Δήμος Παύλου Μελά: «8 Γυναίκες κατηγορούνται» του Τομά σε σκηνοθεσία Σακατζή Φωτο από τις τελευταίες πρόβες

- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –

 «8 Γυναίκες κατηγορούνται» του Τομά σε σκηνοθεσία Σακατζή
Φωτο από τις τελευταίες πρόβες

Το έργο του Γάλλου συγγραφέα, ηθοποιού και σκηνοθέτη Ρομπέρ Τομά, «8 Γυναίκες Κατηγορούνται» που έχει σημειώσει και εξακολουθεί να σημειώνει παγκόσμια θεατρική επιτυχία λόγω της ποιοτικής του γραφής και της δυναμικότητας του θέματός του, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή, κάνει πρεμιέρα από τη Θεατρική ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά, στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00.
Γραμμένο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και ξαναδουλεμένο μερικά χρόνια αργότερα, το πρώτο αυτό θεατρικό του Ρομπέρ Τομά,  θυμίζει κινηματογράφο, είναι μια πικρή κωμωδία με στοιχεία θρίλερ, αστυνομικού, αλλά και μιούζικαλ.
Λίγο πριν την πρεμιέρα, στις τελευταίες πρόβες, ο φωτογραφικός φακός απεικονίζει αυτά που θα απολαύσουν οι θεατές στις παραστάσεις των τριημέρων Παρασκευής, Σαββάτου, Κυριακής, 2-3-4, 9-10-11, 16-17-18 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 21.00 για Παρασκευές – Σάββατα και 19.00 για τις Κυριακές.
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Μιχάλης Χριστοδούλου και το Τμήμα Αθλητισμού - Πολιτισμού προσκαλούν τους πολίτες να παρακολουθήσουν την παράσταση.
Αντί εισιτηρίου οι θεατές μπορούν  να ενισχύσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παύλου Μελά με τρόφιμα συσκευασμένα μακράς διαρκείας.

Η θεατρική ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά συστήνεται
Η Θεατρική ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά, παρουσίασε τους τελευταίους 11 μήνες,  επιτυχημένες παραστάσεις σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή, για το μοναδικό θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ αίματος» και για το «Με δύναμη από την Κηφισιά» του Δημήτρη Κεχαΐδη και της Ελένης Χαβιαρά,  στη σκηνή του «Χρήστος Τσακίρης» και στο Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» καθώς και για φιλανθρωπικούς σκοπούς στο Αμύνταιο και σε δύο  Φεστιβάλ πανελλήνιας εμβέλειας (Ιεράπετρα, Κομοτηνή) όπου και βραβεύτηκε.
Διακρίσεις πολύ σημαντικές με τις οποίες σύμφωνα με το Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη «προβάλλεται η πολιτιστική πολιτική και η συμβολή του Δήμου Παύλου Μελά στην προώθηση της θεατρικής τέχνης και στην παρακίνηση των πολιτών για ενασχόληση και συμμετοχή στην τέχνη και στον πολιτισμό».
Η ομάδα αριθμεί πάνω από 80 μέλη, ερασιτέχνες ηθοποιούς, που προέρχονται από την ομάδα Καπνομάγαζο της Σταυρούπολης, από το Θεατρικό εργαστήρι Πολίχνης καθώς και από ηθοποιούς που δεν ανήκαν στα παραπάνω σχήματα.

«8 Γυναίκες Κατηγορούνται» στο Γαλλικό κινηματογράφο και στην Ελλάδα από το 1963
Το 2002 το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Φρανσουά Οζόν, με οκτώ αξεπέραστες  πρωταγωνίστριες του Γαλλικού και όχι μόνο σινεμά,  ανάμεσά τους τις Κατρίν Ντενέβ, Φανί Αρντάν, Ιζαμπέλ Υπέρ (Huppert), Εμανουέλ Μπεάρ.
Στην Ελλάδα παίχτηκε για πρώτη φορά το 1963 και μάλιστα με τεράστια επιτυχία από το θίασο της Βίλμας Κύρου με τη συμμετοχή των Αλέκα Κατσέλη, Κατερίνα Γώγου, Μάρθα Βούρτση, Ελεάνα Απέργη. Το 1986, ανεβαίνει στο θέατρο «Καλουτά» με εντυπωσιακή διανομή : Μάρω Κοντού, Εύα Κοταμανίδου, Βίλμα Κύρου, Σμαρώ Στεφανίδου, Καίτη Παπανίκα.
Το πιο πρόσφατο ανέβασμα του έργου στην Ελλάδα, το 2008, επιφύλαξε μια έκπληξη στο κοινό: ο σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος επιστρατεύει για τους ρόλους των οκτώ ηρωίδων, οκτώ καταξιωμένους άντρες ηθοποιούς, υπογραμμίζοντας έτσι το «ψέμα» του θεάτρου και με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τους Αιμίλιο Χειλάκη, Χρήστο Στέργιογλου, Θανάση Ιωάννου, Νίκο Καραθάνο, Χρήστο Λούλη.

Λίγα λόγια για το έργο
Συναρπαστική πλοκή, φτιαγμένη με αλλεπάλληλα ευρήματα. Η εξέλιξη του έργου διεξάγεται με πρόσωπα πειστικά, αληθινά, που με τις συνεχείς αποκαλύψεις των συγκρούσεών τους, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος.
Σε μια απομονωμένη εξοχική κατοικία, κάπου έξω από το Παρίσι, κάποια χιονισμένη μέρα, οκτώ γυναίκες (πεθερά, σύζυγος, κουνιάδα, αδερφή, δύο κόρες, καμαριέρα και υπηρέτρια), ανακαλύπτουν το μοναδικό άντρα του σπιτιού νεκρό, μ’ ένα μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη του. Αποκλεισμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω καιρικών συνθηκών, προσπαθούν να ανακαλύψουν ποια από αυτές, πιθανόν, να είχε κίνητρο να διαπράξει ένα τέτοιο φόνο. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, καθώς η κάθε μια έχει το δικό της κίνητρο για το φόνο. Αλληλοκατηγορούνται παίζοντας κρυφτό με το παρελθόν, κρύβοντας ένοχα μυστικά σε ένα μοναδικό παιχνίδι μυστηρίου και κωμικών καταστάσεων, που οδηγεί σε αποκαλύψεις και ξύνουν πληγές που δεν έκλεισαν ποτέ. Το ερώτημα τίθεται απειλητικά: ποια είναι η δολοφόνος; και ποια είναι τελικά η δική τους ζωή; Υπάρχει «έξοδος κινδύνου» από ένα ασφυκτικά αστικό περιβάλλον; και αν ναι, πως μπορεί να ανακαλυφθεί μέσα από τόσα μυστικά και πάθη; Μέσα σε λίγες ώρες καταστρέφουν ό,τι με τόσο κόπο έχτιζαν για χρόνια, δηλαδή μια ζωή ιδεατή, μια ζωή ψεύτικη. Στην προσπάθειά τους να βρουν το δολοφόνο, βρίσκουν τελικά τους εαυτούς τους.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Δημήτρη Σακατζή
Μια χιονισμένη μέρα….  κάπου έξω από το Παρίσι….                                                                                                                                               οκτώ γυναίκες  …. ένα πτώμα….    Ποια είναι η δολοφόνος ;                                                                                                                                                       
Οκτώ γυναίκες ανακαλύπτουν τον πατέρα και μοναδικό άντρα του σπιτιού, μέσα σε μια λίμνη αίματος στο κρεβάτι του, και μ’ ένα μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη ….                                                                                                                                               Οκτώ γυναίκες, εγκλωβισμένες και χωρίς εξόδους διαφυγής, βρίσκονται αντιμέτωπες μεταξύ τους και αλληλοσπαράζονται  αναζητώντας  το δράστη….                                                 
Οκτώ γυναίκες που προκαλούν αδυσώπητες υποψίες η μία στην άλλη, καθώς όλες έχουν κίνητρα για το φόνο.                                                                                                
Οκτώ γυναίκες αλληλοκατηγορούνται, λένε ψέματα και βγάζουν στη φόρα ανομολόγητα μυστικά με καταιγιστικό ρυθμό.                                                                                                                 
Οκτώ γυναίκες βουτηγμένες στα πάθη τους, προσπαθούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και ξεσκεπάζουν τις σκοτεινές  πλευρές του.                                                                   
Κάθε μία έχει μια ιστορία να πει και ένα μυστικό να κρύψει.                                                    
Οκτώ γυναίκες…                                                                                   
Ποια είναι η δολοφόνος ;
Οκτώ γυναίκες…  κατηγορούνται ;;;                                                                                      
Ποια είναι η αλήθεια και πιο το ψέμα;
Ποιος είναι ο αθώος και ποιος ο ένοχος;
Και ποιον τελικά θα πιστέψουμε;;;


Ρομπέρ Τομά της αστυνομικής πλοκής και με ρεκόρ παραστάσεων
Ο Ρομπέρ Τομά γεννήθηκε στο Γκαπ της Γαλλίας. Σε ηλικία 17 ετών εγκαταλείπει τη γενέτειρά του και εγκαθίσταται στο Παρίσι. Από νωρίς αρχίζει να ασχολείται με το θέατρο, ως ηθοποιός πρώτα, ερμηνεύοντας μικρούς ρόλους, ενώ παράλληλα γράφει και προσπαθεί να προωθήσει τα θεατρικά του έργα, τα οποία ακολουθούσαν αστυνομική πλοκή, καθώς ο Τομά αγαπά ιδιαίτερα αυτό το είδος.
Δικαιώνεται το 1960, όταν η αστυνομική του κωμωδία «Παγίδα» παρουσιάζεται στο θέατρο «Μπούφ Παριζιέν» στο Παρίσι και καταξιώθηκε ξεπερνώντας τις 30.000 παραστάσεις παγκοσμίως, κάνοντας τον Άλφρεντ Χίτσκοκ να αγοράσει τα δικαιώματα και να το μεταφέρει στον κινηματογράφο.
 Ένα χρόνο αργότερα, με το θεατρικό έργο «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται» (1961), ο Τομά τιμάται με το βραβείο «Quai des Οrfevres». Ακολουθούν και άλλα έργα του. Το τελευταίο έργο του πριν από το θάνατό του το 1989 είναι «Ο Κύκλωπας».

Οι συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σακατζής
Μουσική Σύνθεση: Λεωνίδας Κυρίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Δημήτρης Σακατζής
Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης)
Μουσικός Μαρσέλ: Λεωνίδας Κυρίδης
Λουίζα: Ανατολή Φωτιάδου
Σανέλ: Ζάρα Γεωργία
Γιαγιά: Χαρά Γκιουσλή
Σουζάνα: Αμαλία Θεοχαρούδη
Γκάμπυ: Βάσω Χαραλαμπίδου
Αυγουστίνα: Νίκη Στρατηγέα
Κατρίν: Ελένη Πολυζώνη
Πιερέτ: Ερμιόνη Κουζανίδου

Δημιουργικό αφίσας: Αποστόλης Μακρογιαννίδης

Οι Χορηγοί
ΦΙΛΑΚΗΣ
Παραδοσιακό κρεοπωλείο, Από το 1954
Αγνώστου Στρατιώτου 66, Πολίχνη τηλ.: 2310 651636 & 2310 587444  

SLOW DOWN
food coffee drink // 24 hours
Όλη μέρα, κάθε μέρα!
Λαγκαδά 212, Τηλ. 2310 600535

ALPHA STOCK
Υφάσματα - Προϊόντα Κλωστοϋφαντουργίας - Εξοπλισμός
2310 680018
www.alphastock.gr

Οι φωτογραφίες από τις πρόβες είναι μια ευγενική χορηγία του photo studio Δυτικώς Αλέξης Αλαματίδης, Ευζώνων 7, Άνω Ηλιούπολη, 2310 642055


Πληροφορίες:
Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης»
Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη

Τηλ. 2313 302833, 835

 






Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!