Jagadish Chandra Bose: Αφιερωμένο στον φυσικό το σημερινό Doodle

Προς τιμήν του ένας κρατήρας στη Σελήνη έχει πάρει το όνομά του.

Αρχικά ο ίδιος, αφού αποφοίτησε από το κολέγιο St. Xavier στην Καλκούτα, ταξίδεψε μέχρι το Λονδίνο για να σπουδάσει γιατρική, ωστόσο τα προβλήματα υγείας τον κράτησαν μακριά με αποτέλεσμα να στραφεί αλλού, στην έρευνα για τα φυτά την ανακάλυψη των ραδιοκυμάτων. Σύντομα θεωρήθηκε ο πατέρας της ραδιοφωνίας.

Από το 1904 ο Jagadish Chandra Bose, με ανακοίνωσή του προς την Βασιλική Εταιρία της Αγγλίας, έκανε γνωστά τα πρώτα ευρήματα των ερευνών του σχετικά με τα φυτά, τονίζοντας πως δεν αποτελούν απλά μια μάζα, αλλά είναι ένας ζωντανός οργανισμός με ευαισθησία.

Για την μελέτη των αντιδράσεων των φυτών ο ίδιος δημιούργησε ερευνητικά εργαλεία, όπως το “υπερμικροσκόπιο” (crescograph), που πήρε το όνομά του, για την μέτρηση των νευρικών παλμών στα ζώα, απέδειξε πως κάθε φυτό και κάθε όργανο του φυτού εμφανίζει μια ξεχωριστή αντίδραση σε κάθε μηχανικό ερεθισμό και πραγματοποιεί φυσιολογικές εναλλαγές, παρόμοιες με αυτές που εμφανίζουν οι ζωικοί ιστοί.

Ο φυσικός πειραματίστηκε με πολλά φυτά κι ανακάλυψε πως εμφάνιζαν το αίσθημα της κούρασης και της θλίψης. Με την βοήθεια του “αντηχητικού παλμογράφου” του, που κατέγραφε την ταχύτητα μετάδοσης του παλμικού ερεθισμού, και του “σπινθηροπαλμογράφου” του, που κατέγραφε τις παλμικές δονήσεις του φυτού “τηλέγραφος” (desmodium motorium), απέδειξε την καταπληκτική ομοιότητα ανάμεσα στους παλμούς του φυτού και σ’ εκείνους της καρδιάς των ζώων.

Μεταξύ άλλων ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με τη μετάδοση των ραδιοκυμάτων, ακολουθώντας τα βήματα του Ιταλού Γουλιέλμου Μαρκόνι είχε επιδοθεί σε πειράματα για την ανάπτυξη ραδιοτηλεγραφικού συστήματος. Θεωρείται επίσης από πολλούς ως εφευρέτης της ασύρματης τηλεγραφίας, ένα χρόνο προτού ο Μαρκόνι επιχειρήσει να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εφεύρεσή του.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!