Στις κάλπες για την εκλογή προέδρου η Τσεχία

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Τσεχία, με τους ψηφοφόρους να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον απερχόμενο φιλορώσο πρόεδρο Μίλος Ζέμαν και του φιλοευρωπαίου αντιπάλου του Γίρι Ντράχος.

Χάρη στη στήριξη των ψηφοφόρων στην Πράγα και τις μεγάλες πόλεις ο 73χρονος Ζέμαν συγκέντρωσε το 38,56% στον πρώτο γύρο έναντι 26,60% του 68χρονου Ντράχο, πρώην επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών.

Αρχικά ο δεύτερος εμφανιζόταν φαβορί μετά τον πρώτο γύρο, καθώς οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους επτά υποψήφιους, που αποκλείστηκαν, είχαν δηλώσει ότι τον στηρίζουν.

Όμως, χθες η ζυγαριά φάνηκε να γέρνει προς τη μεριά του απερχόμενου προέδρου, ενώ οι εταιρείες στοιχημάτων εκτιμούν ότι αυτός θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Σε μια χώρα, όπου πολλοί κάτοικοι φέρεται να τάσσονται κατά της υποδοχής μεταναστών, ο λαϊκιστής Ζέμαν με την αντιμεταστευτική ρητορική, δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στον αντίπαλό του.

Υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι τον Ιούνιο του 2017 ο Ντράχος είχε δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την υποδοχή περίπου 2.600 προσφύγων ή μεταναστών, αν ελεγχθούν από άποψη ασφαλείας».

Σε όλη την Τσεχία οι προεκλογικές αφίσες του απερχόμενου προέδρου αναφέρονται στο θέμα αυτό ζητώντας: «Στοπ στους μετανάστες και τον Ντράχος. Η χώρα είναι δική μας! Ψηφίστε Ζέμαν!». «Ας επιλέξουμε την αλλαγή!», προτρέπουν από την άλλη οι αφίσες του Ντράχος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος φαίνεται ότι έχει κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που είναι αντίθετο στον Ντράχος. Από όσους έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τον Ζέμαν, το 42% δήλωσε ότι θα το κάνει για να αποφύγει την εκλογή του αντιπάλου του, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου STEM/MARK που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημερινές κάλπες στήθηκαν στη σκιά της παραίτησης της κυβέρνησης μειοψηφίας του  δισεκατομμυριούχου λαϊκιστή Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος απέτυχε πριν δέκα περίπου μέρες να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, μόλις τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση του κεντρώου εθνολαϊκιστικού κόμματος συνεχίζει ως προσωρινή μέχρι να σχηματιστεί νέα. Αυτό όμως καθίσταται περισσότερο περίπλοκο εξαιτίας της εκλογής προέδρου. Το Σύνταγμα της Τσεχίας προβλέπει μέχρι και τρεις προσπάθειες σχηματισμού, με τις δύο πρώτες να διευθύνονται από τον πρόεδρο και την τρίτη από τον επικεφαλής της κάτω Βουλής.

Θυμίζουμε ότι ο Ζέμαν στηρίζει τον Μπάμπις, τον επονομαζόμενο «Τσέχο Μπερλουσκόνι» ή «Ντόναλντ Τραμπ της Τσεχίας», που είχε οδηγήσει σε παραίτηση την προηγούμενη τρικομματική κυβέρνηση της χώρας, ύστερα από διαμάχη με τον ίδιο, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη. 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!