«Θέλω ν’ αγιάσω και δεν μ’ αφήνουν»

Τα τελευταία χρόνια ο Κώστας Λαλιώτης έχει επιλέξει συνειδητά να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, την πολιτική και την ενασχόληση με το ΠΑΣΟΚ δεν τα έχει εγκαταλείψει καθόλου. Εξαίρεση αποτελούν φυσικά οι στιγμές της απομόνωσής του στα αγαπημένα του Δολιανά και στο αμπέλι του, που μοιάζουν για εκείνον περίπου με ιεροτελεστία.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, το «θείο βρέφος» όπως τον αποκαλούσαν τη δεκαετία του 1980 λόγω της στενής του σχέσης με τον Ανδρέα Παπανδρέου, έχει σήμερα έναν ρόλο άτυπου συμβούλου και καθοδηγητή της Φώφης Γεννηματά, η οποία τον ακούει και εμπιστεύεται πολλές από τις προτάσεις στρατηγικής που καταθέτει.

Εσχάτως, ο Λαλιώτης έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της προσοχής των μέσων ενημέρωσης, τα οποία επιχειρούν να τον εμφανίσουν ως ιδιαίτερα ενεργό στο παρασκήνιο, με γνώμονα το ΠΑΣΟΚ να ανασυγκροτηθεί, απογαλακτιζόμενο από την παλαιότερη σύμπλευσή του με τη Ν.Δ., αλλά με σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές οριοθετήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από μία εβδομάδα γράφτηκε ότι συναντήθηκε σε γνωστή ταβέρνα στην Ακρόπολη με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να κλείσουν «μυστική συμφωνία» συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα επρόκειτο να «πρωταγωνιστήσει» σε δημοσίευμα εφημερίδας («Παραπολιτικά»), στο οποίο εμφανίζεται να εισηγείται στην κ. Γεννηματά να διαγράψει τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η φυσιολογική αντίδραση για το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θα ήταν η οργή, όμως απλά μειδιά, αφού η πολύχρονη εμπειρία του τον κρατά ψύχραιμο. «Θέλω ν’ αγιάσω και δεν μ’ αφήνουν», λέει με χιουμοριστική διάθεση στους συνομιλητές του.

Πάντως, διαψεύδει κατηγορηματικά τα σχετικά σενάρια και, ειδικά σε ό,τι αφορά την υποτιθέμενη γνωμοδότησή του να εκδιωχθεί ο κ. Βενιζέλος από τη Χαριλάου Τρικούπη, κάνει λόγο για «αποκυήματα φαντασίας» που ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια.

«Η θέση μου είναι ξεκάθαρη και απόλυτη. Δεν έχω εισηγηθεί ποτέ είτε στη Φώφη Γεννηματά είτε σε κανέναν άλλον τη διαγραφή του οποιουδήποτε στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο τη διαγραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου», υποστηρίζει ο Κ. Λαλιώτης και υπενθυμίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αναντίστοιχο με την αλήθεια αλλά και ιστορικό παράδοξο, καθώς κατά τη δύσκολη συγκυρία και την κρίσιμη καμπή του 1989 για το ΠΑΣΟΚ είχε «καταλυτική συμμετοχή και καθοριστική συμβολή για να αναμιχθεί ενεργά με την πολιτική και για να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ και στην πρώτη γραμμή δράσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος».

Για τον τέως πρόεδρο του κόμματος, ο ίδιος σημειώνει ότι «η θέση του ως μάχιμου και δημιουργικού πολιτικού βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη», αν και την ίδια ώρα διευκρινίζει πως «εάν κάποιοι θέλουν να διαχωρίσουν τη θέση τους και να φύγουν, είναι δικός τους λογαριασμός, έχοντας πάντα την απόλυτη ευθύνη των λόγων και των πράξεών τους».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, ο Κ. Λαλιώτης με απογοήτευση διαπιστώνει ότι παραμένει κατακερματισμένη «μέσα σε ένα κλίμα πολιτικών συγκρούσεων, ιδεολογικών διχασμών και αδελφοκτόνων μικροεμφυλίων».

Και ακόμη πιο αιχμηρά προσθέτει ότι, αν και όλοι επικαλούνται την ενότητα και την ανασύνθεση της παράταξης, εντούτοις «επιμένουν μέσα από έναν αέναο διαλυτικό κύκλο αποσκιρτήσεων, διαγραφών και διασπάσεων στην άγονη γραμμή των προσωποπαγών σχηματισμών, των “μικροαρχηγικών” κινήσεων, των ομίλων προβληματισμού και δεξαμενών σκέψης, των θνησιγενών μορφωμάτων, των ατελέσφορων προσωπικών πρωτοβουλιών και των θεμιτών, αλλά άμετρων φιλοδοξιών “αδικαίωτων” ηγετών».

Πάντως, το καταληκτικό μήνυμά του θέλει να είναι ενωτικό, γι’ αυτό τους καλεί όλους «να συνταυτίσουν τα πολλά “εγώ” σε ένα συνεκτικό και συλλογικό “εμείς” και να σφυρηλατήσουν μια αδιατάρακτη ενότητα με διαφορές». Για τον Λαλιώτη, η πυξίδα της παράταξης «δείχνει έναν άλλο δρόμο». Αραγε, θα τον ακούσουν οι νυν, οι πρώην και οι πιθανοί επόμενοι;


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!