Ανησυχητικές ειδήσεις από τον Προϋπολογισμό: «Κόλλησαν» τα έσοδα

Ανησυχητικά είναι τα μαντάτα από το μέτωπο του Προϋπολογισμού, καθώς μετά από το καμπανάκι κινδύνου της υστέρησης των εσόδων του ΦΠΑ τον Ιανουάριο, ήρθαν τα στοιχεία του Φεβρουαρίου που δείχνουν ότι χωρίς την Τράπεζα της Ελλάδας θα άνοιγε «τρύπα» 250 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΓΛΚ, τον περασμένο μήνα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,934 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπέρβαση έναντι του μηναίου στόχου κατά 78 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται στην υπεραπόδοση κάποιου κωδικού, αλλά στο ότι το Φεβρουάριο εισπράχτηκε το ποσό του μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 734 εκατ. Ευρώ, που ήταν, μάλιστα, αυξημένο κατά 334 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο!

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή, όπου είναι η ελληνική πλευρά πασχίζει να πείσει τους δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ ότι η περσινή υπεραπόδοση είναι... μακράς διαρκείας, κάτι που επί του παρόντος δεν βρίσκει το κατάλληλο έρεισμα στα στοιχεία εκτέλεσης του νέου Προϋπολογισμού, ενώ και οι γνωστές αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο του ΑΕΠ, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν, όμως και κάτι ακόμα. Έχοντας χάσει και το ραντεβού της 20ης Μαρτίου και με δεδομένες τις χαώδεις διαφορές για τα «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης, το υπουργείο Οικονομικών δείχνει να προετοιμάζεται για διαβουλεύσεις διαρκείας, καταφεύγοντας στη γνωστή μέθοδο της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τον Ιανουάριο οι πληρωμές κινήθηκαν εντός του στόχου, το Φεβρουάριο καταγράφηκε συγκράτηση 817 εκατ. Ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και με τις «φιλικές» προβλέψεις της Κομισιόν, για να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%- άρα και οι συνακόλουθες δημοσιονομικές προβλέψεις- πέρα από την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα πρέπει να μειωθούν οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ήτοι να πέσει χρήμα στην αγορά. Τα στοιχεία δείχνουν, όμως, ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο...


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!