Ο Τσίπρας πανηγυρίζει για τη συμφωνία... Αλλά υπέγραψε μνημόνια διαρκείας

Πανηγυρικούς τόνους χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός για τη συμφωνία στο Εurogroup σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό αν και δεν φόρεσε γραβάτα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε να έρθει στη Βουλή η συμφωνία, επιχειρηματολόγησε ότι η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή να εξηγήσει τι ακριβώς κέρδισε από τη συμφωνία.

Μητσοτάκης: Μας καταδίκασε σε διαρκή λιτότητα

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πολύ σκληρά μέτρα για τον κόσμο και πως για 5 χρόνια δέσμευσε τη χώρα με εξαιρετικά υψηλά πλεονάσματα 3,5% και για άλλα 43 χρόνια με πλεονάσματα κοντά στο 2%. «Είμαστε καταδικασμένοι σε διαρκή λιτότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα να μην πανηγυρίζει και να είναι πιο προσεκτικός συνιστώντας του μάλιστα να υιοθετήσει την επιφυλακτική στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Τσίπρας: Πήραμε τελικά αυτό που ζητούσαμε

Πάντως, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η χθεσινή ημέρα (15/6/2017) «ήταν μετά από πολύ καιρό μια πολύ καλή μέρα για την Ελλάδα» καθώς «πήραμε τελικά αυτά που διεκδικούσαμε, αλλά και αυτά που δικαιούμασταν».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «τώρα ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές, για το οριστικό τέλος, σε ένα χρόνο από σήμερα, των προγραμμάτων στήριξης και των μνημονίων που τα συνοδεύουν, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση»

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί πράξαμε ορθά που δεν πήραμε ό,τι μας έδιναν τρεις βδομάδες πριν» και πρόσθεσε:

«Αναλάβαμε το ρίσκο, κινητοποιήσαμε τις συμμαχίες μας αλλά και τη κοινή λογική στην Ευρώπη και πήραμε τελικά αυτό που ζητούσαμε: Μια συμφωνία διεξόδου. Χαρακτήρισε δε ως την πιο σημαντική δέσμευση της απόφασης τη δέσμευση για οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018.

«Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, ανοίγεται μπροστά μας ένας καθαρός δρόμος διεξόδου» είπε ακόμη σημειώνοντας: «Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των θυσιών του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια. Είναι όμως άλλο να υπομένεις χωρίς αχτίδα φωτός. Και άλλο να βλέπεις μπροστά σου το δρόμο της εξόδου».

Οπως είπε «τώρα δεν είναι η ώρα του εφησυχασμού, της επανάπαυσης αλλά της αποφασιστικότητας, τώρα είναι η ώρα για να προωθήσουμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα «το σήμα προς τα έξω, προς τους επενδυτές και τις αγορές για να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα, έχει ήδη δοθεί και είναι πολύ ισχυρό» για να καταλήξει: «Το σήμα όμως και προς τα μέσα, όμως, πρέπει να είναι ακόμη ισχυρότερο. Ναι μπορούμε. Μπορούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας με τις δικές μας δυνάμεις, να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία και το μέλλον μας. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Η ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και νωρίτερα ο Πρωθυπουργός. Στο twitter έκανε δύο αναρτήσεις με τις οποίες σημείωνε: «Η απόφαση της Eurogroup αποτελεί σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία, καθώς μία δυναμική ανάκαμψη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η Ελλάδα βρίσκεται καθ' οδόν στο να τερματίσει μία κρίση που βλάπτει την κοινωνία και την οικονομία μας. Η απόφαση αυτή αποτελεί μία ισχυρή δέσμευση για αυτόν τον στόχο».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έσπευσε στο προεδρικό μέγαρο όπου έγινε δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο και ενημέρωσε για το αποτέλεσμα.

«Αυτό που αφορά και τον ελληνικό λαό που έχει υποστεί με ιώβεια υπομονή και ψυχραιμία μεγάλες θυσίες, δόθηκε μία σαφής δέσμευση για το οριστικό τέλος των προγραμμάτων, των μνημονίων, με το τέλος του τρίτου προγράμματος, σε ένα χρόνο από σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός στον διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπροστά στις κάμερες. Πρόσθεσε δε πως «τώρα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και όχι να χαλαρώσουμε».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το βράδυ της Πέμπτης μετά το Eurogroup, εκτίμησε: «Είναι αυτή η σαφήνεια επαρκής με βάση τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός; Ίσως όχι» παραδέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «δεν θέλουμε το τέλειο να είναι ο εχθρός του καλού».

Πάνος Σκουρλέτης: Ηταν ήττα η συμφωνία του 2015

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης παραδέχθηκε ευθέως πως η συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το καλοκαίρι του 2015 ήταν μια ήττα προσθέτοντας ότι ήταν μια συμφωνία που «κάναμε με απόλυτη συνείδηση του τι κάναμε».

Οπως είπε στον ΣΚΑΪ «αν κανείς δει την ακολουθία των πραγμάτων των τελευταίων μηνών, είχαμε την πιο λογική κατάληξη και αυτό που μπορούσε να υπάρξει βάσει των συσχετισμών», είπε και συμπλήρωσε: «Υπήρξε μια ήττα για τον λαό μας όταν, με απόλυτη συνείδηση του τι κάνουμε, κάναμε τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, που ήταν όμως σαφώς προτιμότερη από την εναλλακτική της τυφλής σύγκρουσης που θα άφηνε την κοινωνία έρμαιο των ακραίων απόψεων του κ. Σόιμπλε και των οπαδών του».

Τόνισε δε πως με τη συμφωνία της Πέμπτης «είμαστε πιο κοντά στον στόχο να βγούμε στις αγορές πριν από το 2018, καθώς υπήρξε ρητή αναφορά που μιλούσε για στήριξη της προσπάθειας εξόδου της αγοράς και αυτό δεν έχει ξανατεθεί με σαφήνεια».

Στη Βουλή φέρνει τη συμφωνία η ΝΔ: Είναι 4ο μνημόνιο

Στα κάγκελα όμως είναι και σύσσωμη η αντιπολίτευση. Η ΝΔ φέρνει το θέμα στη Βουλή ζητώντας εξηγήσεις και αναδεικνύοντας τα «κρυφά» σημεία της συμφωνίας στο Eurogroup.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία με στόχο -όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση- να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια μετά τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση, μια καθυστέρηση που, όπως λέει, προκάλεσε πολύ μεγάλο κόστος στους Έλληνες πολίτες και συνολικά στην οικονομία.

Το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει στα ύψη, αφού από τη μία πλευρά η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη συμφωνία και από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως «παρά το ότι ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν πήρε καμία ουσιαστική, θετική απόφαση για το χρέος, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του για να το ψηφίσουν».

Οι γκρίζες ζώνες της συμφωνίας

Σύμφωνα με τη ΝΔ «ο προφανής και πρωταρχικός στόχος των Ευρωπαίων δεν είναι να ρίξουν χρήμα στην ταλαιπωρημένη από βαθιά ύφεση ελληνική οικονομία, αλλά να ρίξουν «γέφυρες» προς την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο εξακολουθεί να έχει πολύ χαμηλότερες προβλέψεις για το ελληνικό ΑΕΠ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους».

Σύμφωνα με τη ΝΔ η κυβέρνηση κρύβει:

  • Ότι ψήφισε το τέταρτο Μνημόνιο (Ν. 4472/2017).
  • Ότι πήρε υπερβολικά, αχρείαστα, μέτρα λιτότητας 14,5 δις ευρώ.
  • Ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν δύο έως και τρεις συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και τη μείωση του αφορολόγητου.
  • Ότι οι χαμηλόμισθοι χάνουν ένα μηνιάτικο με τη μεγάλη μείωση του αφορολογήτου ορίου.
  • Ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά χάνουν οποιαδήποτε στήριξη για να βοηθήσουν τα άνεργα παιδιά τους και για να ζεστάνουν τα σπίτια τους.
  • Ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν από 37% - 61% παραπάνω ασφαλιστικές εισφορές για να πάρουν κουτσουρεμένες συντάξεις.
  • Ότι δέσμευσε τη χώρα σε αέναη λιτότητα με θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.
  • Ότι δεν υπάρχει άμεση ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE), με αποτέλεσμα τη διατήρηση υψηλών επιτοκίων και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
  • Ότι η έξοδος στις αγορές, που θα μπορούσε να είχε γίνει μήνες πριν, αν είχε κλείσει στην ώρα της η δεύτερη αξιολόγηση, αποκλείεται για το 2017 και απομακρύνεται για την περίοδο κοντά στη λήξη του τρίτου Μνημονίου, το 2018
  • Ότι αποδείχτηκαν τα ψέματά της, όχι μόνο σχετικά με τα μέτρα λιτότητας του τέταρτου Μνημονίου, αλλά ακόμη και για αυτά που μέχρι χθες πανηγύριζε, καθώς υπέγραψε ότι για τις μεν συλλογικές διαπραγματεύσεις θα διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς, για δε το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων ότι θα ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, δηλαδή θα ελαστικοποιηθεί περαιτέρω».

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!