Η κυβέρνηση επισπεύδει τις διορθωτικές κινήσεις του ΣτΕ και ετοιμάζει ανασχηματισμό

Με αναπτερωμένο το ηθικό από την απομόνωση της ΝΔ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ (παρότι δεν έγινε κατορθωτή η εκλογή του λόγω της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 4/5), η κυβέρνηση επισπεύδει τις διορθωτικές κινήσεις που επέβαλε το ΣτΕ και ετοιμάζεται... να ανασχηματισθεί.

Ως προς το τελευταίο, οι εξελίξεις φαίνεται να επιταχύνονται εξαιτίας πάλι του ΣτΕ, μέλη του οποίου διέρρευσαν χθες το βράδυ τη νομική προετοιμασία του Αλέξη Τσίπρα για τις δομικές αλλαγές που ετοιμάζει στο κυβερνητικό σχήμα. Δηλαδή, τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για αποσχίσεις και συνενώσεις υπουργείων που είχαν σταλεί στο ΣτΕ για έλεγχο.

Η δημοσιοποίηση των σχεδίων άναψε νέες φωτιές, καθώς ερμηνεύθηκε ως έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τον ανασχηματισμό.

Για τον λόγο αυτό, κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν αμέσως ότι πρόκειται απλώς για «σχέδια» που δεν έχουν γίνει ακόμη Προεδρικά Διατάγματα, αφού δεν έχουν σταλεί προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας «ενδέχεται να αλλάξει κάποια από αυτά», μέχρι να πάρει τις οριστικές αποφάσεις.

Οι διευκρινίσεις δεν έπεισαν. «Οταν βγαίνει στο φως ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός για τη νέα δομή της κυβέρνησης, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται... η παλιά», παραδέχθηκε στο Euro2day.gr κυβερνητικό στέλεχος.

Το κρίσιμο τριήμερο

Πόσο μάλλον -πρόσθεσε- που υπάρχει η ημερομηνία-κλειδί της 14ης Νοεμβρίου, οπότε επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. «Θα μιλήσει μαζί τους π.χ. ο Πάνος Σκουρλέτης που ‘είδε’ το υπουργείο του να σπάει στα δύο και γνωρίζει ότι, έχοντας αρνηθεί το Περιβάλλοντος, η πιθανότητα να ηγηθεί του Ενέργειας είναι εξαιρετικά μικρή;», το ρητορικό ερώτημα.

Δεδομένου ότι την Πέμπτη θα ψηφισθεί από την Βουλή η τροπολογία του Νίκου Παππά για την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το διάστημα που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για τον ανασχηματισμό είναι το τριήμερο Παρασκευής-Κυριακής.

Δεν λείπουν, πάλι, οι (λίγοι) υπέρμαχοι της επίσπευσης, ώστε ο κ. Παππάς να πάει «στη μάχη της Πέμπτης» με ανανεωμένη την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του, αλλά ούτε οι υποστηρικτές της καθυστέρησης για «μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης».

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχε μεταφέρει το Euro2day.gr (στις 21 Οκτωβρίου), οι βασικές δομικές αλλαγές αφορούν στη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην κατάτμηση του Περιβάλλοντος-Ενέργειας και στη συνένωση του Μεταφορών με το Ναυτιλίας, δημιουργώντας ξεχωριστό υπουργείο Υποδομών-Δικτύων.

Aναδομείται επίσης το υπερυπουργείο Εσωτερικών-Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Τα 7 «ναι» έγιναν 16

Στο έτερο... σίριαλ, του ΕΣΡ, η κυβέρνηση πέτυχε χθες μία νίκη στη Βουλή μετά την ήττα του ΣτΕ και το... πανδαιμόνιο που προκάλεσε η πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα.

Η νίκη αφορά στην ευρεία πλειοψηφία των 16 ψήφων που συγκέντρωσε στην 25μελή Διάσκεψη των Προέδρων η τελική πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη σύνθεση του Συμβουλίου. Η πρόταση δεν πέρασε καθώς αφού λόγω της ενισχυμένης πλειοψηφίας των 4/5 που επιβάλλει το Σύνταγμα, απαιτούνταν 19 θετικές ψήφοι.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ, με την (αιφνιδιασμένη) ΝΔ να προτιμά το «παρών» (με πρώτους λαλήσαντες τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Νικήτα Κακλαμάνη) και τους εκπροσώπους του ΚΚΕ και των Κεντρώων να επιλέγουν το καθαρό «όχι».

Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες πέντε προσπάθειες εκλογής ΕΣΡ οι προτάσεις του κ. Βούτση συγκέντρωναν μόνο εφτά «ναι» (του ΣΥΡΙΖΑ).

Ρελάνς Βούτση και αιφνιδιασμός Λοβέρδου

Η κίνηση-ρελάνς που έκανε ο κ. Βούτσης και οδήγησε στα 16 «ναι» οριστικοποιήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο της κυβέρνησης, που συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Κυριακής.

Ετσι, με τη έναρξη της Διάσκεψης, ο πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε την πρόταση για τον κ. Πολύδωρα, αφήνοντας τα μέλη του οργάνου να τοποθετηθούν.

Οταν έγινε σαφής η αντίθεση όλης της αντιπολίτευσης στο πρόσωπό του, ο κ. Βούτσης απέσυρε την πρόταση χωρίς να τη θέσει καν σε ψηφοφορία. Κι ενώ όλοι κατάλαβαν ότι η συνεδρίαση τελείωσε, ο ίδιος αιφνιδίασε: παρουσίασε αμέσως την εναλλακτική του πρόταση (Ροδόλφο Μορώνη για πρόεδρο του ΕΣΡ - Βασίλη Μουλόπουλο για αντιπρόεδρο) και ζήτησε να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση επ' αυτής.

Στο σημείο αυτό «αδειάστηκε» ο εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος αφού τόνισε επισήμως ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει καμία πρόταση μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ (σ.σ. στο τέλος του μήνα) και να αποσυρθεί ολόκληρος ο «νόμος Παππά», μίλησε για κοινό μέτωπο απόρριψης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η έκπληξη ήρθε... από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος όχι μόνο διέψευσε (σε αυστηρό τόνο) τα περί κοινού μετώπου, αλλά δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση Βούτση με μία αλλαγή: να προταθεί για αντιπρόεδρος ο δημοσιογράφος Νίκος Κιάος (ο οποίος είχε προταθεί για απλό μέλος του ΕΣΡ), επειδή ο επίσης δημοσιογράφος κ. Μουλόπουλος έχει διατελέσει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Την πρόταση υποστήριξε και ο Σπύρος Δανέλης από το Ποτάμι.

Εδώ σημειώθηκε... ο τρίτος αιφνιδιασμός, με τον κ. Βούτση να κάνει αποδεκτή την αλλαγή και να θέτει τη νέα πρόταση σε ψηφοφορία -με το γνωστό αποτέλεσμα.

«Πάει πίσω» η προσωρινή αδειοδότηση

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Τσίπρας συγκαλούσε στο Μαξίμου άλλη μία έκτακτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή και του κ. Βούτση, υπό το φως αυτή τη φορά της ευρείας πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη.

Σε (άλλη μία) ένδειξη καλής θέλησης, αποφασίσθηκε «να πάει πίσω» η νομοθετική πρόταση-γέφυρα του κ. Παππά για τις προσωρινές άδειες στα κανάλια, «σε μία περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ».

Τα κυβερνητικά πυρά άλλωστε στράφηκαν από χθες στο σχέδιο νομοθετικής πρότασης που παρουσίασε η ΝΔ για την αδειοδότηση των καναλιών, από το οποίο απουσιάζουν οι προϋποθέσεις λειτουργίας του -κυρίως ο μίνιμουμ αριθμός εργαζομένων σ' αυτά. (σ.σ. ο «νόμος Παππά» έθετε ως ελάχιστο αριθμό τους 400 εργαζόμενους, πλήρους απασχόλησης, για τους πανελλαδικής εμβέλειας σταθμούς).

«Αναστέλλεται» και όχι «καταργείται»

Όσον αφορά στην τροπολογία του κ. Παππά για την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΣτΕ, η αντιπολίτευση αντέδρασε στην αναφορά περί «αναστολής του προηγούμενου νομικού πλαισίου» (σ.σ. της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων στον υπουργό Επικρατείας) αντί της «κατάργησής του».

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι επελέγη αυτός ο όρος προκειμένου να μη διευκολυνθούν αγωγές εις βάρος του Δημοσίου από τους νικητές της δημοπρασίας, εν αναμονή της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας -από το ΕΣΡ, αυτή τη φορά.

euro2day


Πηγή: www.madata.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!