Μάχη μέχρι τελικής πτώσης στις παρυφές της Μοσούλης

Διανύουμε την τρίτη εβδομάδα της επίθεσης εκκαθάρισης του εδάφους της Συρίας από τους μαχητές του ισλαμικού χαλιφάτου και στη νοτιοδυτική Μοσούλη, οι ιρακινές δυνάμεις αντιτρομοκρατίας έχουν ανακτήσει τον έλεγχο αρκετών πόλεων, ευρισκόμενες σύμφωνα με τη Le Monde, μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά από το προπύργιο της οργάνωσης!

Οι χιλιάδες των τζιχαντιστών που υπερασπίζονται τη μεγάλη πόλη του βορείου Ιράκ τώρα, ασχολούνται και με νέους αντιπάλους στα δυτικά, μετά το ντεμπούτο των αγωνιστών την περασμένη Κυριακή, της Μονάδος λαϊκής κινητοποίησης (Hachd al- Τσάαμπι).

Αυτή η συμμαχία που κυριαρχείται από ισχυρές σιιτικές πολιτοφυλακές και υποστηρίζεται από το Ιράν, είχε ελάχιστη συμμετοχή έως τώρα στη μάχη που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου, προκειμένου να επανακτηθεί η Μοσούλη από τα ανατολικά, τα νότια και τα βόρεια.

Μέλη της «al Τσάαμπι Hachd», ανέφεραν σήμερα ότι έχουν ανακαταληφθεί αρκετές περιοχές, όπως αυτή που ανήκει στην επαρχία Al-Imraini και βρίσκεται 45 χιλιόμετρα από το Ταλ Αφάρ, μια πόλη στρατηγικής σημασίας. Αυτή η πόλη κατοικείτο κυρίως από σιίτες μουσουλμάνους πριν καταληφθεί από σουνίτες τζιχαντιστές της «Daesh» (ISIS) το 2014.

Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις θέλουν να κόψουν από εκεί, τις γραμμές ανεφοδιασμού των δυνάμεων της ΕΙ μεταξύ Μοσούλης και Ανατολικής Συρίας, ιδιαίτερα στο προπύργιο της Raqa, πόλη στην οποία αναμένεται να καταφύγουν αρκετοί τζιχαντιστές, μετά την επικείμενη πτώση της Μοσούλης... Ήδη πάντως, βρίσκονται εκεί τουλάχιστον 3000 τζιχαντιστές.

Πρόκειται όμως για μία δύσκολη διαδρομή με τις αντιτρομοκρατικές μονάδες του Ιράκ, να ζητούν την ενίσχυση από εκείνες τις δυνάμεις της ευρείας συμμαχίας κατά της ΕΙ, Κούρδων του Ιράκ και Σουνιτών Αράβων, τη στιγμή που σιίτες πολιτοφύλακες, διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν την πρόθεση να εισέλθουν στη Μοσούλη.

Απειλείται η αρχαία πόλη της Hatra

Αυτές οι παραστρατιωτικές ομάδες όμως, είναι γνωστό ότι δεν διατηρούν και τις καλύτερες των σχέσεων με τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και τη γειτονική Τουρκία, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ.

Από την άλλη πλευρά, η καταπολέμηση του τρομοκρατικού ομίλου του Χαλιφάτου, δυτικά της Μοσούλης θα μπορούσε και πάλι να απειλήσει την αρχαία πόλη της Hatra, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και τα διάσημα ερείπια του Nimrod, δύο αρχαιολογικούς χώρους που έχουν ήδη υποστεί βανδαλισμούς από τις δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου.



Νοτιότερα οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ έχουν εισβάλει στην πόλη Αλ Σούρα, συνεχίζοντας τη μάχη κόντρα στην ένοπλη τρομοκρατική ομάδα ισλαμικό χαλιφάτο, κατά μήκος της κοιλάδας του Τίγρη προς τη Μοσούλη, στο δρόμο προς το σημαντικό προπύργιο των τζιχαντιστών.

Στα ανατολικά, το μέτωπο φαίνεται πιο ήρεμο. Στη χριστιανική πόλη της Bartalla, πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της Μοσούλης, η στρατιωτική ελίτ και τα τμήματα της, έχουν εδραίωσει τις θέσεις τους, απέναντι στους τζιχαντιστές που τράπηκαν σε άτακτη υποχώρηση.

Στρατιωτικά φορτηγά προχώρησαν στην εκφόρτωση εκατοντάδων κιβωτίων πυρομαχικών και πυροβόλων όπλων στην περιοχή, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους από το Agence France-Presse (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων).



1,5 εκατομμύριο παγιδευμένοι...


Στο μεταξύ ο αριθμός των εκτοπισμένων αμάχων αυξάνεται. Πάνω από 17. 600 άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε περιοχές που ελέγχονται από τη Βαγδάτη, από την αρχή της επίθεσης στις 17 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΜΟ).

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι -κατ 'εκτίμηση 1,5 εκατομμύριο- στη Μοσούλη και τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν, για κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης όταν οι συγκρούσεις θα φτάσουν πιο κοντά στην πόλη, «γεγονός που θα προκαλούσε μια ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» όπως επισημαίνεται.

Ο ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι λόγω των μαζικών εκτελέσεων από τον ISIS στη Μοσούλη, έχουν απομακρυνθεί ήδη περίπου 10.000 οικογένειες.





Ενίσχυση του Ιρακινού στρατού


Ο ιρακινός στρατός ενισχύεται σήμερα στο δρόμο προς τη Μοσούλη από τα νότια και νοτιοανατολικά, τόσο από τον αέρα όσο και επιγείως, με την υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας. Σύμφωνα με τον Υποστράτηγο Gary J. Volesky (Γενικός Διοικητής των Μεικτών Δυνάμεων στο Ιράκ και της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας) στο έδαφος οι ΗΠΑ έχουν τώρα περισσότερους από 4.800 στρατιώτες.

Επιπροσθέτως το θωρακισμένο τμήμα «Ενάτη» έχει ανακαταλάβει την πόλη του Αλή Ραχ, που βρίσκεται 7 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης, όπου υψώθηκε η ιρακινή σημαία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του γενικού επιτελείου στρατού.

Αυτές οι δυνάμεις μάχονται προς την κατεύθυνση της «Χαμάμ al Alil» που είναι και η τελευταία μεγάλη πόλη πριν από τη Μοσούλη, η οποία είναι η δεύτερη μητρόπολη του Ιράκ.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!