην πόλη θα ξεκινήσουν στις 9.15 το πρωί ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου. Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία στον Δήμο Σερβίων Βελβεντού ενώ τα σχολεία στο δήμο Εορδαίας θα λειτουργήσουν κανονικά. Επίσης στον δήμο Βοϊου τα σχολεία θα λειτουργήσουν με μια ώρα καθυστέρηση. Στο Δήμο Καστοριάς θα ξεκινήσουν με μια ώρα καθυστέρηση ενώ στο δήμο 'Αργους Ορεστικού τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Στο δήμο Γρεβενών όλες οι σχολικές μονάδες θα ξεκινήσουν με μια ώρα καθυστέρηση.

Χιονίζει στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλίας

«Με ελάχιστη χιονόπτωση σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα αλλά με πολύ χαμηλές θερμοκρασιες είναι το σκηνικό του καιρού, που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα στα ορεινά των Τρικάλων και σε περιοχές, όπως το Περτούλι, Αγιόφυλλο, Μαλακάσι και Καστανία» ανέφερε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης.

Ο ίδιος προσθέτει πως δεν υπήρξαν προβλήματα, καθώς τα 18 μηχανήματα της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων βρίσκονται στους δρόμους ρίχνοντας αλάτι, ώστε να διεξάγεται χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία.

Όσον αφορά στο νομό Καρδίτσας, χιόνι έπεφτε σε όλο τον ορεινό όγκο, και οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, προσθέτοντας πως το ύψος του χιονιού φτάνει στα 15 εκατοστά στον αυχένα Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου. Πάντως, το οδικό δίκτυο είναι ανοικτό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς τα μηχανήματα της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας βρίσκονται σε επιφυλακή, ρίχνοντας αλάτι όπου χρειάζεται.

Ξεκίνησε η χιονόπτωση στη Μαγνησία

Έφθασε ο χιονιάς και στην Μαγνησία, κυρίως στα ορεινά του Πηλίου, όπου ξεκίνησε η χιονόπτωση από τις 7 το απόγευμα και σταδιακά έχει αρχίσει να ασπρίζει στέγες και ύπαιθρο, αλλά χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τους δρόμους.

Η θερμοκρασία στα Χάνια του Πηλίου στις 8 χθες βράδυ ήταν στους -4 και κατά την διάρκεια της νύχτας θα πέσει στους -7.

Στον Βόλο έπεσε χιονόνερο και τα θερμόμετρα έδειξαν 6 βαθμούς, ενώ η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, είναι έτοιμη με δεκάδες μηχανήματα να αποχιονίσουν τους δρόμους εφ' όσον χρειασθεί.

Χιόνια και στη Λάρισα

Η πτώση της θερμοκρασίας έγινε αισθητή από τη Δευτέρα στην περιοχή της Λάρισας, ενώ χθες Τρίτη τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά του νομού. Συγκεκριμένα, στο Λιβάδι της Ελασσόνας το οποίο είναι ένα χωριό κτισμένο στις πλαγιές του Τιτάριου Όρους σε υψόμετρο 1.200μ, οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν τα ξημερώματα της Τρίτης, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!