Αποζημίωση του εμβολίου για τη Μηνιγγίτιδα τύπου Β - Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου προς τον Υπουργό Υγείας

Ερώτηση σχετικά με την ένταξη του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και την αποζημίωσή του από τον ΕΟΠΥΥ κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου προς τον Υπουργό Υγείας.

Η βουλευτής επισημαίνει ότι μέσα στους 2 πρώτους μήνες του έτους, έχουν ήδη καταγραφεί 5 κρούσματα μηνιγγίτιδας τύπου Β σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ το 2015 είχαν διαπιστωθεί 57 κρούσματα, με το 23% να αφορά σε παιδιά 0-4 ετών. Από το 2014, υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ειδικά για τον τύπο Β, το οποίο ήδη έχει ενταχθεί στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού για παιδιά της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και στην Ιταλία και τη Γερμανία.

Στην Ελλάδα, οι επιστημονικές οργανώσεις παιδιάτρων έχουν επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τα παιδιά ώστε να αποζημιώνεται από το κράτος. Εξάλλου, το κόστος του εμβολίου (πάνω από 400 ευρώ για τις 4 απαραίτητες δόσεις) το καθιστά απαγορευτικό για τους περισσότερους στις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Υπουργείο Υγείας μελετά την αποζημίωση του εμβολίου, μόνο όμως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Όπως επισημαίνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής με επιστολή προς τον Υπουργο Υγείας, η πλειονότητα των περιστατικών μηνιγγίτιδας κυρίως αφορά προηγουμένως υγιή άτομα και όχι άτομα υψηλού κινδύνου. Τονίζουν, αντιθέτως, την ανάγκη να συμπεριληφθούν τα βρέφη κάτω του ενός έτους, τα οποία είναι η ομάδα πληθυσμού με τον υψηλότερο κίνδυνο βάσει της επιδημιολογίας.

Η βουλευτής ρωτά το αρμόδιο υπουργείο αν προτίθεται να προχωρήσει στην ένταξη του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκου τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και στην κάλυψη του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ καθώς και με ποιόν τρόπο θα διασφαλιστεί ότι κανένα παιδί δεν θα στερηθεί την προστασία που παρέχει το εμβόλιο αυτό λόγω οικονομικής αδυναμίας της οικογένειάς του.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!