Ιράκ: Ο στρατός ανακατέλαβε περιοχές που ελέγχονταν από Κούρδους

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις πέτυχαν τους στόχους τους στη διάρκεια της 48ωρης επιχείρησης που τους επέτρεψε να αναπτυχθούν σε τρεις επαρχίες της χώρας, των οποίων είχαν χάσει εν μέρει τον έλεγχο πριν τρία χρόνια, ανακαταλαμβάνοντας το έδαφος που είχαν χάσει από τους Κούρδους μαχητές.

«Η αποκατάσταση της ασφάλειας στους τομείς του Κιρκούκ ολοκληρώθηκε. Οι δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί εκεί εκ νέου και ανακατέλαβαν τον έλεγχο της Χανακίν και της Τζαλούλα στην επαρχία Ντιάλα καθώς και στην Μάχμουρ, τη Μπαασίκα, το φράγμα της Μοσούλης, τη Σίντζαρ και άλλες περιοχές της κοιλάδας της Νινευή», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ιρακινού στρατού.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο στρατός του Ιράκ ανακατέλαβε τις περιοχές της επαρχίας Νινευή στο βόρειο τμήμα της χώρας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων. Οι πεσμεργκά εγκατέλειψαν τις θέσεις αυτές πριν την άφιξη του ιρακινού στρατού χθες Τρίτη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Μεταξύ των θέσεων αυτών είναι και το φράγμα της Μοσούλης.

Εξάλλου τη Δευτέρα ο ιρακινός στρατός με τη στήριξη σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων έθεσε υπό τον έλεγχό του την επαρχία Κιρκούκ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, η οποία βρισκόταν από το 2014 μετά την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, στα χέρια των πεσμεργκά.

Στο μεταξύ ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Τζάμπαρ αλ Λουάιμπι ζήτησε σήμερα από την πετρελαϊκή εταιρεία BP «να καταρτίσει γρήγορα σχέδια για την ανάπτυξη των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Η BP επισημαίνει στον ιστότοπό της ότι έχει προσφέρει τεχνική υποστήριξη και στο παρελθόν στην ιρακινή κρατική επιχείρηση North Oil Company για την ανάπτυξη των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ.

Η επαρχία εκτιμάται να έχει ακόμη περίπου 9 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στο υπέδαφός της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!