ΕΚΤ: Εννιά μήνες παράταση στο QE και «κούρεμα» στο μισό

Την παράταση του προγράμματος αγορών ομολόγων  μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 και τον περιορισμό των μηνιαίων αγορών από τα 60 δισ. που είναι σήμερα, στα 30 δισ. ευρώ αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οπως αναφέρει η απόφαση της κεντρικής τράπεζας, επιβεβαίωνοντας τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, από τον Ιανουάριο του 2018 οι καθαρές αγορές τίτλων αναμένεται να συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 30 δισ. ευρώ ως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 ή και περισσότερο, αν χρειαστεί. 

Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος APP.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ, το ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως έως ότου κριθεί αναγκαίο. Αυτό θα συμβάλλει σε ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και σε μια κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει εξάλλου ότι περιμένει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ να παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Ντράγκι: Αν οι προοπτικές για την οικονομία επιδεινωθούν η ΕΚΤ θα αυξήσει το QE

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας.

Τόνισε ότι  ότι αν οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης επιδεινωθούν, τότε η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μηνιαία ρυθμό αγορών ομολόγων και να παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι  το ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τις πληρωμές από τους τίτλους λήξης που αγοράζονται στο πλαίσιο της APP για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τέλος του προγράμματος.

Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ αποφάσισε να προσαρμόσει το ρυθμό των μηνιαίων αγορών τίτλων, ο κ. Ντράγκι επικαλέστηκε την αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το στόχο του λίγο κάτω από το 2%. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική επέκταση συνεχίζεται και το αναπτυξιακό momentum βαίνει αμείωτο. 

Πρόσθεσε ωστόσο, πως οι πιέσεις στις εγχώριες τιμές παραμένουν υποτονικές, ενώ το οικονομικό outlook συνεχίζει να εξαρτάται από την διαρκή στήριξη της ΕΚΤ. Η υποστηρικτική νομισματική πολιτική συνεχίζει να είναι αναγκαία, υπογράμμισε. 


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!