Γαλλία: Πρώτος με διαφορά ο Φιγιόν. Ήττα Σαρκοζί και δημοσκόπων

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένα πάνω από το 50%, ήτοι 5,496 εκλογικά κέντρα, από σύνολο 10.228, ο Φιγιόν λαμβάνει ποσοστό 43,6%, ακολουθεί ο Αλάν Ζιπέ με 26,7% και τρίτος είναι ο Νικολά Σαρκοζί με ποσοστό 22,9%. Η καταμέτρηση αφορά σε 1,649 εκατ. ψηφοφόρους και είναι όπως προέκυψε από τα επίσημα αποτελέσματα που δίνει το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

#Laprimaire Après 5.496 bureaux dépouillés sur 10.228 (1.649.063 votants), @FrancoisFillon en tête (43,6%) devant @alainjuppe (26,7%) #AFP pic.twitter.com/G6X6iFnfCa

Να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις έφερναν τους τρεις βασικούς υποψηφίους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με ποσοστό γύρω στο 30% ο καθένας. Η συμμετοχή στις προκριματικές ήταν πολύ υψηλή, καθώς δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. "Ο κόσμος ξέρει ότι είναι σημαντικές εκλογές γιατί ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί (πρόεδρος) το 2017", ανέφερε η Μαντί Λατίλ, η πρόεδρος ενός εκλογικού τμήματος στη Νίκαια.

Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο πρώην πρόεδρος έχει κλειστεί στο γραφείο του από τις 19.00 το απόγευμα, τοπική ώρα και προσπαθεί να βρει τι έφταιξε και ήρθε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Από νωρίς, οι μεταδόσεις των ΜΜΕ ανέφεραν πως βρέθηκαν κατά την εκλογική διαδικασία ψηφοφόροι που ανήκουν παραδοσιακά στην αριστερά, προκειμένου να ψηφίσουν για την αποτροπή της επανεκλογής Νικολά Σαρκοζί.

Όμως και στο στρατόπεδο του Αλάν Ζιπέ, δεν λείπει ο προβληματισμός, καθώς από φαβορί της διαδικασίας, φαίνεται να προκρίνεται δεύτερος, με τεράστια διαφορά από τον Φιγιόν και απέναντι σε έναν υποψήφιο, τον οποίο δεν είχε διαβάσει τόσο, όσο το Νικολά Σαρκοζί. Καθώς όλοι θεωρούσαν δεδομένο το δίπολο Ζιπέ - Σαρκοζί στο δεύτερο γύρο, από το περιβάλλον του πρώτου κάνουν λόγο για "ιδιαίτερα δύσκολη νύχτα".

Je me battrai jusqu'au bout pour l'alternance en 2017 : je serai un acteur du rassemblement. Je voterai pour @FrancoisFillon au 2nd tour.

Ο τέταρτος στην αποψινή εκλογική αναμέτρηση Μπρούνο Λεμέρ, που συγκεντρώνει ποσοστό αυτή την ώρα, 2,7%, δηλώνει από απόψε πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα Φιγιόν στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. "Μάχομαι ως το τέλος για την εναλλακτική πρόταση το 2017. Θα παίξω ρόλο συσπειρωτικό. Θα ψηφίσω τον Φρανσουά Φιγιόν στο δεύτερο γύρο" δήλωσε στο twitter.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!