Γαλλία: Συμμαχούν Μακρόν - Μπαϊρού στη προεδρική κάλπη

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι αποδέχεται τους όρους που του έθεσε ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού προκειμένου να του προσφέρει την στήριξή του στην κούρσα για τον προεδρικό θώκο.

«Η συμμαχία που πρότεινε ο Φρανσουά Μπαϊρού [...] ταιριάζει απόλυτα με τη δέσμευσή μας για ανανέωση και ενότητα» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, εξαίροντας την προσφορά του Μπαϊρού ως «γενναία». Προσέθεσε ότι θα συναντηθούν την Πέμπτη.

Ο βετεράνος πολιτικός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο προτείνοντας στον Μακρόν να συμμαχήσουν, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να δώσει στον πρώην τραπεζίτη την ώθηση που χρειάζεται για να εξασφαλίσει το εισιτήριο που χρειάζεται για τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών του Μαΐου.

«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση και προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ασυνήθιστη κατάσταση, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια ασυνήθιστη απάντηση» τόνισε ο Μπαϊρού.

«Αποφάσισα να προτείνω στον Εμανουέλ Μακρόν να συμμαχήσουμε. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος, πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα» επισήμανε ο ίδιος, περιγράφοντας την απόφασή του ως «θυσία».

Η δημόσια στήριξη του Μπαϊρού για τον Μακρόν είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων, που είχαν αυξηθεί εξαιτίας των φόβων ενίσχυσης των ποσοστών της υποψήφιας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, κατέγραψαν πτώση 5%.

Ο Μπαϊρού δήλωσε ότι θα έχει συνομιλίες με τον Μακρόν εντός των επόμενων ωρών και έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η πολιτική συμμαχία.

Ο κεντρώος είχε ελάχιστες πιθανότητες να καταφέρει να φθάσει στον β΄ γύρο της 7ης Μαΐου, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις θα του έδιναν ποσοστό 5-6%.

Επισημαίνοντας ότι η δημοκρατία στη Γαλλία απειλείται, ο Φρανσουά Μπαϊρού υπογράμμισε ότι οι συντηρητικοί υπό τον Φρανσουά Φιγιόν συνταράσσονται από σκάνδαλα και οι Σοσιαλιστές, τους οποίους υποστήριξε το 2012, βρίσκονται σε κατάσταση αποδιοργάνωσης, γεγονότα που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία.

«Αυτό που διακυβεύεται με αυτήν τη συμμαχία είναι η αναγέννηση της ελπίδας» επισήμανε.

Η ανακοίνωση του 65χρονου Μπαϊρού ακολουθεί μια σεναριολογία πολλών μηνών κατά την οποία ο πολιτικός άφηνε να πλανάται το ενδεχόμενο ότι θα θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη φορά. Τις τελευταίες εβδομάδες είχε ρίξει τους τόνους του σε σχέση με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο είχε περιγράψει το Σεπτέμβριο ως «τον υποψήφιο των δυνάμεων του χρήματος».

Η αποχώρησή του από την κούρσα συνιστά καλό νέο για τον πρώην υπουργό των Σοσιαλιστών και πρώην τραπεζίτη Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εμφανίζεται ως ο τρίτος επικρατέστερος υποψήφιος μαζί με τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν και την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!