Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου: Απολογισμός Δράσης «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2017»


Απολογισμός Δράσης «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2017»

Ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου, σε συνεργασία με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, εκπόνησε ένα Πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο περιαστικό περιβάλλον της πόλης μας.
Έτσι το πρόγραμμα “Περιβάλλον 2017” κινητοποίησε δύο σχολεία του Ωραιοκάστρου, το 2ο Δημοτικό στη Γαλήνη και το 1ο Λύκειο.
Ανακοινώσαμε αυτή τη συνεργασία στο 13ο φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στις 26-28/4/2017 ενώ οι δύο ομάδες ετοίμαζαν τις εργασίες τους.
Συνεργάστηκαν τα τρία τμήματα της Δ΄τάξης του Δημοτικού για τη γνωριμία με τη Λίμνη του Ωραιοκάστρου αφού πρώτα γνώρισαν την ιστορία της λίμνης της Κορώνειας από μέλος του Φορέα Διαχείρισης και άκουσαν το "Παραμύθι της λίμνης” που τους αφηγήθηκε η κυρία Μιχελάκη, υπεύθυνη του γραφείου Περιβαλλοντικής Eκπ/σης Δ/θμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Τα τρία τμήματα της Δ΄ τάξης με τις εκπαιδευτικούς κυρίες Τεκίδου Σταματία, Χάρμπα Κωνσταντία, Γκουγκάρα Ευαγγελία και την καθηγήτρια Πληροφορικής κυρία Γκούμπια Ζένια επισκέφθηκαν τη λίμνη, φωτογράφησαν, σχολίασαν, ζωγράφισαν και έκαναν κριτική.
Τα έργα τους απεικονίζουν την καθαρή ματιά των παιδιών που χαίρονται τη φύση, αγαπούν το πράσινο και αγανακτούν με τα σκουπίδια που πετούν κάποιοι χωρίς σκέψη. Ακούστε τα λόγια τους:
Όμορφη η φύση,
περί αυτού εγώ δεν αμφιβάλλω,
μα έναν προβληματισμό
θά 'θελα να μας βάλω.
Τι είναι αυτό που τριγυρίζει,
το μυαλό μας ξεκουρντίζει
και τις Λίμνες καθαρές
δεν μπορεί να τις κρατήσει ;
Κοίτα γύρω τα σκουπίδια
πεταμένα, ξαπλωμένα,
λες και λιάζονται κι΄αυτά
στις γωνιές της σκορπισμένα
Κάπου αλλού θα έπρεπε
να είναι μαζεμένα
όλα αυτά και το χαρτί,
το αλουμίνιο και το γυαλί
Το 1ο λύκειο Ωραιοκάστρου εστίασε στο περιαστικό δάσος που είναι πολύτιμος πνεύμονας πρασίνου για το Ωραιόκαστρο αλλά και για τους όμορους δήμους. Η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου αποτελούμενη από 35 μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης, με υπεύθυνο τον φιλόλογο κύριο Ζαχαρίου Δημήτρη, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και με συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση μετά το σχόλασμα, ασχολήθηκε με την προστασία και αξιοποίηση του περιαστικού δάσους Ωραιοκάστρου. Στα πλαίσια αυτά έγινε σε χώρο του 1ου Λυκείου στις 28/3/2017 συνάντηση-ενημέρωση από τον Φορέα Διαχείρισης λίμνης Κορώνειας και το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε περίπατος-ξενάγηση στο κοντινό δάσος.
Οι δύο αυτές δράσεις έκαναν γνωστή τη Λίμνη του Ωραιοκάστρου σε όλους τους μαθητές του 2ου Δημοτικού και δημιούργησαν τους “Φίλους της Λίμνης”.
Οι μεγαλύτεροι μαθητές έχουν το περιαστικό δάσος κοντά στο σχολείο τους και εκτιμούν τα όσα οφέλη προσφέρει στην περιοχή. Επισημαίνουν όμως τους κινδύνους από αμέλεια και απαιτούν την προσοχή και τη φροντίδα όλων μας.
Ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου ευχαριστεί θερμά τις Υπεύθυνες γραφείου κυρίες Βίκυ Ιππεκη και Δέσποινα Μιχελάκη, τους Δ/ντές των δύο σχολειών κύριο Μίλτο Πέντα και κυρία Αντωνοπούλου Μαλαματή καθώς και όλους τους μαθητές που πήραν μέρος σε αυτό το πρόγραμμα.
Καλό καλοκαίρι !!!






Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!