Ότι να ' ναι, όπως να 'ναι! Για την απόδοση του πρώην Στροπέδου “Παύλος Μελάς” του Μάκη Διάκου

Ότι να ' ναι, όπως να 'ναι!
Για την απόδοση του πρώην Στρατοπέδου “Παύλος Μελάς”
του Μάκη Διάκου (πτ. Πολιτικού Μηχανικού, πρώην Γ.Γ. Δήμου Σταυρούπολης)

Φίλος,συνάδελφος και συναγωνιστής στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μου τηλεφώνησε και με κάλεσε αύριο στην έλευση του Πρωθυπουργού στις 13:00 στο Δημαρχείο Παύλου Μελά (Σταυρούπολη) προκειμένου να αποδώσει το πρώην στρατόπεδο “Παύλος Μελάς” στο Δήμο!
Γέλασα αυθόρμητα καθώς του εξηγούσα πως μέχρι τώρα έχω πανηγυρίσει τουλάχιστον δέκα φορές την απόδοση του στην τοπική και μητροπολιτική κοινωνία της πόλης. Για να μου επιβεβαιώσει δε το γεγονός μου είπε πως αποδίδεται ακέραιο, δηλαδή χωρίς τη δέσμευση χώρου 50 στρεμμάτων για στρατιωτικές κατοικίες, συμπληρώνοντας, πλην του χώρου που ήδη κατέχει ο Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας, δηλαδή των 8 στρεμμάτων τα οποία έχουν ήδη αποδοθεί. Που ο Ιερός Ναός ζητούσε ένα στρέμμα αρχικά πέριξ του ναού, που στην επόμενη διαπραγμάτευση έγιναν δύο κι όταν μπήκε στους φορείς διεκδίκησης του στρατοπέδου έγιναν τέσσερα κι επί "απόδοσης" Σαμαρά έγιναν οκτώ τα ταγμένα στρέμματα. Απλά σήμερα με πρωθυπουργό Τσίπρα, παρέμειναν οκτώ τα στρέμματα αλλά τα “ταγμένα” έγιναν "ήδη αποδοθέντα". Ποιος να κοντράρει τώρα με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Κ.Κ. Βαρνάβα!  Άλλωστε στο ράσο του από κάτω θα τα βάλει; Για το ποίμνιο του τα θέλει κι αυτός! 
Βέβαια το μέγα θέμα, ποιος σχεδιάζει την πόλη, με ποιους θεσμοθετημένους φορείς, ποιες ιεραρχημένες ανάγκες λαμβάνει υπόψη και πως εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, είναι ένα θέμα που δεν αγγίζει τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκη (ΟΡΘ), τα Νομαρχιακά και Περιφερειακά Συμβούλια Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ), τους επιστημονικούς συλλόγους, τους επαγγελματικούς φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τους τοπικούς έστω βουλευτές αλλά και τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα τρία στρατόπεδα της Δυτικής Θεσσαλονίκης (πρώην Στρδ. Παύλου Μελά, Καρατάσσιου και Μ. Αλεξάνδρου) αποτελούν τη μοναδική ευκαιρία ώστε η πολιτεία να ξεπλένει τις ντροπές της. Να αποκαταστήσει το θεσμικό της έλλειμμα στο σχεδιασμό της πόλης, να επιβάλει πολεοδομικά σταθερότυπα για μια υγιή αστική περιοχή, να εξασφαλίσει τους απαραίτητους κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους για μια πόλη που θα φιλοξενεί πολίτες κι όχι εσωτερικούς μετανάστες, όπως απετέλεσε την αρχική αιτία δημιουργίας της. Υπόψη δε πως μιλάμε για την πλέον ρυπασμένη περιοχή της Ευρώπης σε μικροσωματίδια.

Αυτό το θεσμικό έλλειμμα σήμερα δεν απασχολεί κανέναν. Κρίμα τα δεκάδες εκατομμύρια που δαπανήσαμε για την λειτουργία, τους μισθούς και τις υποδομές του ΟΡΘ και του ΣΧΟΠ και των διαφόρων γραφικών συνδέσμων Δήμων και Κοινοτήτων κλπ θεσεοθυρευτικών οργανισμών.

Βέβαια, εκτός από το μείζων θέμα που είναι το θεσμικό, δηλαδή ποιος αποφασίζει για τη δημόσια γη, που θα αποδοθεί και πως θα χρησιμοποιηθεί, υπάρχει ανοιχτό το θέμα ακόμα και της απόδοσης του Στρατοπέδου (κι όχι όλων των πρώην στρατοπέδων της δυτικής Θεσσαλονίκης που κακώς αποσιωπάται). Διότι δεν πρόκειται για καθαρή απόδοση, πρόκειται για ανταπόδοση, δηλαδή σας δίνουμε το πρώην Στδ Παύλου Μελά, μας λέει η στρατιωτική ηγεσία δια στόματος πρωθυπουργού,  και μας δίνεται περίπου ορδώντα διαμερίσματα που κατέχει ο δήμος από την εφαρμογή του Κοινωνικού Συντελεστή Δόμησης (ΚΣΔ). Αυτό δεν μου το ανέφερε στο τηλέφωνο ο αγαπητός συναγωνιστής. Διότι θα έπρεπε να μου εξηγήσει τα ποσοστά της αντιπαροχής (διαμερίσματα, οικόπεδο στρατοπέδου κλπ) καθώς και το νέο θεσμικό έλλειμμα που υποκρύπτει αυτή η συμφωνία: Πως δηλαδή τα προϊόντα του ΚΣΔ - τα διαμερίσματα εν προκειμένω που πρόκειται να ανταλλαγούν με το στρατόπεδο – δια του νόμου διατίθενται αποκλειστικά για την εφαρμογή του σχεδίου πόλης και των έργων υποδομής της πολεοδομικής ενότητας στην οποία ανήκουν. Είναι προφανές δηλαδή πως τα διαμερίσματα αυτά που βρίσκονται στις πολεοδομικές ενότητες κυρίως της Νικόπολης και λιγότερο των Αμπελώνων, έτσι κι αποδοθούν ως αντιπαροχή για την "δωρεάν" παραχώρηση του πρώην Στρατοπέδου “Παύλος Μελάς”, εξαντλείται παντελώς το οικιστικό απόθεμα που θα διατίθετο για την εφαρμογή της ρυμοτομίας κλπ, δηλαδή οι περιοχές αυτές μόνο επιβαρύνθηκαν επιπλέον δόμηση χωρίς να απολαύσουν τις διευκολύνσεις που προέβλεπε ο νόμος. Ό,τι να 'ναι δηλαδή, κι όπως να' ναι!

Παρ' όλα αυτά θα παρευρεθώ για ακόμα μία φορά στους πανηγυρισμούς της απόδοσης του πρώην Στρατοπέδου “Παύλος Μελάς”, όχι επειδή ελπίζω να είναι η τελευταία, αλλά επειδή θα δω αρκετό νέο κόσμο να χαίρεται κι αυτός! Όπως και παλιούς φίλους και συναγωνιστές που πάλι έδωσαν την τίμια μάχη τους γι αυτήν την απόφαση. Μέσα μου εύχομαι να αποδοθεί γιατί είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον της περιοχής, δε μπορώ όμως να σιωπήσω μπροστά στο τεράστιο θεσμικό έλλειμμα που έχει αυτή η απόφαση, κι επειδή εξακολουθώ να θεωρώ τον εαυτό που πολίτη σύγχρονης δημοκρατίας αρνούμαι να πολεοδομεί ο Μητροπολίτης, ο Στρατηγός κι ο Πολιτικός. Υπάρχει η θεσπισμένη πολιτεία γι αυτό το λόγο με τους νόμους της και τους φορείς της.
Στη συγκεκριμένη απόφαση παραχώρησης, υπάρχει πολιτικό έλλειμμα (δεν αποφάσισε κανένας αρμόδιος φορέας), υπάρχει θεσμικό έλλειμμα,(δεν αποφάσισε κανένας αρμόδιος φορέας τις νέες χρήσεις του χώρου, π.χ. τα οκτώ στρέμματα στη Ι.Μ.Σ.Ν. ), υπάρχει νομικό έλλειμμα (τα διαμερίσματα του Δήμου από το νόμο προορίζονται για άλλες χρήσεις).  Με όλα αυτά τα ελλείμματα θα είναι σίγουρα μια ελλειμματική απόφαση και θα είναι δύσκολο να προχωρήσει τεχνικά και νομικά, παρ' ότι στα πλαίσια της ρεαλιστικής πολιτικής προσωπικά θα το ευχόμουν. Επιτέλους ο χώρος του πρώην Στρατοπέδου να αποδοθεί στην Μητροπολιτική κοινωνία κυρίως της δυτικής Θεσσαλονίκης κρατώντας  (με τις εκπτώσεις που ανέφερα) τις βασικές διεκδικητικές γραμμές των κινημάτων. Όσοι εμπλέκονται θα έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά τους και στο τέλος θα βγει κερδισμένος ο παπάς!



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!