Ερχονται και νέες αλλαγές στα «μπλοκάκια»

Οπισθοχώρηση στο ζήτημα με τα «μπλοκάκια» φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν περιπλέκουν περισσότερο την εφαρμογή τους, καθιστώντας στην πράξη αδύνατη την καταβολή εισφορών για χιλιάδες ασφαλισμένους.

Το υπουργείο Εργασίας φέρεται να έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο νόμου με στόχο "την επίσπευση" διαδικασιών για την εφαρμογή της  ασφαλιστικής μεταρρύθμισης", το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή».

Σε αυτό περιλαμβάνονται διατάξεις που αλλάζουν σημαντικά σημεία του νόμου Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 και έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 και ακόμα δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών που πρέπει να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ. Με τους επικεφαλής των δανειστών στο "Χίλτον" και τη διαπραγμάτευση για νέα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό από το 2019 ή έστω το 2020, να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, το υπ. Εργασίας επέλεξε να μην καταθέσει το σχέδιο νόμου με το οποίο στην πράξη "ξηλώνεται" η προηγούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση πριν καλά-καλά εφαρμοστεί.  

Σημειώνεται ότι την πιθανότητα αλλαγών στον ασφαλιστικό νόμο είχε αφήσει ανοιχτή η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, όταν άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει ότι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που για παράλληλη απασχόληση αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, εφόσον έχουν έως δύο εργοδότες, θα καταβάλουν το 1/3 των εισφορών για κύρια ασφάλιση και υγεία, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 θα τα καταβάλουν οι εργοδότες.  


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!