Η κυβέρνηση προσβλέπει σε σολομώντεια λύση για το Ελληνικό

Επειτα από αρκετές εβδομάδες καθυστερήσεων και...παλινωδιών, η κυβέρνηση αναμένει με αγωνία την απόφαση από την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ενώ παραμένει άγνωστο αν θα ανάψει το «πράσινο φως» για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ υπάρχουν τρία βασικά θέματα:
 
• της έγκρισης της Στρατηγικής ΜελέτηςΠεριβαλλοντικών Επιπτώσεων 
• του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης
• της κήρυξη ή μη αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή
 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου,δεν συνεπάγεται ότι περιορίζει τη δόμηση και άρα δεν φαίνεται να θέτει εμπόδια στο επενδυτικό σχέδιο στην περίπτωση που προκριθεί κάτι τέτοιο.
 
Σε... αναμμένα κάρβουνα

Και παρότι η ύπαρξη αρχαίων μνημείων δεν αμφισβητείται ούτε από τον επενδυτή, οι κυβερνητικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την πιθανή αντίδρασή του στο ενδεχόμενο κήρυξης αρχαιολογικού χώρου.
 
Ο λόγος ανησυχίας τους οφείλεται στο γεγονός ουδείς γνωρίζει –όπως λένε- ποια μπορεί να είναι η πιθανή εξέλιξη αν ο επενδυτής αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί. 
 
Συν τοις άλλοις, το θέμα του Ελληνικού δεν αφορά μόνο την εσωτερική πολιτική ατζέντα. Αντιθέτως, έχει τεθεί πολλάκις ως προαπαιτούμενο στις συνεδριάσεις του euroworking group αλλά και του eurogroup. Όπερ και σημαίνει ότι στο Μαξίμου δεν θέλουν να το βρουν μπροστά τους, διαμορφώνοντας ένα αρνητικό κλίμα αρχής γενομένης της τρίτης αξιολόγησης.
 
Άνω-κάτω Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ
 
Στο μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση βρέθηκε σε εμφανή... σύγχυση. Πρωτοκλασάτα στελέχη και υπουργοί (Φίλης, Σκουρλέτης) υποστήριξαν δημόσια τους χειρισμούς της Μ. Βλαζάκη. Την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida που διαψεύδονται από επίσημα κυβερνητικά χείλη, στο Πολιτικό Συμβούλιο κάποιοι εμφανίζονταν να ζητούν την αποπομπή της, με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι εκρηκτικό. 
 
Αυτό που μένει στην παρούσα φάση, είναι αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για λήξη του θρίλερ αύριο ή αν η υπόθεση του Ελληνικού, που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ -καθώς σχετικοποιεί το φιλοεπενδυτικό προφίλ του Πρωθυπουργού- θα έχει και συνέχεια. Τέλος, από το Μαξίμου εμφανίζονται βέβαιοι ότι «όλα θα γίνουν σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου ανεξαρτήτως των πολιτικών και άλλων πιέσεων».


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!