«Περπατώ και γνωρίζω: Κρυονέρι – Συμπολίτες, μας παρουσιάζουν την γενέθλια τους Γη»

Ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος  Ωραιοκάστρου, διοργανώνει πεζοπορία με τίτλο «Περπατώ και γνωρίζω: Κρυονέρι – Συμπολίτες, μας παρουσιάζουν την γενέθλια τους Γή», για την  Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:30. Εκεί θα μας φιλοξενήσει ο δραστήριος Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Κρυονερίου Λαγκαδά και θα μας παρουσιάσουν το γραφικό χωριό τους, ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλο, ένα περιβάλλον τεσσάρων εποχών, ένα κομμάτι μακεδονικού χώρου, όπου άνθρωποι απλοί, φιλότιμοι, φιλικοί, φιλόξενοι και εργατικοί ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η διαδρομή κινείται μέσα στο χωριό Κρυονέρι, διέρχεται από ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΒΡΥΣΗ  – Δασαρχείου ΑΛΑΤΖΑ ΤΣΕΣΜΕΠΥΡΟΦΥΛΑΚΕΙΟ – ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ - ΚΑΛΟΓΡΙΕΣ και επιστροφή στο σημείο εκκίνησης.
Οι πεζοπορίες αυτές εκτός της άσκησης, έχουν τον χαρακτήρα της γνωριμίας της ιστορίας της κάθε περιοχής δηλ. «Περπατώ και γνωρίζω τον τόπο μου»  αλλά και τον χαρακτήρα της επικοινωνίας - γνωριμίας μεταξύ των συμπολιτών μας δηλ. «Περπατώντας γνωρίζω τον συνάνθρωπο μου και θέματα γενικού ενδιαφέροντος».

Έτσι σε αυτή την πεζοπορία θα γνωρίσουμε το χωριό Κρυονέρι, ένα οικισμό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις πλαγιές του ορεινού όγκου του Βερτίσκου. Θα στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα πίσω ή προς τα μπροστά και θα δούμε ανθρώπους βαθιά θρησκευόμενους, τίμιους, ξωμάχους οι οποίοι εμπνεόμενοι από τις ρίζες και τις παραδόσεις τους επενδύουν στα διαχρονικά πλεονεκτήματα της γης τους. Θα επισκεφτούμε μία στάνη και θα δούμε από κοντά την λειτουργία της, την καθημερινότητα της και τον αγώνα επιβίωσης. Θα κουβεντιάσουμε για τις επιλογές ζωής με τα πλεονεκτήματα -  μειονεκτήματα στο φάσμα μεταξύ φύσης και μεγαλουπόλεων. Η πεζοπορία μας θα περιορισθεί και θα προσαρμοστεί στην προσφερόμενη φιλοξενία με το τέλος των ενημερώσεων. Τέλος αφού ευχαριστήσουμε για την φιλοξενία τον σύλλογο, θα επιστρέψουμε στο σημείο εκκίνησης.

Ο Σύλλογος αποτελεί μόνο τη βάση επικοινωνίας και συντονισμού των περιπάτων και παρέχει τις ενημερώσεις. Δεν εξαιρεί κανένα άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας και προέλευσης και δεν δημιουργεί καμία απολύτως δέσμευση και υποχρέωση, πέρα της καλής διάθεσης για την ισότιμη συμμετοχή. Ο κάθε συμμετέχων έχει την απόλυτη ατομική και προσωπική ευθύνη της ασφάλειας του, ιδιαίτερα από διερχόμενα οχήματα. Ο σύλλογος είναι ανοικτός για κάθε νέα πρόταση προορισμού – αντικειμένου ενημέρωσης και θα εκτιμούσε ιδιαίτερα την οποιαδήποτε προσφορά – ιδέα – διάθεση ενημέρωσης από κάθε ενεργό πολίτη που θα ήθελε να μοιραστεί τις γνώσεις και εμπειρίες του.
H διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι κυκλική μήκους περίπου  8 χλμ και ο χρόνος της πεζοπορίας μαζί με τις ενημερώσεις, γύρω στις 2,5 ώρες. Θα ακολουθήσει  παράθεση μικρού γεύματος από τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Κρυονερίου Λαγκαδά.
Το ραντεβού για όποιον επιθυμεί (μέλος ή όχι) είναι στο Κρυονέρι, στο πάρκο μπροστά από το κοινοτικό κατάστημα και  φαίνεται στην φωτογραφία , για την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:30. Οι περιπατητές θα κινηθούν με δικά τους μεταφορικά μέσα μέχρι το σημείο εκκίνησης. Επιβοηθητικά, για οικονομία κινήσεων και για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεταφορικού μέσου, στο χρονικό διάστημα από 10:15 μέχρι 10:30, Ι.Χ. αυτοκίνητα των μελών μας θα περάσουν από το Κονταξοπούλειο Κλειστό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου, ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Η διαδρομή είναι από το Ωραιόκαστρο περίπου 43 χλμ και φαίνεται ΕΔΩ.
Για την καλύτερη οργάνωση της δράσης και λόγω περιορισμένου αριθμού, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι και μπορούν να δηλώσουν την πρόθεση συμμετοχής τους τηλεφωνικά ή με SMS στο 6932523004 (Γιώργος) αλλά και στο e-mail του συλλόγου peri.pol.oreokastro@gmail.com
 Καλούμε όλους εκείνους  που θέλουν να περπατήσουν αλλά και να επικοινωνήσουν – γνωρίσουν τον τόπο που ζουν σε όλες τις διαστάσεις του, να έρθουν να περπατήσουν μαζί μας…

Κρυονέρι ονομαζόταν και η περιοχή του Ωραιοκάστρου γύρω από το Ταχυδρομείο (Λεωφόρος Δημοκρατίας/Κρυονερίου), όπου εγκαταστάθηκαν μερικές από τις περίπου 20 οικογένειες Κρυονεριτών. Τυχαίο; 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!