Γ. Στουρνάρας: Η οικονομία δεν πάει όσο καλά θέλουμε να πιστεύουμε

Τις δικές του προβλέψεις και βεβαίως της ΤτΕ για την πορεία της οικονομίας δημοσιοποίησε ο Γιάννης Στουρνάρας, διαφωνώντας ουσιαστικά με εκείνες του Ευκλ. Τσακαλώτου για το ρυθμό ανάπτυξης το 2017.

Κατά τον διοικητή της ΤτΕ το επενδυτικό κλίμα δεν είναι φιλικό, οι επενδύσεις αδύναμες, η φορολογία «φρενάρει» την ανάπτυξη και συντελεί στην υψηλή ανεργία, ενώ οι κοινωνικές παροχές συνεχίζουν να μειώνονται.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηριου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα», «το επενδυτικό κλίμα στη χώρα συνεχίζει να μην θεωρείται φιλικό σε ιδιωτικές επενδύσεις», «η διατήρηση των υφιστάμενων υψηλών φορολογικών συντελεστών αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη», «οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αποτρέπουν τις επενδύσεις» και «αποτελούν αντικίνητρο για εργασία», ενώ «η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών έχει αυξηθεί» και «οι κοινωνικές παροχές συνεχίζουν να μειώνονται».

Έχοντας προφανώς κατά νου τις ιδιωτικοποιήσεις και τις παλινωδίες στην επένδυση του Ελληνικού, τόνισε πως «απαιτείται η αποφασιστική και οριστική άρση των εμποδίων που ανακύπτουν από διάφορα μικρά ή μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα και συντεχνίες, που επιβαρύνουν το επιχειρηματικό κλίμα και δυσχεραίνουν την υλοποίηση επενδύσεων και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη εγκριθεί».

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε τις προϋποθέσεις για την βιώσιμη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Αύγουστο του 2018, λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται επανάπαυση και χαλάρωση των προσπαθειών.

Για να βγει η χώρα από το πρόγραμμα πρέπει να αποκτήσει πιστοληπτική διαβάθμιση, τέτοια που να μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με επιτόκια συμβατά με τη βιωσιμότητά του, και οι τράπεζες να έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις, ώστε να μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν πλήρως από τον μηχανισμό αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ και όχι μόνο από τον έκτακτο, και ακριβότερο, μηχανισμό (ELA).

Η έξοδος στις αγορές με βιώσιμους όρους προϋποθέτει:

- Πρώτον, προσήλωση στους στόχους του προγράμματος και επιτάχυνση στο ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, τόσο αυτών που έχουν αποφασισθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, όσο και άλλων που ενδεχομένως επιλεγούν, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης. Απολύτως αναγκαία είναι η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος.

- Δεύτερον, επαρκή και έγκαιρη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Eurogroup.

- Τρίτον, εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για το είδος και τις προϋποθέσεις της στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιστροφή της στην χρηματοπιστωτική κανονικότητα μετά από επτά χρόνια σημαντικών θυσιών του ελληνικού λαού.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!