«Η Γερμανία βοηθά και υποθάλπει την τρομοκρατία» UPD

Σε μια πρωτοφανή δήλωση προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος φθάνοντας στα άκρα, εν μέσω σοβαρής κρίσης στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «Η Γερμανία βοηθά και υποθάλπει την τρομοκρατία».

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη υποστήριξε ότι οι γερμανικές αρχές θα πρέπει να «δικαστούν γιατί βοηθούν και υποθάλπτουν τρομοκράτες» ασκώντας κριτική για το γεγονός ότι στη Γερμανία επιτρέπει σε Κούρδους ηγέτες να πραγματοποιήσουν ομιλίες, ενώ απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις υποστηρικτών του.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι ο δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση, εργαζόταν ως κατάσκοπος της Γερμανίας.

«Δεν συνελήφθη επειδή ήταν ανταποκριτής της Die Welt», δήλωσε. 

«...Αλλά επειδή αυτό το άτομο κρυβόταν στην γερμανική πρεσβεία ως μέλος του PKK και ως ένας Γερμανός πράκτορας επί ένα μήνα. Όταν τους ζητήσαμε να μας τον παραδώσουν για να τον δικάσουμε, αυτοί αρνήθηκαν», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τις δηλώσεις Ερντογάν ακολούθησε απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτήρισε «παράλογες» τις κατηγορίες του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εις βάρος του Ντενίζ Γιουτζέλ.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, οι Εξωτερικών Γερμανίας και Τουρκίας θα συναντηθούν στις 8 Μαρτίου προκειμένου να συζητήσουν την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι δύο κορυφαίοι υπουργοί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατύπωσε για μια ακόμη φορά προς τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την δυσφορία του για τις αποφάσεις της Γερμανίας.

Νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταδίκαστε την πολιτική της Γερμανίας στο θέμα του τουρκικού δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο εφαρμόζει δυο μέτρα και σταθμά σε ότι αφορά στην Τουρκία, επιθυμώντας στην ουσία να ματαιώσει την ψηφοφορία για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν υπερεξουσίες στον Ταγίπ Ερντογάν.

Η κρίση κλιμακώθηκε μετά την απόφαση της πόλης Gaggenau στη Βάδη-Βυρτεμβέργη να μην επιτρέψει στον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης να συμμετάσχει σε εκδήλωση για το δημοψήφισμα.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ επρόκειτο να μιλήσει χθες σε προεκλογική συγκέντρωση και να μιλήσει σε υποστηρικτές του «ναι» και του Ταγίπ Ερντογάν.

Στη Γερμανία μένουν περίπου 3 εκατομμύρια μετανάστες από την Τουρκία, οι μισοί εκ των οποίων έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα του Απριλίου. 

Το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών  υποστήριξε ότι δεν έχει αναμειχθεί στην απόφαση που ανήκει στις τοπικές αρχές του Gaggenau.

Ωστόσο η απάντηση του Τσαβούσογλου έδειξε ότι η τουρκική ηγεσία δεν πείστηκε. 

Η Άγκυρα δεν «εκφοβίζεται» τόνισε ο Τσαβούσογλου και επικρίνοντας τις αρχές στο Gaggenau - που αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για τη συγκέντρωση για τεχνικούς λόγους - άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για «συστηματική πρακτική του βαθέως γερμανικού κράτους» με στόχο να αποδυναμώσει την Τουρκία.

«Δεν θέλουν η Τουρκία να διεξάγει εκστρατεία διότι εργάζονται υπέρ του «όχι» [στο δημοψήφισμα] επειδή επιδιώκουν να υπονομεύσουν μια ισχυρή Τουρκία» είπε ο υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.  

Η Γερμανία «κάνει μαθήματα δημοκρατίας» τόνισε ο Τσαβούσογλου, αλλά μετά εφαρμόζει διπλά πρότυπα για την ελευθερία του λόγου και της συνεύρεσης, και κατηγόρησε την Γερμανία ότι επιτρέπει στο εκτός νόμου PKK να οργανώνει στη χώρα εκδηλώσεις, αναφερόμενος σε συγκέντρωση που έγινε πέρσι στην Κολονία.

«Το να δίνει κανείς την άδεια σε τρομοκράτες και να μην την δίνει στον πρόεδρο μας και σε υπουργούς μας δείχνει τα διπλά πρότυπα της Ευρώπης», είπε ο Τσαβούσογλου.

«Εάν θέλετε να συνεχίσουμε να έχουμε σχέσεις, εσείς [η Γερμανία] πρέπει να μάθετε πως να μας συμπεριφερόσαστε. Θα απαντήσουμε χωρίς διασταγμό» απείλησε χωρίς να αναφέρει ποια μπορεί να είναι τα πιθανά αντίποινα της Άγκυρας. 

Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου αντανακλούν την πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων Άγκυρας- Βερολίνου, πιο πρόσφατα λόγω της σύλληψης του ανταποκριτή της εφημερίδας Welt στην Τουρκία Deniz Yucel, ο οποίος αντιμετωπίζει πολύχρονη ποινή φυλάκισης εάν κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί για σχέσεις με την «τρομοκρατία». 

Η Άγκυρα αντέδρασε στην μη χορήγηση άδειας στον Μποζντάγ να μιλήσει Gaggenau, ματαιώνοντας τη συνάντηση του με τον Γερμανό ομόλογο του στο Βερολίνο και καλώντας τον Γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα να δώσει εξηγήσεις.

«Οι Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι όταν επισκέπτονται τη Γερμανία Τούρκοι υπουργοί πρέπει να συναντώνται πρώτα με τους ομολόγους τους», είπε ο Τσαβούσογλου.

«Αλλά εάν θέλετε να συναντήσετε τους Τούρκους υπουργούς θα πρέπει να υποβάλετε ως άντρες τέτοιο αίτημα και εμείς ευχαρίστως θα συναντηθούμε μαζί σας».

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε τις κατηγορίες περί ανάμειξης μετά την ακύρωση δύο προεκλογικών συγκεντρώσεων υποστηρικτών κι αντιθέτως άσκησε κριτική στις επιθέσεις κατά της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.

«Η νομική κατάσταση στη Γερμανία είναι αυτή ακριβώς: διαθέτουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα. Οι κοινότητες έχουν αρμοδιότητες, οι περιφέρειες έχουν αρμοδιότητες και το ομοσπονδιακό Κράτος έχει αρμοδιότητες. Αναφορικά με την οργάνωση εκδηλώσεων, οι άδειες αποφασίζονται σε κοινοτικό επίπεδο» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης από την Τύνιδα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Κατήγγειλε, ακόμη, τις επιθέσεις κατά της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, αναφέροντας ιδίως την υπόθεση του ανταποκριτή στην Τουρκία της εφημερίδας Die Welt, του Ντενίζ Γιουτζέλ, που προφυλακίστηκε με την κατηγορία της «τρομοκρατικής» προπαγάνδας.

«Είναι για εμάς θέμα αρχής η δέσμευση υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης στη Γερμανία. Και πιστεύω ότι είναι επίσης από την πλευρά μας ενδεδειγμένο να ασκούμε κριτική στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου» στην Τουρκία, υπογράμμισε.

«Η ελευθεροτυπία στην υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ δεν διασφαλίστηκε με τον προσήκοντα τρόπο».

Πριν από την Άγγελα Μέρκελ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας είχε ήδη απορρίψει τις κατηγορίες εκ μέρους της Άγκυρας.

«Πρόκειται για μια απόφαση (αυτή της ακύρωσης των συγκεντρώσεων) στην οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε καμία επιρροή και ούτε θα μπορούσε να έχει καθώς εμπίπτει στη δικαιοδοσία του δήμου ή της περιφέρειας στην οποίας δεν μπορούμε να ασκήσουμε καμία επιρροή» τόνισε ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου.

Εν τω μεταξύ, και στην πόλη Φρέχεν στη δυτική Γερμανία η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται πολιτική συγκέντρωηση υποστηρικτών του Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο διαχειριστής του Golden Palast γνωστοποίησε σήμερα στον διοργανωτή (της εκδήλωσης) ότι δεν θα του διαθέσει την αίθουσα την Κυριακή το βράδυ. Η σύμβαση μεταξύ του ιδιοκτήτη του χώρου και του διαχειριστή αποκλείει τη διεξαγωγή πολιτικών εκδηλώσεων» επισήμανε η τοπική αστυνομία κι ενώ ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, επρόκειτο να συμμετάσχει σε αυτήν τη συγκέντρωση που ήταν αφιερωμένη στο δημοψήφισμα του Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Πυρ ομαδόν από Γερμανούς πολιτικούς

Η αντιπαράθεση Γερμανίας-Τουρκίας, πάντως, δεν περιορίζεται σε επίπεδο κυβερνήσεων, καθώς όλα τα γερμανικά πολιτικά κόμματα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων υπέρ του Ερντογάν.

Προειδοποιούν, ακόμη, ότι το να μεταφερθούν οι εσωτερικές διαμάχες της Τουρκίας στη χώρα τους θα δημιουργήσει προβλήματα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί που χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα κατά της τουρκικής κυβέρνησης και του Ταγίπ Εντογάν.

Ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, χαρακτήρισε τα τουρκικά επιχειρήματα περί ελευθερίας του λόγου ως «ταχυδακτυλουργικά», προσθέτοντας ότι «η Γερμανία δεν είναι τουρκικό προπύργιο και δεν υπάρχει νομικό δικαίωμα για ξένους πολιτικούς που θέλουν να κάνουν καμπάνια σε γερμανικό έδαφος».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο Χορστ Ζέεχοφερ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, ο οποίος δηλώνει ότι οι Τούρκοι πολιτικοί δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Γερμανία.

Ο Τόμας Στρόμπλ, υπουργός Εσωτερικών της Βάδης-Βυρτεμβέργης είπε ότι η Τουρκία υποχωρεί από την ελευθερία του Τύπου και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας δήλωσε ότι «η Μέρκελ πρέπει να ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν ότι μια διχαστική καμπάνια με αντιδημοκρατικούς σκοπούς δεν είναι ευπρόσδεκτη στη Γερμανία».

«Αφήσετ ελεύθερους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, σταματήστε να φιμώνετε τον Τύπο και τότε θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τα δικά μας δικαιώματα» δήλωσε από την πλευρά του ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Ουζντεμίρ.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!