Εγγραφο-βόμβα από Ντάισελμπλουμ: Ανοίγει και πάλι το ασφαλιστικό

Ανοίγει και πάλι το ασφαλιστικό παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, όπως προκύπτει από έγγραφο για την ατζέντα του Eurogroup του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το θέμα του ασφαλιστικού επανέρχεται στην ατζέντα του Eurogroup και σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ αποτελεί το «κλειδί» για τη δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης θέματα προϋπολογισμού αλλά και ιδιωτικοποιήσεων.

Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο ο πρόεδρος του Eurogroup συνδέει τη δρομολόγηση του πρώτου σκέλους των παρεμβάσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, αυτών που χαρακτηρίζονται ως άμεσης εφαρμογής, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Αναφορά γίνεται στο έγγραφο και για την παρουσίαση που θα κάνουν οι 4 θεσμοί στο Eurogrοup για την πρόοδο της 2ης αξιολόγησης. Επισημαίνεται ότι «από 17 έως 28 Οκτωβρίου διήρκεσε η αποστολή στην Αθήνα» και ότι «η επόμενη αποστολή έχει προς το παρόν προγραμματιστεί για τις 14-21 Νοέμβρίου».

Γίνεται σαφές ότι το ασφαλιστικό είναι εντός ατζέντας και μάλιστα σε… πρώτο πλάνο, παρά τα όσα λέγονται από τον κ. Κατρούγκαλο.

«Τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας αναμένεται να είναι στο επίκεντρο αυτής της αποστολής» επισημαίνεται.

Και τονίζεται επίσης ότι «μέτρα θα ληφθούν επίσης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης» αλλά και αναφορικά με «τον προϋπολογισμό, το μεσοπρόθεσμο, το επιχειρηματικό κλίμα και την εκπαίδευση». «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» επισημαίνεται.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Την ετοιμότητα του Eurogroup να τηρήσει τη συμφωνία του Μαϊου του 2015 και να βάλει στο «τραπέζι» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους επιβεβαιώνει το  έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ατζέντα του Eurogroup/Ecofin στις 7-8 Νοεμβρίου.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση της εξαγγελθείσας ελάφρυνσης χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα (αναδιαμόρφωση των λήξεων του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του EFSF, περιορισμό του κινδύνου επιτοκίου κ.τλ.) που επεξεργάζεται ο ESM.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσθέτει, επίσης, ότι «ο ESM εξακολουθεί να εργάζεται για τις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου και εργάζεται σε μια πρόταση για τη χρονική στιγμή της εισαγωγής των μέτρων αυτών».

Κατρούγκαλος στην ΕΡΤ: Το ασφαλιστικό έχει κλείσει

«Το ασφαλιστικό είναι κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης και έχει κλείσει οριστικά, δεν ξανανοίγει... » είπε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στηρίχθηκε σε ένα εντελώς νέο σύστημα, με κανόνες ισονομίας για όλους, στο πλαίσιο του οποίου επανυπολογίστηκαν και οι παλιές συντάξεις», σημείωσε, επισημαίνοντας πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έγινε ήταν η καλύτερη, ειδικά στα θεσμικά χαρακτηριστικά που είχε.

Σχετικά με τις συντάξεις ο  κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι  δεν κινδυνεύουν, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιβλήθηκαν οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, όπως έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπογράμμισε ότι το υπουργείο έστειλε ενημερωτικό σημείωμα σε όσους συνταξιούχους υπέστησαν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τους, προκειμένου να γνωρίζουν το πραγματικό ποσό της παρακράτησης, ξεκαθαρίζοντας ότι το κατώτατο ποσό της μηνιαίας δόσης παρακράτησης θα είναι τα 50 ευρώ, ενώ ανέφερε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τον αριθμό των δόσεων για κάθε συνταξιούχο, καθώς διαφέρει από ταμείο σε ταμείο.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του είναι η αντιμετώπιση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ανέφερε ότι η Αθήνα έχει θέσει ως όρο να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν συνδέεται με τη μείωση του αφορολόγητου.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!