Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης: Κορώνεια: Η δήθεν ολοκλήρωση των έργων αφήνει επικίνδυνα κενά

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Πτολεμαίων 29A, 54630 Θεσσαλονίκη, Tηλ. 2310 222503, Fax: 2310 222503
 website: www.ecology-salonika.org, e-mail: info@ecology-salonika.org, ecologicalthess@gmail.com

8.9.2017

ΚΟΡΩΝΕΙΑ: Η ΔΗΘΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΦΗΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΕΝΑ

Tοποθέτηση της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης για το Σχέδιο Αποκατάστασης της Κορώνειας, στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης, στο ΔΣ του οποίου εκπροσωπεί τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Με το υπ’ αριθ. πρωτ. 140022/9-1-2017 έγγραφο με θέμα «Υπόθεση C-517/11. Εκτέλεση απόφασης ΔΕΕ για την ελλιπή προστασία λίμνης Κορώνειας. Διαδικασία παράβασης βάσει άρθρου 260 ΣΛΕΕ» και το 8σέλιδο έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπ. Περιβάλλοντος, αναφορικά με την τελική πρόταση προς την ΕΕ για την «Ολοκλήρωση του Σχεδίου Αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας», το οποίο φέρει ως ημερομηνία γενικώς τον Ιούλιο του 2017, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε με μικρές αλλαγές να ολοκληρωθεί το Σχέδιο Αποκατάστασης του 2004 και να μην υπάρξουν νομικές κυρώσεις και πρόστιμο από πλευράς ΕΕ.
Συνοπτικά, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων υποστηρίζει ότι:
-        Η κατασκευή των έργων που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο σχέδιο δράσης σε συνδυασμό με τη μείωση της υπερκατανάλωσης των υπόγειων νερών στην υδρολογική λεκάνη της λίμνης από υδροβόρες βιομηχανίες βαφείων, που έπαψαν να λειτουργούν για διαφόρους λόγους, είναι οι βασικοί παράγοντες για την καλή σημερινή υδρολογική, ποιοτική και οικολογική κατάσταση της λίμνης και για την πρόοδο επίτευξης των στόχων του προγράμματος.
-        Oι στόχοι του προγράμματος δράσεων έχουν σήμερα επιτευχτεί σε μεγάλο βαθμό, όπως δείχνουν τα δεδομένα και οι συνεχείς παρατηρήσεις του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κορώνειας και του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων, στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Παρακολούθησης των Επιφανειακών και Υπογείων Υδάτων.
-        Σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία από το ΕΚΒΥ, τα τελευταία δύο έτη υπάρχουν ενδείξεις ανόρθωσης του υγροτοπικού οικοσυστήματος από άποψη δομής (φυτοπλαγκτό, υδρόβια βλάστηση, ζωοπλαγκτό, ζωοβένθος, ιχθυοπανίδα, αμφίβια, ορνιθοπανίδα) και λειτουργίας του τροφικού πλέγματος στον υγρότοπο της Κορώνειας. Ειδικά κατά τη δειγματοληψία Ιουνίου 2017, η ποιότητα των υδάτων της λίμνης έδωσε πρώτες ενδείξεις βελτίωσης, σε σχέση με την κατάσταση του έτους 2016.
-        Παρά το γεγονός ότι από το 2006 μέχρι τα τέλη του 2009 η παρουσία νερού στην λίμνη ήταν περιστασιακή, από τις αρχές του 2014 μέχρι και σήμερα διατήρησε σχεδόν σταθερή ποσότητα με το μέγιστο βάθος 2,2 μ και το βάθος να κυμαίνεται σε μεγάλο μέρος της λίμνης από 1,80-2,00 μ.
-        Όλες οι μετρούμενες τιμές φυσικοχημικών παραμέτρων, με εξαίρεση τις τιμές αγωγιμότητας, ήταν εντός ορίων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Επισημαίνεται η σημαντική μείωση της αγωγιμότητας τα τελευταία τρία έτη, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη ποσότητα νερού στη λίμνη. Η λίμνη που ήταν ευτροφική το 2010 και υπερτροφική σε παλιότερα έτη, παρουσιάζει σημαντική πλέον βελτίωση αφού την άνοιξη του 2016 ήταν μεσοτροφική.
-        Η παρουσία νερού στη λίμνη ευνόησε την εγκατάσταση μόνιμων και μεταναστευτικών ειδών ψαριών. Η παρουσία τους είναι συνεχής τα τελευταία δύο χρόνια και αποδεικνύει ότι το οικοσύστημα είναι πλέον σε θέση να συντηρήσει σημαντικούς ιχθυοπληθυσμούς, γεγονός που έχει να συμβεί περίπου είκοσι έτη.
-        Το 2012 για πρώτη φορά ξεκίνησε συστηματική παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής, η οποία ολοκληρώθηκε το 2015. Γενικότερα, καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου καλοκαιριού διατηρήθηκαν μεγάλοι πληθυσμοί υδρόβιων ειδών.
-        Η πλούσια ορνιθοπανίδα και ιχθυοπανίδα της λίμνης, ευνόησε την παρουσία και την αναπαραγωγή μεγάλων αρπακτικών.
-        - Όσον αφορά στην έκταση των καλαμώνων που αναπτύσσονται εσωτερικά του δυτικού αναχώματος της λίμνης (που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του αναθεωρημένου σχεδίου αποκατάστασης της λίμνης), διαπιστώθηκε ότι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι εκτεταμένοι καλαμώνες που υπήρχαν στη δυτική, βόρεια και βορειοανατολική ακτή της λίμνης.
-        Για τις δράσεις του Σχεδίου Αποκατάστασης της Λίμνης που εκλαμβάνονται από την Ε.Ε. ως μη ολοκληρωμένες, ισχύουν τα εξής: α) η δράση 8 (συλλογικό αρδευτικό δίκτυο) κρίνεται ως «μη αναγκαία», β) για τη δράση 11 (λιμνοδεξαμενές ωρίμανσης), οι Ελληνικές αρχές θεωρούν ότι δεν υφίσταται πλέον λόγος υλοποίησης της, γ) η δράση 20 (γεωτρήσεις) είναι υπό εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017, δ) για τη δράση 21 (περιορισμός άρδευσης) η οποία θα συνεχιστεί και το 2017 στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, προστέθηκαν και δύο δεσμεύσεις/μέθοδοι για την επίτευξη των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων.

Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, που ασχολείται με το θέμα από τη δεκαετία του 1990, επισημαίνει τα εξής στοιχεία σχετικά με τη σημερινή κατάσταση της λίμνης:
Α) Ο κύριος βασικός παράγοντας για την καλή σημερινή υδρολογική κατάσταση είναι οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών (από το 2014),  και οι σημαντικές  εισροές από τον ποταμό Μπογδάνα, κύριο τροφοδότη της Κορώνειας και στην εποίκηση της λίμνης με ψάρια. Η απόδοση της καλής υδρολογικής κατάστασης στην κατασκευή των έργων του αναθεωρημένου σχεδίου δράσης δεν είναι τεκμηριωμένη. Διότι  η ενωτική τάφρος εγκαινιάστηκε στις αρχές του 2010 και όμως ακολούθησε σημαντική πτώση της στάθμης και σταδιακή αποξήρανση της λίμνης μέχρι το 2014. Όσον αφορά στην απόδοση της καλής υδρολογικής κατάστασης στο έργο «Δημιουργία και διαμόρφωση υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων», αυτή η απόδοση  πρέπει να τεκμηριωθεί επαρκώς με τις απαραίτητες μετρήσεις έρευνας υδρογεωλογίας, ενώ παράλληλα η σημαντική άνοδος της στάθμης της γειτονικής Βόλβης (δίχως έργα) υποστηρίζει τη σημαντική επίδραση των βροχοπτώσεων στην Κορώνεια.
Β) Στους βασικούς παράγοντες για την καλή σημερινή ποιοτική και οικολογική κατάσταση αναφέρεται η κατασκευή των έργων του αναθεωρημένου σχεδίου δράσης. Η συγκεκριμένη δήλωση είναι προβληματική για δύο βασικούς λόγους: α) Η ποιοτική και οικολογική κατάσταση της Κορώνειας την περίοδο 2015-2017 χαρακτηρίζεται ΚΑΚΗ και β) η επίδραση του έργου «Δημιουργία και διαμόρφωση υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων» στην οικολογική ποιότητα του νερού μπορεί να είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ.

Ακολουθεί η επιστημονική τεκμηρίωση.

Ποιότητα νερού/ Οικολογική κατάσταση
Ι) Φυσικές-χημικές παράμετροι
Σύμφωνα με τα δεδομένα στους Πίνακες Γ και  Δ (του εγγράφου Αρ. Πρωτ. οικ. 140022, 09/01/2017), εκτός από τις τιμές αγωγιμότητας, οι τιμές νιτρώδους και αμμωνιακού αζώτου έχουν υπερβεί τα όρια για τη διαβίωση των ψαριών σύμφωνα με την Οδηγία  2006/44/ΕΚ. Επίσης, σύμφωνα με τα δεδομένα του εθνικού δικτύου παρακολούθησης της ΕΓΥ, η αγωγιμότητα ξεπέρασε την τιμή 6000 μS/cm το φθινόπωρο του 2015,  το διαλυμένο οξυγόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι μειώθηκε σε συγκεντρώσεις πολύ χαμηλές (2.48 – 0.12 mg/L), σχεδόν ανοξία. Επίσης, ο ολικός φώσφορος (TP) μετρήθηκε σε επίπεδα υπερεύτροφων λιμνών (> 100 μg P/L). Όσον αφορά στον χαρακτηρισμό της λίμνης ως μεσοτροφική, ο χαρακτηρισμός είναι ΛΑΘΟΣ. Τα δεδομένα των Πινάκων Γ και  Δ (του εγγράφου Αρ. Πρωτ.οικ. 140022, 09/01/2017) για τα έτη 2014 και 2015 με τις τιμές του ανόργανου φωσφόρου (PO4-P) στο εύρος 190 – 280 μg P/L χαρακτηρίζουν την λίμνη ΑΚΡΩΣ ΥΠΕΡΕΥΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΣΟΤΡΟΦΙΚΗ. Στο συμπέρασμα αυτό συνηγορούν και τα δεδομένα του εθνικού δικτύου παρακολούθησης της ΕΓΥ. Ακόμη, οι βιολογικές παράμετροι  που θα αναλυθούν στη συνέχεια για την εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας χαρακτηρίζουν την Κορώνεια ως  ΑΚΡΩΣ ΥΠΕΡΕΥΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΣΟΤΡΟΦΙΚΗ.
ΙΙ) Βιολογικές παράμετροι
Σύμφωνα με τα δεδομένα φυτοπλαγκτού και κυανοβακτηρίων της περιόδου 2015-2017 (Μουστάκα Μαρία, αδημοσίευτα δεδομένα)  που παρουσιάζονται παρακάτω, η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της λίμνης χαρακτηρίζεται ως ΚΑΚΗ. Άλλωστε, ως ΚΑΚΗ ταξινομείται η οικολογική κατάσταση της Κορώνειας για την περίοδο 2012-2015 σύμφωνα με την 1η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ των ΣΔΛΑΠ -Υδατικό Διαμέρισμα Κεντρικής Μακεδονίας ΕΛ10: http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=JhFKYQnGeHc%3d&tabid=924&language=el-GR (επίσκεψη στον ιστοχώρο στις 11/03/2017).
Η αναφορά ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από το ΕΚΒΥ, τα τελευταία δύο έτη υπάρχουν ενδείξεις ανόρθωσης του υγροτοπικού οικοσυστήματος από άποψη δομής π.χ. φυτοπλαγκτό και λειτουργίας του τροφικού πλέγματος στον υγρότοπο της Κορώνειας και μάλιστα βελτίωσης το 2017 (Ιούνιος) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα επιστημονικά δεδομένα της περιόδου 2012-2017 (τα πιο πρόσφατα στοιχεία από δειγματοληψία φυτοπλαγκτού στις 01/09/2017)..
Το 2015, μέχρι και τον Απρίλιο, η Κορώνεια ήταν ετερότροφο σύστημα. Δηλαδή ετερότροφα βακτήρια λόγω του υψηλού οργανικού φορτίου/οργανικής ρύπανσης (νερό και πυθμένας) κυριάρχησαν στη λίμνη. Από τον Μάιο παρατηρήθηκε ανάπτυξη φυτοπλαγκτού και μετάφυτου ενώ τον Αύγουστο κορυφώθηκε η βιομάζα δυνητικώς τοξικού φυτοπλαγκτού με κυριαρχία πολλών γνωστών τοξικών κυανοβακτηρίων. Η άνθιση αυτή των κυανοβακτηρίων συνέπεσε με θάνατο πτηνών στην Κορώνεια (Αύγουστος 2015).  Τα γνωστά τοξικά κυανοβακτήρια του 2015 (πολλά είδη των γενών Anabaena, Aphanizomenon, Anabaenopsis κ.α) είναι τα ίδια με αυτά που έχουν  καταγραφεί στην Κορώνεια την περίοδο 2004-2005 και 2010 (Moustaka-Gouni et al. 2012). 
ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ότι δεν καταγράφηκε άνθιση τοξικών κυανοβακτηρίων ή κυριαρχία επιβλαβών ειδών στην Κορώνεια την περίοδο 2014-2016, όπως αναφέρεται στις σελίδες 9-10 του εγγράφου με Αρ. Πρωτ. οικ. 140022 (09/01/2017). Tόσο το 2015 όσο και το 2016 και το 2017 καταγράφηκε άνθιση των γνωστών τοξικών κυανοβακτηρίων και επιβλαβών φυκών. Μάλιστα, καταγράφηκε ένα consortium επιβλαβών μικροοργανισμών γνωστό τόσο από την Κορώνεια όσο και από την προβληματική Λίμνη Κάρλα, ενώ το κυρίαρχο στην Κορώνεια κυανοβακτήριο Aphanizomenon favaloroi (χαρακτηριστικό είδος υφάλμυρων νερών με κακή ποιότητα) σχημάτιζε τοξική άνθιση και στη Βιστωνίδα τον Ιούλιο του 2014, όταν καταγράφηκε μαζικός θάνατος ψαριών παρουσία της κυανοτοξίνης σαξιτοξίνη (Moustaka-Gouni et al. 2016) ενώ καταγράφηκε κυρίαρχο τον Ιούλιο του 2016 και του 2017 στη Κάρλα ταυτόχρονα με το μαζικό θάνατο πτηνών, κυρίως πελεκάνων. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Κορώνεια όπου η βιομάζα του φυτοπλαγκτού ήταν πολύ υψηλή (ξεπέρασε τα 60 mg/L) με σύνθεση παρόμοια του 2004-2005, δηλαδή κυριαρχία πολλών γνωστών τοξικών κυανοβακτηρίων (Anabaena, Aphanizomenon, Anabaenopsis, Planktothrix), με χαμηλή παρουσία των επιβλαβών/τοξικών μικροφυκών  Prymnesium και Pfiesteria και υπερανάπτυξη  των ευγληνοφυκών, που αποτελούν δείκτες οργανικής ρύπανσης. Στις 1 Σεπτεμβρίου του 2017 το νερό της Κορώνειας ήταν πράσινη σούπα κυανοβακτηρίων και ευγληνοφυκών με βιομάζα φυτοπλαγκτού υπερεύτροφης λίμνης (ξεπέρασε τα 100 mg/L) και υψηλότερη της αντίστοιχης του 2016 με υπέρμετρη αφθονία  (εκατοντάδες εκατομμύρια κύτταρα στο λίτρο νερού) των γνωστών τοξικών κυανοβακτηρίων (Anabaena/Aphanizomenon) και  των ευγληνοφυκών, που αποτελούν χαρακτηριστικούς δείκτες οργανικής ρύπανσης. Με αυτούς τους οργανισμούς του φυτοπλαγκτού στη βάση του η λειτουργία του τροφικού πλέγματος είναι ΚΑΚΗ. Συμπερασματικά,  η οικολογική ποιότητα του νερού στην Κορώνεια το 2017 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ από την αντίστοιχη του 2016, 2015 και 2014 που χαρακτηρίστηκε ως ΚΑΚΗ.
Τίθεται ο προβληματισμός αν οι εργασίες εκσκαφής του ενδιαιτήματος, καθώς και η απόθεση των υλικών εκσκαφής έχουν ενισχύσει την επαναφορά των γνωστών τοξικών μικροοργανισμών του παρελθόντος (που διατηρούν κύστεις στον πυθμένα) στο νερό της λίμνης. Επαναποίκιση καταγράφηκε ήδη το 2015 με κορύφωση το 2016 σχεδόν όλων των γνωστών τοξικών/επιβλαβών ειδών φυτοπλαγκτού από τον πυθμένα (Moustaka-Gouni et al. 2012)..
ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ, με βάση όλα τα παραπάνω στοιχεία, να αναφέρεται ότι «η λίμνη, που ήταν ευτροφική το 2010 και υπερτροφική σε παλιότερα έτη, παρουσιάζει σημαντική πλέον βελτίωση, αφού την άνοιξη του 2016 ήταν μεσοτροφική». ΜΕΣΟΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ Η ΛΙΜΝΗ ΒΟΛΒΗ! Είναι ενδιαφέρον καθόσον γίνεται αναφορά στο 2010, ότι στην έκθεση αποτελεσμάτων του Έργου «Υπηρεσίες δημιουργίας βάσης δεδομένων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων και συστήματος λήψης αποφάσεων για την Κορώνεια, Φάση Β -Πρόγραμμα παρακολούθησης, Αύγουστος 2010» και συγκεκριμένα στη σελίδα 61 (εικόνα 10) η βιομάζα του φυτοπλαγκτού στην Κορώνεια κατά την περίοδο2009-2010 θα χαρακτήριζε την Κορώνεια ως ολιγότροφη (εάν τα δεδομένα αντανακλούσαν την πραγματικότητα).
Όσον αφορά στην ιχθυοπανίδα, για την περίοδο 2003-2004, αναφέρεται παρουσία ψαριών  (κυρίως κυπρινοειδή) στην Κορώνεια (Michaloudi et al. 2012).

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ
Η εφαρμογή και προσπάθεια ολοκλήρωσης του Master Plan ανέδειξε πολλές αδυναμίες της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως η συγκυρία αυξημένων βροχοπτώσεων και παρουσία νερού στη λίμνη, η επιβίωση ιχθυοπληθυσμών που εισήλθαν από χειμάρρους και τη διακοπή των εργασιών όλων των βαφείων της περιοχής, μπορούμε να πούμε ότι διεργασίες ανεξάρτητες του προγράμματος οδήγησαν με την πάροδο του χρόνου σε φυσική εξέλιξη του προσωρινού υδάτινου οικοσυστήματος με βελτίωση κάποιων χαρακτηριστικών της λίμνης, η οποία ωστόσο χαρακτηρίζεται από κακή οικολογική ποιότητα. Αντίθετα, αμφιλεγόμενα έργα, όπως η δημιουργία βαθέων ενδιαιτημάτων, μπορεί να έχουν και αρνητικές επιπτώσεις που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί. Άλλα έργα, όπως η ενωτική τάφρος που εγκυμονεί κινδύνους για τη γειτονική Βόλβη, δεν έχουν τύχει εργασιών συντήρησης, με αποτέλεσμα να έχουν απαξιωθεί. Η μεγαλύτερη αποτυχία βέβαια καταγράφεται στην απόπειρα μείωσης της χρήσης υπόγειων νερών για άρδευση καλλιεργειών και στην αντιμετώπιση της νιτρορύπανσης. Ορισμένα στοιχεία κριτικής στη διαδικασία νομιμοποίησης των αρδευτικών γεωτρήσεων έχει ασκήσει και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης.
Με δεδομένες τόσο τις εγγενείς αδυναμίες του Master Plan, όσο και τις ανεπάρκειες της διοίκησης, περιμέναμε τόσο από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας όσο και από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων μια νέα προσέγγιση στο θέμα, με άνοιγμα του διαλόγου. Ωστόσο, επιλέχθηκε η όπως – όπως «ολοκλήρωση» του Master Plan, για να μην πληρώσει η χώρα επιπλέον πρόστιμο. Βέβαια, τα κενά που αφήνει αυτή η επιλογή παραμένουν. Σοβαρά ζητήματα για παρακολούθηση και περαιτέρω παρεμβάσεις αποτελούν η κακή οικολογική ποιότητα του νερού, η διαχείριση του ιζήματος που περιέχει  βαρέα μέταλλα, υψηλό οργανικό φορτίο και κύστεις/σπόρια τοξικών μικροοργανισμών, η διαχείριση του υδατικού δυναμικού, οι επιπτώσεις στην ποσότητα και την ποιότητα του νερού από τις γύρω καλλιέργειες, η οικολογική διαχείριση των χειμάρρων, όπως ο Μπογδάνας. Για όλα αυτά πρέπει να γίνει άμεσα μια συγκροτημένη διαβούλευση.
Το κύριο ίσως ζήτημα αφορά την απαξίωση του ίδιου του Φορέα Διαχείρισης που υπολειτουργεί, χωρίς ιδιαίτερη κρατική στήριξη και χωρίς ενδιαφέρον από τους εκπροσώπους των κρατικών υπηρεσιών που συμμετέχουν στο διοικητικό του συμβούλιο. Εάν το ΥΠΕΝ έχει καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο κατάργησης του φορέα και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, οφείλει να το δημοσιοποιήσει άμεσα και να το θέσει σε διαβούλευση. Παράλληλα με μια εκτίμηση για το αν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό για να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο.

Η συνολική προσέγγιση που ζητάμε από το 1995, όταν ξεκίνησε το δράμα της Κορώνειας, δυστυχώς αποτελεί ακόμη όνειρο θερινής νυκτός! Η προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα της κρίσης αποτελεί άπιαστο όνειρο και η κρίση συχνά αποτελεί μόνο ένα άλλοθι. 

8.9.2017
Όχι άλλες προχειρότητες για την Κορώνεια!
Κριτική της Οικολογικής Κίνησης στην κυβερνητική πολιτική

Με μικροαλλαγές στο Σχέδιο Αποκατάστασης του 2004 και ρετουσαρισμένα στοιχεία, που δεν ανταποκρίνονται στη σκληρή πραγματικότητα της κακής οικολογικής ποιότητας της Κορώνειας, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος προσπαθεί απλώς να αποφύγει η χώρα το πρόστιμο και τις κυρώσεις από την ΕΕ και όχι να αναβιώσει τη λίμνη.
Την ίδια στιγμή, αμφιλεγόμενα έργα, όπως η δημιουργία βαθέων ενδιαιτημάτων, μπορεί να έχουν και αρνητικές επιπτώσεις αλλά δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί. Άλλα έργα, όπως η ενωτική τάφρος που εγκυμονεί κινδύνους για τη γειτονική Βόλβη, δεν έχουν τύχει εργασιών συντήρησης, με αποτέλεσμα να έχουν απαξιωθεί. Η μεγαλύτερη αποτυχία καταγράφεται στην απόπειρα μείωσης της χρήσης υπόγειων νερών για άρδευση καλλιεργειών και στην αντιμετώπιση της νιτρορύπανσης.
Τα πραγματικά προβλήματα της Κορώνειας είναι η κακή οικολογική ποιότητα του νερού, η διαχείριση του ιζήματος που περιέχει βαρέα μέταλλα, υψηλό οργανικό φορτίο και κύστεις/σπόρια τοξικών μικροοργανισμών, η διαχείριση του υδατικού δυναμικού, οι επιπτώσεις στην ποσότητα και την ποιότητα του νερού από τις γύρω καλλιέργειες, η οικολογική διαχείριση των χειμάρρων, όπως ο Μπογδάνας.
Επίσης, σοβαρά ζητήματα παραμένουν για παρακολούθηση και μελλοντικές παρεμβάσεις, μετά τη λήξη του προγράμματος. Το μεγαλύτερο κενό αφορά την απαξίωση του ίδιου του Φορέα Διαχείρισης που υπολειτουργεί, χωρίς ιδιαίτερη κρατική στήριξη και χωρίς ενδιαφέρον από τους εκπροσώπους των κρατικών υπηρεσιών που συμμετέχουν στο διοικητικό του συμβούλιο. Η συνολική προσέγγιση που ζητούσε η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης από το 1995, όταν ξεκίνησε το δράμα της Κορώνειας, δυστυχώς αποτελεί ακόμη άπιαστο όνειρο.  
Προκειμένου να συμβάλλει στην επιστημονική προσέγγιση και το πραγματικό ξαναζωντάνεμα της λίμνης, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης κατέθεσε τη δική της συνολική θέση για το Σχέδιο Αποκατάστασης της Κορώνειας στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης, στο ΔΣ του οποίου εκπροσωπεί τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αφορμή στάθηκε η εσπευσμένη διαδικασία με την οποία ζήτησε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ την άποψη του Φορέα σχετικά με την τελική πρόταση προς την ΕΕ για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Αποκατάστασης.
Oλόκληρη η τοποθέτηση της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης εδώ: http://ecology-salonika.org/2010/wp-content/uploads/2017/09/OKTh-Koroneia-erga-Tpothetisi-8.9.2017.doc




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!