Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αμπελοκήπων «Νοιάζονται και Δρούν».


Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αμπελοκήπων «Νοιάζονται και Δρούν».

«Νοιάζομαι και Δρω» λέγεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε το 1ο ΕΠΑ.Λ. Αμπελοκήπων και παρουσίασε στη σχολική κοινότητα την προηγούμενη Πέμπτη 4 Μαΐου στο Κινηματοθέατρο Άστρον του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από το Μη κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός και το Ίδρυμα Λαμπράκη, πρόσφατα βραβεύτηκε στα Education Business Awards 2017 με χρυσό βραβείο. Στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα και η καλλιέργεια της συνείδησης του ενεργού πολίτη.
Επειδή ενεργός πολίτης είναι και ο ενεργός μαθητής, κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μαθητές δύο τμημάτων της Α’ Λυκείου ανέλαβαν κι έφεραν εις πέρας μία σειρά από εθελοντικές δράσεις. Αρχικά, οργάνωσαν την ανακύκλωση χαρτιού σε όλα τα τμήματα του σχολείου. Έπειτα ανέλαβαν την εκστρατεία προβολής και γραμματειακής υποστήριξης της  εθελοντικής αιμοδοσίας του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Αμπελοκήπων.
Οι μαθητές επισκέφτηκαν τις κοινωνικές δομές της Μητρόπολης  Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και στη συνέχεια ενεργοποίησαν τη σχολική κοινότητα στη συλλογή φαρμάκων, τροφίμων και ειδών ρουχισμού. Τα συγκεντρωμένα είδη παραδόθηκαν από τα παιδιά στην Τράπεζα ρουχισμού και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης.
Η αναπηρία και η άρση των κοινωνικών αποκλεισμών ήταν η επόμενη στόχευσή τους. Σε σύμπραξη με το σχολείο Κωφών Βαρηκόων Πανοράματος υλοποίησαν την ακόλουθη δράση. Αρχικά, οι μαθητές του σχολείου Κωφών δίδαξαν σε νοηματική βασικές καθημερινές φράσεις στους μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αμπελοκήπων. Έπειτα, οι τελευταίοι δημιούργησαν μία εφαρμογή/application για το κινητό, όπου οι φράσεις αυτές αναπαράγονται ηχητικά. Στόχος της εφαρμογής είναι να βοηθήσει τα άτομα με κώφωση, που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να μιλήσουν, να αποκτήσουν φωνή σε κάποιες ειδικές περιστάσεις.
Ο κύκλος των εθελοντικών δράσεων έκλεισε με μία εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού στη Χαλάστρα και στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου. Εκεί στις ακτές του Θερμαϊκού οι μαθητές ξεναγήθηκαν και προχώρησαν σε καθαρισμό της παραλίας Καλοχωρίου από σκουπίδια και απόβλητα. 
Σε όλες τις παραπάνω δράσεις συμμετείχαν ανά ομάδες οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α3 του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αμπελοκήπων, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Κωνσταντινιάς Μέντα, Αναστασίας Παπαδάκη και Μαρίας Χατζημπαχάρη. Επιθυμία και ευχή όλων είναι οι εθελοντικές πρωτοβουλίες να συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, συντελώντας στη δημιουργία μίας κοινωνίας περισσότερο υπεύθυνης και συμμετοχικής.





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!