Μια ταινία με τη «φανέλα» της ΑΕΚ

Στις αίθουσες βγαίνει τέλη Ιανουαρίου η νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη με τίτλο «1968» και θέμα την μεγαλειώδη μπασκετική νίκη της ΑΕΚ επί της Σλάβια Πράγας εκείνη τη χρονιά, την πρώτη διεθνή επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, με την Ελλάδα να ανακηρύσσεται Κυπελλούχος Ευρώπης. Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης, δεν πρόκειται για «οπαδική» ταινία, αλλά αφορά έναν αγώνα «που ένωσε όλη την Ελλάδα» στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας.

Η νέα ταινία του σκηνοθέτη της «Πολίτικης Κουζίνας» και του «Νοτιά» βγαίνει στις αίθουσες 25 Ιανουαρίου και με άξονα τον αγώνα της ΑΕΚ, περιγράφει με σειρά από ανθρώπινες ιστορίες γλυκόπικρο χιούμορ. Είναι μια μίξη μυθοπλασίας και μαρτυριών, αποκαλυπτική σε άγνωστα παρασκήνια του θρυλικού αγώνα και των αθλητών, αλλά και το πώς βίωσαν οι 80 χιλιάδες Έλληνες στο Καλλιμάρμαρο κι οι εκατοντάδες χιλιάδες ακροατές στο ραδιόφωνο αυτόν τον αγώνα, μια χρονιά που ο πλανήτης όλος ήταν σε αναβρασμό: την ίδια ημέρα του αγώνα (4/4/1968), δολοφονήθηκε ο Μαρτιν Λούθερ Κινγκ, ενώ ένα μήνα μετά στο Παρίσι έχουμε την κινητοποίηση των νέων, αλλά και την Άνοιξη της Πράγας.

Δηλωμένος Αεκτζής ο Τάσος Μπουλμέτης, λέει:

«Έτυχε να είναι η ΑΕΚ η ομάδα που κατάφερε εκείνη τη βραδιά να το κάνει με μεγάλη προσπάθεια και με πάρα πολύ καλούς παίκτες. Τα ήθη και τα συστήματα έχουν αλλάξει από τότε. Υπήρχαν εκείνη τη βραδιά πανό που τα κρατούσαν Ολυμπιακοί και λέγανε ''ΑΕΚ, οι Ολυμπιακοί μαζί σου'' ή αντίστοιχα ''ΑΕΚ, οι Παναθηναϊκοί μαζί σου''. Εκείνος ο αγώνας ένωσε όλη την Ελλάδα. Αυτό οφειλόταν και σε μία διάθεση εκτόνωσης που είχε όλος ο ελληνικός λαός γιατί ήταν ήδη κάτω από το καθεστώς της Χούντας».

Ή όπως ακούγεται μέσα στην ταινία: «Κέρδισαν γιατί δεν μπορούσαν να χάσουν».

Στην ταινία παίζουν οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γιώργος Μητσικώστας, Βασιλική Τρουφάκου, Ορφέας Αυγουστίδης, Στέλιος Μάινας, Γιάννης Βούρος, Αλέξανδρος Αμερικάνος κ.ά. Το σάουντρακ του «1968» υπογράφει η Ευανθία Ρεμπούτσικα.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!