Άβουλες μαριονέτες ....της Ιωάννας Μαλλιότα

Άβουλες μαριονέτες.

της  Ιωάννας  Μαλλιότα*

 Η άνοιξη σα να κάνει σιγά-σιγά την εμφάνιση της. Κι όμως, η πόλη γκρίζα, θαμπή, μουντή, τσιμεντένια. Οι άνθρωποί της άβουλοι, χωρίς άποψη, χωρίς προσωπικότητα, ταυτίζονται με κάθε περιβάλλον που έρχεται στο δρόμο τους. 

Οι νέοι ανήμποροι να υποστηρίξουν και να αναπτύξουν τη γνώμη τους, ενστερνίζονται ανώριμα και απερίσκεπτα την ομάδα, την ιδεολογία, το κόμμα, την νοοτροπία των μεγαλύτερων. Δεν αμφιβάλλουν, δεν ψάχνουν, δεν αμφισβητούν, δεν αναρωτιούνται. Ζουν μια ζωή όπως την ορίζουν άλλοι. 

Ο ρατσισμός κυριαρχεί στη ζωή τους. Εθνικός, φυλετικός, θρησκευτικός, κοινωνικός. Δεν έχει σημασία. Το ό,τι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους και διακρίνονται είτε από το χρώμα του δέρματός τους, είτε από την εθνικότητά τους, είτε από τη θρησκεία τους, είναι μια αντίληψη την οποία ασυναίσθητα έχουν ασπαστεί. 

Τι ευθύνεται όμως γι' αυτή την κατάσταση; Τι είναι αυτό που εν έτει 2017, ο άνθρωπος της εξέλιξης και της ανάπτυξης άφησε πίσω;

Κριτική σκέψη. Δυο λέξεις τόσο απλές, που κι όμως πολλοί δε γνωρίζουν το νόημά τους. 
Τι είναι κριτική σκέψη λοιπόν; Είναι η δυνατότητα που έχω ως άνθρωπος να αξιολογώ τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μου, να κρίνω σύμφωνα με κριτήρια που έχω διαμορφώσει εγώ ο ίδιος, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο τα θέλω και τις πεποιθήσεις μου. Τη δική μου ανεξάρτητη πορεία. 

Μόνο μέσω της κριτικής σκέψης είναι δυνατό να γίνουμε άτομα αυτόνομα και δημιουργικά. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε να είμαστε έρμαια των άλλων και θα πάψουμε να ακολουθούμε βουβά τη μάζα, αδιαφορώντας για την κατεύθυνσή της. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να φωνάξουμε κόντρα στο "κοινώς αποδεκτό" και να μη βλέπουμε μόνο μαύρο ή άσπρο, αλλά γκρι. 

Γιατί η κριτική σκέψη είναι το ισχυρότερο όπλο για να μπορέσεις να ζήσεις ελεύθερα και ανεξάρτητα. Είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρεις να ορίσεις τους δικούς σου κανόνες και εν τέλει, να αποφασίσεις τι θέλεις να είσαι: παίκτης ή πιόνι;

* Η Ιωάννα Μαλλιότα είναι μαθήτρια της Γ' λυκείου, του 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!