Καταλονία: Διάλογο ζητά η ΕΕ. 'Πρόεδρος ελεύθερης χώρας' αισθάνεται ο Πουτζντεμόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε και πάλι σήμερα την ισπανική κυβέρνηση και τις καταλανικές αρχές να αρχίσουν διάλογο για να εκτονώσουν τη μερικές φορές βίαιη σύγκρουση σχετικά με τα αιτήματα για ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Είναι καιρός για συνομιλίες», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο άρχισε μια συζήτηση για την κατάσταση.

Στο μεταξύ, διαμαρτυρία κατά της βίας στην Καταλονία και υπέρ μιας ευρωπαϊκής μεσολάβησης για διάλογο, οργάνωσαν σήμερα το μεσημέρι, έξω από την είσοδο του ημικυκλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωομάδες της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Σε συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε, οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «παθητικότητα», ζήτησαν την παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι και χαρακτήρισαν ως εμπρηστική την ομιλία του Ισπανού βασιλιά με συνέπεια να γίνεται και ο ίδιος μέρος του προβλήματος

Παράλληλα θεώρησαν ως «καλό νέο» το γεγονός ότι σήμερα ο απόγευμα, ύστερα από δύο εβδομάδες προσπαθειών, τα μεγάλα κόμματα αποδέχθηκαν να γίνει συζήτηση για το θέμα της Καταλονίας στο ημικύκλιο. Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε η Ισπανίδα Μαρίνα Αλμπιόλ Γκουζμάν (Αριστερά) η συζήτηση κινδυνεύει να αποδειχθεί επιφανειακή και να μην οδηγήσει πουθενά

«Δεν είναι το είδος της συζήτησης που έχουμε ανάγκη σε αυτήν την κατάσταση, γιατί όπως καθορίστηκε από το Λαϊκό Κόμμα (δεξιά) θα έχουμε παρεμβάσεις μόνο των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, οι οποίοι δεν είναι καν Ισπανοί. Είναι απαράδεκτο το ότι άλλοι ευρωβουλευτές δεν μπορούν να πάρουν τον λόγο. Έχουμε ανάγκη από μια εκ βάθους συζήτηση και όχι από επιφανειακή» τόνισε η Ισπανίδα ευρωβουλευτής.

Αναφορικά με τη χθεσινή ομιλία του βασιλιά, η Μαρίνα Αλμπιόλ Γκουζμάν δήλωσε: «Είμαστε σοκαρισμένοι από ομιλία του βασιλιά. Δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για διάλογο, ούτε για τα θύματα της Κυριακής. Δεν καταδίκασε τη βία ούτε αναφέρθηκε στους 800 και πλέον τραυματισμένους. Έδωσε την εντύπωση ότι ο αποκλειστικός στόχος της ομιλίας του ήταν να υποστηρίξει και να νομιμοποιήσει όλα τα κατασταλτικά μέτρα που θα παρθούν στο μέλλον».

«Η χθεσινή ομιλία του βασιλιά ήταν εμπρηστική. Είναι ένας μη εκλεγμένος βασιλιάς που αντιτίθεται στην ψήφο των πολιτών», δήλωσε ο επίσης Ισπανός αριστερός ευρωβουλευτής Μιγκουέλ Ουρμπάν Κρέσπο και προσέθεσε: «Χθες ο βασιλιάς έπαυσε να είναι μια μορφή διαμεσολάβησης, ευθυγραμμίσθηκε με το Λαϊκό Κόμμα και γίνεται εκ των πραγμάτων μέρος του προβλήματος», υπογράμμισε.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη στην Καταλονία», δήλωσε και ο εκπρόσωπος των Πρασίνων επίσης Ισπανός Ερνέστ Ουρτασούν. «Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι απέδειξε ότι είναι ανίκανο να οδηγήσει στο δρόμο του διάλογου. Είναι ικανό μόνο για καταστολή, κραδαίνοντας τον ποινικό κώδικα και επιδεινώνοντας την κατάσταση. Ζητούμε την παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι. Θεωρούμε αναγκαία μια μεσολάβηση των ευρωπαϊκών θεσμών για να ανοίξουν οι δυνατότητες διαπραγματεύσεων. Επείγει να ξεκινήσουν άμεσα, μέσα σε αυτήν την εβδομάδα. Διαφορετικά, η Κομισιόν θα είναι και αυτή υπεύθυνη για το τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες, γιατί δεν είναι μόνο ένα ισπανικό πρόβλημα αλλά και ευρωπαϊκό», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής.

Πουτζντεμόν: Αισθάνομαι πρόεδρος ελεύθερης χώρας

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε πως αισθάνεται ήδη πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας αφού περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Καταλανοί ψήφισαν υπέρ της απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία στο απαγορευμένο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.

«Αισθάνομαι ήδη πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας όπου εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν μια σημαντική απόφαση» είπε ο Πουτζμτεμόν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και πρόκειται να δημοσιευτεί αύριο Πέμπτη.

Ο Πουτζντεμόν έχει ανακοινωθεί ότι θα προχωρήσει σε δηλώσεις απόψε το βράδυ στις 22.00.

 

 

 


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!