ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου: 5ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο για τη «Βιώσιμη Πόλη» με θέμα «Δρω για την πόλη μου!» Οι μαθητές εκφράζουν τις προσδοκίες τους για μια Βιώσιμη Πόλη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


5ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο για τη «Βιώσιμη Πόλη» με θέμα «Δρω για την πόλη μου!»
Οι μαθητές εκφράζουν τις προσδοκίες τους για μια Βιώσιμη Πόλη
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου σε  συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος - Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων) υλοποιεί για 5η συνεχή χρονιά το 5ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο για τη Βιώσιμη Πόλη,  στο πλαίσιο του ομώνυμου δικτύου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που συντονίζει.
Μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από διαφορετικές πόλεις ή γειτονιές της ίδιας πόλης, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους και εκπροσώπους φορέων ενεργών πολιτών ή της Δημοτικής Αρχής, συζητούν για ζητήματα που τους αφορούν στη πόλη τους, ανταλλάσουν απόψεις, ιδέες, συνεργάζονται, προτείνουν και σχεδιάζουν δράσεις που εμφορούνται από την αντίληψη του ενεργού πολίτη, την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, από τις 9.00 ως τις 13.30, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Βασικός στόχος της εκδήλωσής φέτος που έχει τίτλο «Δρω για την πόλη μου!» είναι να αναπτύξει την ικανότητα δράσης των νέων πολιτών που είναι ακόμη μαθητές/τριες και να προσφέρει μια θετική εμπειρία ενεργούς συμμετοχής σε δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου. Επιζητούμε να δώσουμε τον λόγο στα παιδιά, να ακούσουμε τις ανάγκες, τους προβληματισμούς, τα οράματα τους και να τα βοηθήσουμε να εκφράσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για δράσεις που θα αλλάξουν την κοινή ζωή στην πόλη μας. Φέτος επιλέξαμε το θέμα «Δρω για την πόλη μου!» ώστε, αφενός οι μαθητές/μαθήτριες να μπουν στην διαδικασία να προτείνουν δράσεις που είναι σημαντικές για τους ίδιους και αφετέρου, να συναντήσουν εκπροσώπους ενεργών πολιτών που δραστηριοποιούνται και υλοποιούν δράσεις που αλλάζουν την πόλη. Στόχος είναι η ενδυνάμωση των μαθητών και η συνειδητοποίηση ότι σημαντικές αλλαγές δεν έρχονται μόνο από τους δημόσιους φορείς αλλά και τους ίδιους τους πολίτες όταν αυτοί συνεργάζονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους! Στόχος μας επίσης είναι η γνωριμία και η συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας με τους θεσμικούς φορείς της πόλης ενώ παράλληλα ελπίζουμε η εμπειρία αυτή να είναι εποικοδομητική και για τους συμμετέχοντες φορείς.
Τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν οι μαθητές στα δημιουργικά εργαστήρια στα οποία θα πάρουν μέρος είναι:
1.
Το πάρκο της γειτονιάς μου (ένας δημόσιος χώρος για το παιχνίδι, την φιλία, την παρέα μας, τη γειτονιά)
2.
Η αυλή του σχολείου μου (μια αυλή για το, για το παιχνίδι, την παρέα, τη γειτονιά, την επαφή με την φύση, μια αυλή κομμάτι της καθημερινότητας της γειτονιάς του σχολείου)
3.
Μια γιορτή γειτονιάς (μια γιορτή για την καλλιέργεια των ανθρώπινων σχέσεων, τον πολιτισμό, την αλληλεγγύη, την ανταλλαγή απόψεων για τη γειτονιάς μας)
4.
Θέλω λιγότερο πλαστικό στην πόλη μου
(μια προσπάθεια για μείωση των απορριμμάτων μας)
5.
Μια πόλη φιλόξενη/ανοιχτή σε όλους (χωρίς ρατσισμό και ξενοφοβία, που ενσωματώνει πρόσφυγες και μειονότητες)
6.
Θέλω να πηγαίνω με ποδήλατο από το σπίτι στο σχολείο! (διεκδικώ την μετακίνησή μου με ποδήλατο από το σπίτι στο σχολείο)
7.
Θέλω να περπατώ ανεμπόδιστα στο πεζοδρόμιο! (διεκδικώ την καθημερινή μετακίνηση με τα πόδια στην πόλη)
8.
Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα (συμμετέχω με τις ιδέες μου στην ανάδειξη του στοιχείου της θάλασσας στην πόλη μου)
9.
Απ΄ το χακί στο πράσινο: Νέο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά
(Συμμετέχω με τις ιδέες μου στη διαμόρφωση του νέου Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά)


Το συνέδριο γίνεται με τη συνεργασία των Γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης ΔΕ Ημαθίας και του ΚΠΕ Κιλκίς.
Φέτος συμβάλλουν με τις εμπειρίες τους στην υλοποίηση του συνεδρίου εκπρόσωποι Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, φορέων, ενώσεων και πρωτοβουλιών ενεργών πολιτών ή ΜΚΟ της πόλης όπως ο Δήμος Παύλου Μελά, το Tοpio, η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, η «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ» Α.Ε., το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών, η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευσης (Παράρτημα Κ. Μακεδονίας), ο Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Youthnest.


Πληροφορίες στο τηλ. 2310 707150


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, είναι φορέας του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. Λειτουργεί από το 1995 στο Κορδελιό με σκοπό την προώθηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για την Αειφορία των  μαθητών και των εκπαιδευτικών .


Το ΚΠΕ σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς και συνεργάζεται για την επίτευξη των στόχων του με φορείς, οργανισμούς και ιδρύματα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Ιστοσελίδα: http://www.kpe-thess.gr   
Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!