Ερώτηση Κ. Μάρκου για την «τραγική κατάσταση» στο ΑΠΘ
Ερώτηση για την τραγική, όπως τη χαρακτηρίζει, κατάσταση που επικρατεί στους χώρους του ΑΠΘ λόγω της αυξημένης παραβατικότητας με αφορμή την πρόσφατη επιστολή 471 προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών του Πανεπιστημίου κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Η βουλευτής αναφέρεται και σε σημερινή συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, στην οποία παραδέχθηκε μεν το φαινόμενο, όχι όμως και την έκταση του, όπως περιγράφεται στην επιστολή, «παρά το γεγονός ότι έχει συνταχθεί από φοιτητές που βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση του ΑΠΘ, του χώρου στον οποίο φοιτούν και εργάζονται».
Σύμφωνα με την κ. Μάρκου, εντύπωση προκαλεί και η αποστροφή του Υπουργού ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα υπήρχαν «αν υπάρχει ένα φοιτητικό κίνημα ρωμαλέο να μπορεί να προστατεύσει τους χώρους».
«Δυστυχώς, το ιδιότυπο "άβατο" του ΑΠΘ για φοιτητές, διδάσκοντες αλλά και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης "καλά κρατεί" και η πολιτεία οφείλει, αντί να ζητά από τους φοιτητές να κάνουν τους φύλακες ως μη όφειλαν, να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, ώστε να διαφυλαχθεί το κύρος του Πανεπιστημίου, η τήρηση της νομιμότητας και της τάξης και η ασφάλεια όλων όσων σπουδάζουν και εργάζονται εκεί» τονίζει η βουλευτής.
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μάρκου ρωτά τους υπουργούς:
Μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός Παιδείας, ερωτηθείς για τα περί διακίνησης ναρκωτικών και άλλων έκνομων δραστηριοτήτων στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης είπε πως έχουν διαπιστωθεί τέτοια φαινόμενα, αλλά όχι στην έκταση που αναφέρεται.
Στο ερώτημα τι θα πράξει η Πολιτεία, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε πως ιδίως στα πανεπιστήμια τα προβλήματα αυτά λύνονται από τα μέσα. «Αν δηλαδή υπάρχει ένα φοιτητικό κίνημα ρωμαλέο να μπορεί να προστατεύσει τους χώρους, οι εκπαιδευτικοί, η διοίκηση κλπ., πάντοτε ξέρουμε τότε ότι τέτοια φαινόμενα δεν παρουσιάζονται» σημείωσε.
Ο υπουργός Παιδείας τάχθηκε κατά των αστυνομικών μέτρων στους πανεπιστημιακούς χώρους, σημειώνοντας πως μονή αρμόδια να περιφρουρήσει τους χώρους είναι η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα. Τέτοια προβλήματα, είπε, δεν λύνονται με αστυνομικά μέτρα, και εν πάση περιπτώσει αν διαπιστώνονται κακουργηματικές πράξεις ο πρύτανης είναι ο μονός αρμόδιος να καλέσει την αστυνομία.
CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!
Πηγή: www.naftemporiki.gr