Στείλε την είδηση

Συμβαίνει κάτι σημαντικό στη γειτονιά σου;
Θέλεις να σχολιάσεις κάποιο γεγονός;
Στείλε μας ένα μήνυμα avatonpress@gmail.com

Η Ύδρα που αγάπησε ο Λέοναρντ Κοέν και ο μεγάλος έρωτας που έζησε εκεί

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών άφησε ο μεγάλος λογοτέχνης, τραγουδοποιός και συνθέτης, Λέοναρντ Κοέν βυθίζοντας σε πένθος όλους εκείνους που τον αγαπούσαν.

σπίτττ.jpg


Ο Λέοναρντ Κοέν που με το μυθιστόρημα «Beautiful Losers» (Θαυμάσιοι αποτυχημένοι, 1966), γνώρισε  παγκόσμια επιτυχία ως συγγραφέας, είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Ύδρα.

σπίτι 'Ύδρα 2.jpg
Εκεί, είχε αγοράσει και ένα σπίτι, το οποίο λάτρευε!

Την απόφαση να έρθει στην χώρα μας την πήρε μία μέρα που στο Λονδίνο έβρεχε:

«Είδα λοιπόν την πόρτα της Τράπεζας της Ελλάδας μπροστά μου. Μπήκα και είδα κάποιον ταμία αρκετά μαυρισμένο πίσω από το ταμείο. Τον ρωτάω “Τι καιρό κάνει στην Ελλάδα;” και μου λέει «Είναι άνοιξη». Δύο ημέρες αργότερα έφευγα για την Ελλάδα» είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Les Inrockuptibles» το 1991.

σπίτι Ύδρα 1.jpg

Που να το φανταζότανε τότε ο Λέοναρντ Κοέν πως η Ύδρα θα γινόταν σημαντικός σταθμός στην ζωή του, αφού εκεί έγραψε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του. Για να αγοράσει αυτό το παραδοσιακό σπίτι έδωσε 1.500 δολάρια,  χρησιμοποιώντας κάποια χρήματα που του είχε αφήσει σαν  κληρονομιά της η γιαγιά του.

Εκεί έζησε επτά χρόνια αγάπης με την σύντροφό του Μάριαν, ενώ όπως ο ίδιος είχε εκμυστηρευτεί σε γνωστούς του, η αγορά αυτού του σπιτιού ήταν η πιο έξυπνη κίνηση που έκανε ποτέ στη ζωή του.

σπίτι  Ύδρα 6.jpg

Εξωτερικά δεν το άλλαξε καθόλου, η κορμοστασιά του δέντρου που υπάρχει στην αυλή ενός σχεδόν αρχαίου ασβεστωμένου σπιτιού, κλέβει τις εντυπώσεις.

Εσωτερικά έχει  πέντε δωμάτια που είναι σε ισάριθμα διαφορετικά επίπεδα.
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά και η  αύρα του Αιγαίου ήταν αυτά που τον έκαναν  να το αγοράσει αμέσως, χωρίς να σκεφθεί, αν και το οικοδόμημα παρουσίαζε βασικά προβλήματα, όπως ήταν η έλλειψη ηλεκτρισμού, υδραυλικού συστήματος και τρεχούμενου νερού.


Στον τρίτο όροφο έφτιαξε ένα μουσικό δωμάτιο.

σπίτι Ύδρα 7.jpg

Ο σπουδαίος λογοτέχνης, μάλιστα σε ένα γράμμα που έστειλε στην μητέρα του δείχνει την απίστευτη αγάπη του για το σπίτι της Ύδρας.

«Το σπίτι έχει μια τεράστια βεράντα που κοιτάζει ένα δραματικό βουνό και πολλά λευκά σπίτια να λάμπουν πάνω του. Τα δωμάτια είναι μεγάλα και δροσερά, με βαθιά παράθυρα σε χοντρούς τοίχους. Υποθέτω ότι πρέπει να είναι πολύ παλιό, πάνω από 200 ετών, και συχνά σκέφτομαι πόσες γενιές ναυτικών έχουν ζήσει εδώ. Χρειάζεται αρκετή δουλειά, αλλά αν ξεκινήσω από τώρα, σε μερικά χρόνια θα είναι ένα μέγαρο. Ζω σε έναν λόφο και σκέφτομαι πως η ζωή παραμένει η ίδια εδώ και εκατοντάδες χρόνια.Όλη τη μέρα ακούω τις φωνές των μικροπωλητών που περνούν από κάτω και οι φωνές τους είναι τόσο μουσικές. Σηκώνομαι κάθε μέρα στις επτά και εργάζομαι μέχρι το μεσημέρι. Νωρίς το πρωί είναι πιο δροσερά και άρα καλύτερα, αλλά εξάλλου αγαπάω τη ζέστη, ειδικά όταν σκέφτομαι ότι η θάλασσα του Αιγαίου είναι μόλις δέκα λεπτά από την πόρτα μου».

σπίτι ύδρα 8.jpg

Ο Λέοναρντ Κοέν έγινε γρήγορα αποδεκτός από την κοινωνία της Ύδρας και αυτό το κατάλαβε όταν τον επισκέπτονταν τακτικά ο άνθρωπος που μάζευε τα σκουπίδια.

«Τα χρόνια πετάνε και όλοι σπαταλάμε τόσο χρόνο να αναρωτιόμαστε αν θα έπρεπε να τολμήσουμε το ένα ή το άλλο. Το θέμα είναι να κάνεις το μεγάλο βήμα, να τολμάς, να προσπαθείς, να αρπάζεις την ευκαιρία» είχε γράψει ο σημαντικός λογοτέχνης την περίοδο που βρίσκονταν στο νησί.

σπίτι Ύδρα 9.jpg

Εκεί, δεν έζησε μόνο μεγάλες επαγγελματικές επιτυχίες αλλά, όπως ήδη αναφέραμε παραπάνω, έζησε και έναν φλογερό έρωτα με την Νορβηγίδα Μάριαν Ιλεν, μια νεαρή καλλονή που όλοι θαύμαζαν για την εξυπνάδα και το χιούμορ της.

Ο Λέοναρντ τη γνώρισε στο παντοπωλείο της γειτονιάς και αμέσως ο ένας κατάλαβε πως ήταν πλασμένος για τον άλλον.

Επί χρόνια η Μάριαν Ιλεν και ο γιός της Αξελ μοιράστηκαν τη ζωή του Κοέν στην Ελλάδα και στον Καναδά. Η Μάριαν Ιλεν πέθανε στις 28 Ιουλίου 2016, σε ηλικία 81 ετών στη Νορβηγία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΛΑΙΑ για τον μεγάλο της μουσικής Λέοναρντ Κοέν – «Έφυγε» σε ηλικία 82 ετών


Πηγή: www.star.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!

^ Αρχή σελίδας