Προβάδισμα Αναστασιάδη δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σχεδόν πέντε μήνες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα γίνουν στις 28 Ιανουαρίου, οι πρώτες δημοσκοπήσεις καταγράφουν προβάδισμα του προέδρου Αναστασιάδη. Επίσης, δείχνουν ότι οι εκλογές θα κριθούν στον δεύτερο γύρο, στις 4 Φεβρουαρίου, αφού στον πρώτο ουδείς των υποψηφίων φαίνεται να συγκεντρώνει το 50+1% των ψήφων.

Η δημοσκόπηση της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, που έγινε στο διάστημα 25-29/9 από την εταιρεία «Symmetron», δείχνει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξασφαλίζει στον πρώτο γύρο 32%, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος 22%, ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς 16%, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας 5%, αποχή 12%, αναποφάσιστοι 13%.
Για τον δεύτερο γύρο η πρόθεση ψήφου είναι ανά σενάριο: Α) Αναστασιάδης 40%- Παπαδόπουλος 33%, Β) Αναστασιάδης 45% -Μαλάς 24%, Γ) Αναστασιάδης 46% -Λιλλήκας 18%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης με 32% θεωρείται ως ο υποψήφιος που μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τόσο το Κυπριακό όσο και την οικονομία.
Επίσης, η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή ενδιαφέρουν «πολύ» μόνο το 31% των ψηφοφόρων, «αρκετά» το 29% , ενώ το υπόλοιπο 40% αδιαφορεί πλήρως για τις εκλογές, με το αντίστοιχο ποσοστό στους νέους 18-39 ετών να ανέρχεται στο 52%.

Η δημοσκόπηση ήταν παγκύπρια με μέγεθος δείγματος 850 άτομα και έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.
Εκλογές δύο γύρων με στενή μάχη των δύο ή και τριών ανθυποψηφίων του Νίκου Αναστασιάδη δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές της οικονομικής ιστοσελίδας «StockWatch».
Το πεδίο φαίνεται ρευστό, με μεγάλο ποσοστό πολιτών να μην ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις εκλογές, με πολλούς να λένε ότι δεν θα ψηφίσουν και ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 42% απαντούν ότι ενδιαφέρονται «λίγο» (23%) ή «καθόλου» (19%) για τις προεδρικές εκλογές.
Περίπου έξι στους δέκα δηλώνουν ότι είναι καθόλου ή όχι και τόσο ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, σε οικονομικά θέματα και στην εσωτερική διακυβέρνηση. Στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει ποσοστό 27%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 16%, ο Σταύρος Μαλάς 13% και ο Γιώργος Λιλλήκας 3%.

Καταγράφει επίσης πως ποσοστό 19% δεν αποφάσισε ακόμη τι θα ψηφίσει, ενώ 14% δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει.
Με βάση τις έντονες δημοσιογραφικές πληροφορίες για πιθανή υποψηφιότητα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, η δημοσκόπηση περιέλαβε ερώτηση για την πρόθεση ψήφου σε ένα τέτοιο σενάριο.
Στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει 23%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 14%, ο Σταύρος Μαλάς 12%, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης 9% και ο Γιώργος Λιλλήκας 2%. Ποσοστό 21% δεν είναι σίγουροι τι θα ψηφίσουν, ενώ 12% δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει.

Ο κ. Χριστοφίδης αντλεί κυρίως τις ψήφους τους από τις υποψηφιότητες Παπαδόπουλου και Αναστασιάδη και από άτομα που δήλωσαν προηγουμένως ότι θα ψηφίσουν «άκυρο/λευκό» και από όσους δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν.
Αναφορικά με τον δεύτερο γύρο των εκλογών, σε πιθανή αναμέτρηση μεταξύ Αναστασιάδη και Παπαδόπουλου, ο κ. Αναστασιάδης καταγράφει προβάδισμα με ποσοστό 36% έναντι 25% του κ. Παπαδόπουλου. Οι περισσότεροι «Ακελικοί» απέχουν ή δεν είναι σίγουροι τι θα πράξουν, ενώ οι ψηφοφόροι των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων κινούνται προς Παπαδόπουλο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Σε πιθανή αναμέτρηση μεταξύ Αναστασιάδη και Μαλά, ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάζει προβάδισμα, ενώ δείχνει πως επιτυγχάνει τη συγκέντρωση μεγαλύτερου ποσοστού ψηφοφόρων από τα κόμματα των οποίων οι υποψήφιοι δεν θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Το ποσοστό που δηλώνει ότι θα ψηφίσει Νίκο Αναστασιάδη είναι 40% και τον Σταύρο Μαλά 21%.
Η πιθανή αναμέτρηση μεταξύ Παπαδόπουλου και Μαλά στον δεύτερο γύρο παρουσιάζει το χαμηλότερο διάστημα μεταξύ δυο πιθανών υποψηφίων.
Ο κ. Παπαδόπουλος φαίνεται στη δημοσκόπηση έχει ένα προβάδισμά έναντι του Μαλά, καταφέρνοντας να ελκύσει ένα μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων από τα κόμματα των οποίων οι υποψήφιοι δεν θα περάσουν στο δεύτερο γύρο.
Ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμάται στην έρευνα ότι λάβει 32% και ο κ. Μαλάς 25%.
H έρευνα έγινε για λογαριασμό της StockWatch από τη CYMAR Market Research Ltd μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν μεταξύ 21/09/2017 και 27/09/2017. Το δείγμα ήταν 1006 άτομα.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!