“Για την Ημέρα της Γυναίκας” της Χριστίνας Βαμβάκη - Λυμπατέ , δημοτικού συμβούλου δήμου Ωραιοκάστρου


Κάθε μέρα είναι η μέρα της γυναίκας. Μια φορά το χρόνο, όμως, την τιμούν ! Ο καθορισμός της 8ης Μαρτίου σαν επίσημη ημέρα αφιερωμένη στη Γυναίκα, στην κόρη, στη σύζυγο, στη μάνα και  σαν επίσημη αργία σε κάποιες χώρες, προέκυψε μετά απόδιάφορα γεγονότα, με  πρωταγωνίσιριες τις γυναίκες, γύρω στο 1900 που συνέβησαν τέλη Φεβρουαρίου, αρχές ή μέσα Μαρτίου.
Η Ημέρα της Γυναίκας θεσμοθετήθηκε για να αναδείξει το ρόλο των γυναικών στην διαμόρφωση  της ιστορίας και για να θυμίζει πως ασχέτως των όσων βημάτων έχουν ήδη γίνει στην (αυτονόητ) κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων, είναι ακόμη  πολλά που πρέπει να ακολουθήσουν. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν άλλα 170 χρόνια μέχρι να υπάρξει οικονομική ισότητα ανάμεσα στους αν δρες και τις γυναίκες. Σε διεθνές επίπεδο μόνο το 50% των γυναικών έχει σήμερα πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ  οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 24% λιγότερο από τους άνδρες.
Σε 100 χώρες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην πρόσβαση αγοράς εργασίας λόγω φύλου, ενώ σε 18 χώρες οι άνδρες έχουν νόμιμο δικαίωμα να μην επιτρέπουν στιςσυζύγους  τους να εργαστούν.  Οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να διεκδικούν  σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο την ανάδειξη που σημαίνει ισοτιμία, ισότητα, συμπληρωματικότητα, αλληλοσεβασμό, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και για τα δύο φύλα. . Από τη  δική μας θέληση και δράση εξαρτάται η πραγματοποίηση της κοινωνίας που θα ικανοποιήσει τις  σύγχρονες ανάγκες μας, την ανεργία, το άγχος, τη ζωή με υποχρεώσεις αλλά χωρίς δικαιώματα, και θα δώσει διέξοδο στις προσδοκίες και στη δράση μας. 

                                                                    ΒΑΜΒΑΚΗ-ΛΙΜΠΑΤΕ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

                                                                 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!