Διαφοροποιήσεις Κακλαμάνη – Φίλη στην υπόθεση Καμμένου

Συνεχίζεται η αναταραχή από την υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενόψει της συζήτησης στη Βουλή τη Δευτέρα με τον Νικήτα Κακλαμάνη να εξηγεί γιατί αρνήθηκε να παραλάβει τα απόρρητα έγγραφα και τον Νίκο Φίλη να ζητά από την κυβέρνηση την ακύρωση της πώλησης όπλων.

Σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανακοίνωσε τον αποχαρακτηρισμό απόρρητων εγγράφων της υπόθεσης και τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά από τα μέλη της Επιτροπής Εξοπλισμών του Κοινοβουλίου.

Το ζήτημα προέκυψε μετά την κατάθεση απόρρητων εγγράφων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) χθες στη Βουλή από τον Ανδρέα Λοβέρδο. 

«Ήταν ατόπημα να παραλάβω τα έγγραφα» ξεκαθάρισε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ως προεδρεύων αρνήθηκε να παραλάβει τα απόρρητα έγγραφα τα οποία του απέδωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα «ήταν απόρρητα», αλλά «δεν είχαν την ίδια διαβάθμιση, άλλο είχε διαβάθμιση ένα και άλλο πέντε, δηλαδή αυστηρά απόρρητο».

Σημείωσε δε ότι εν τέλει «τα συγκεκριμένα έγγραφα δεν κατατέθηκαν ποτέ στα πρακτικά της Βουλής, κατατέθηκαν σε μένα, προσωπικά, με δική μου ευθύνη» και συνέχισε λέγοντας: 

Εκείνη τη στιγμή δεν είχα πρόχειρο το νόμο για έγγραφα υψίστης ασφαλείας, αλλά μου ήλθε στο μυαλό ο Θεόδωρος Πάγκαλος που σε αντίστοιχη περίπτωση είχε στείλει στον εισαγγελέα με το αδίκημα της κατασκοπείας δημοσιογράφο για διάρρευση επίσημου έγγραφου. Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, αντιλήφτηκα ότι έπρεπε να προστατεύσω τον εαυτό μου και το Κοινοβούλιο.

Ως εκ τούτων, δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης, «δεν έκανα τυπική παραλαβή και απλά πήρα τα έγγραφα. Τα έβαλα σε ένα φάκελο και τον έστειλα στον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος ορθώς τον άνοιξε στην Διάσκεψη των Προέδρων».

Συμπλήρωσε ότι από το 1990 που ο ίδιος είναι βουλευτής δεν είχε συμβεί ξανά παρόμοιο περιστατικό στην ελληνική Βουλή και διευκρίνισε ότι γνωρίζοντας καλά τον Κανονισμό, αποφάσισε να ζητήσει τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής και να παραδώσει τον φάκελο.

Όταν ρωτήθηκε για το αν πρέπει να δοθούν εξηγήσεις ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι «σωστά ζητά εξηγήσεις η Ν.Δ.», ενώ προσέθεσε ότι ο κ. Καμμένος «βιάστηκε να πει ότι θα τα αποχαρακτηρίσει αυτός γιατί έχει συσταθεί ΕΔΕ».

Όμως, αναφερόμενος στην επίθεση της Πειραιώς στον Νίκο Βούτση ο κ. Κακλαμάνης απάντησε το εξής: «Υπενθυμίζω, χωρίς σχόλιο, στην ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ότι δεν διαφώνησε κανείς».

Την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε ο Νίκος Φίλης, που είναι μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής,  τονίζοντας ότι στόχο έχει την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και σημειώνοντας ότι «θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στο ζήτημα του σκανδάλου».

Όμως, ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να ακυρώσει «την πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη.

Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο ότι  αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ότι, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα,  επιθυμεί να έχει σχέση με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και με την εξόντωση αθώων ανθρώπων. 

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξε επίσης ότι «τη Δευτέρα στη Βουλή ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου στην ανολοκλήρωτη ακόμη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω διακρατικής συμφωνίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι απαντήσεις θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες». 

Ωστόσο, σημείωσε ότι «από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται παναθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που  οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και  προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.

»Κι όλα αυτά με  την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Η εξάπλωση του πολέμου και οι δραματικές αυτές  εξελίξεις, είναι σε μεγάλο βαθμό,  μεταγενέστερες του χρόνου λήψης της απόφασης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής  και πρέπει να συνεκτιμηθούν».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε στην «ακατανόητη και απολύτως προκλητική ανακοίνωση της Ν.Δ.», όπως την χαρακτήρισε σημειώνοντας ότι είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε λίγο καιρό, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στον ίδιο προσωπικά.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως «η ανακοίνωση αυτή έρχεται με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών κι αφού χθες υπήρξε η Διάσκεψη των Προέδρων, κατά την οποία, για να μην πω ομοφωνία, ελήφθη η απόφαση με τεράστια πλειοψηφία» .

Επεσήμανε ότι είναι γνωστές και η θέση του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα και η θέση που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, για την κατάθεση απόρρητων εγγράφων από τον κ. Λοβέρδο στην Ολομέλεια.

Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για απόρρητα έγγραφα που αφορούν σε προσωπικά δεδομένα, αλλά για το νομοθετικό πλαίσιο του 2005 και τη σαφέστατη εφαρμογή του επί των κρατικών εγγράφων, επί των κυβερνητικών εγγράφων, επί των εγγράφων των συλλογικών οργάνων της κυβέρνησης.

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι η διαχείριση, χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων, δεν ήταν μία απόφαση προσωπική, ούτε είχε καμία διάθεση να ασκήσει προσωπικό βέτο. «Η μόνη διάθεση που είχα, και χάλασε τη μεθόδευση που υπήρξε, ήταν να μην εμπλακεί η Βουλή στο να γίνουν φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα. Αυτό είναι που αποτρέψαμε» υποστήριξε.

Συνέχισε λέγοντας ότι όποιος θέλει, βουλευτής ή κόμμα, αν έχει έρθει στην κατοχή του οποιοδήποτε έγγραφο να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να το δημοσιοποιήσει. «Η Βουλή, λοιπόν, έμεινε έξω από αυτήν τη μεθόδευση» πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι υπάρχουν, κατά τον Κανονισμό και το Σύνταγμα, διαδικασίες, τις οποίες εάν θέλει ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αξιοποιήσει, «αντί να βγάζουν ανακοινώσεις τα κόμματα για πολιτειακούς παράγοντες, διότι τέτοιες ανακοινώσεις είναι απαράδεκτες, ανεπίτρεπτες και προκλητικές».

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε όσους «διαπλεκόμενους» τού επιτίθενται για την υπεράσπιση της νομιμότητας και των συμφερόντων της χώρας.

«Μόνο όποιος έχει κάνει πολλές παρανομίες επιτίθεται με τον τρόπο που με βρίζουν και με απειλούν οι διαπλεκόμενοι επειδή υπερασπίζομαι τη νομιμότητα και τα συμφέροντα της χώρας» έγραψε στο Twitter. 

Επισημαίνει, δε, ότι «κατά τη διαπλοκή, έντυπα και τηλεοράσεις της, στην Ελλαδα η παρανομία είναι το ορθό, ενώ η πίστη στη νομιμότητα κάτι το επαχθές. Σύμφωνα με την αντίληψή της κάποιοι μπορούν να πωλούν απόρρητα έγγραφα κατά το δοκούν και άλλοι να τα διακινούν επί μέρες υπονομεύοντας διεθνή θέση χώρας».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!