ΟΗΕ: Τον κίνδυνο εξάπλωσης της βίας εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα ότι η βία ενάντια στη μουσουλμανική μειονότητα Ροχίνγκια στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας Ραχίν μπορεί να εξαπλωθεί στο κεντρικό τμήμα της Πολιτείας, όπου περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι διατρέχουν τον κίνδυνο εκτοπισμού.

Σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην πρώτη δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ για την Μιανμάρ εδώ και οχτώ χρόνια, ο Γκουτέρες τόνισε η κατάσταση έχει οδηγηθεί «στην ταχύτερα εξελισσόμενη επείγουσα προσφυγική κρίση, σε έναν ανθρωπιστικό εφιάλτη και εφιάλτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Έχουμε λάβει ανατριχιαστικές μαρτυρίες από όσους δραπέτευσαν – κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», δήλωσε.

«Αυτές οι μαρτυρίες αναφέρουν περιστατικά υπερβολικής χρήσης βίας και σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως πυροβολισμούς αδιακρίτως, χρήση ναρκών ενάντια σε αμάχους και σεξουαλική βία», συμπλήρωσε.

Παράλληλα επανέλαβε την έκκληση του για τη «διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στο δυτικό τμήμα της χώρας και για την «απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας» ιδιαίτερα για τους Ροχίνγκια.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!