Χρυσές Σφαίρες ντυμένες στα μαύρα

Το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών κυριάρχησε στην 75η τελετή των πολυπόθητων βραβείων, όπου πολλοί πρωταγωνιστές της μικρής και της μεγάλης οθόνης έφτασαν ντυμένοι στα μαύρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 

Emma Watson, Jessica Chastain, Emma Stone, Angelina Jolie, Hugh Jackman και Christopher Plummer ήταν μεταξύ των αστέρων του Χόλιγουντ, που φόρεσαν μαύρα. Παρά το σοβαρό μήνυμα, πολλοί δεν παραιτήθηκαν από φανταχτερά ή τολμηρές δημιουργίες στα ρούχα τους. 

Σχεδόν όλοι ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της οργάνωσης Time's Up, την οποία ίδρυσαν μεγάλα ονόματα, όπως η Meryl Streep, η Cate Blanchett και η Gwyneth Paltrow, για να χρηματοδοτηθεί η υπεράσπιση των θυμάτων σεξουαλικής βίας στους χώρους εργασίας.

Ο μεγάλος κινηματογραφικός νικητής ήταν το Three Billboards Outside Ebbing, Missouri σε σκηνοθεσία του Martin McDonagh με τέσσερα βραβεία: καλύτερης ταινίας, σεναρίου, καλύτερης γυναικείας ερμηνείας α' ρόλου στην πρωταγωνίστρια Frances McDormand και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας β' ρόλου  Saoirse Ronan.

Ο Βρετανός ηθοποιός Gary Oldman απέσπασε το βραβείο α' ανδρικού ρόλου σε δράμα για την ερμηνεία του ως Γουίνστον Τσόρτσιλ στην ταινία «Darkest Hour» και ο James Franco, που υποδύθηκε τον Tommy Wiseau, για το αντίστοιχο σε κωμωδία.

Θριαμβευτής της βραδιάς και το Big Little Lies, που κέρδισε τα περισσότερα τηλεοπτικά βραβεία για καλύτερη μίνι σειρά, γυναικαίες ερμηνείες α' και β' γυναικείου ρόλου και β' αντρικού με νικητές τους Nicole Kidman, Laura Dern και Alexander Skarsgard. 

Παραλαμβάνοντας την 4η Χρυσή Σφαίρα της καριέρας της η 50χρονη σταρ και εξαιρετική ηθοποιός εκθείασε τις συμπρωταγωνίστριές της, έστειλε μήνυμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας και μίλησε για τη «δύναμη των γυναικών».

Ξεχώρισε η ομιλία της Oprah Winfrey που τιμήθηκε με ειδικό βραβείο για το συνολικό της έργο και επικεντρώθηκε κυρίως στο κίνημα #MeToo. «Μια νέα μέρα είναι στον ορίζοντα» ανέφερε η διάσημη παρουσιάστρια σημειώνοντας την αφοσίωση δημοσιογράφων και γυναικών.

«Όλοι μας σε τούτη την αίθουσα βραβευόμαστε για τις ιστορίες που λέμε—αλλά φέτος, γίναμε εμείς η ιστορία. Κι αυτή δεν είναι μια ιστορία που αφορά απλά τη βιομηχανία του θεάματος. Θέλω να εκφράσω ευγνωμοσύνη σε όλες τις γυναίκες που υπέμειναν χρόνια κακοποίησης και επιθέσεων, επειδή—όπως η μητέρα μου—είχαν παιδιά να μεγαλώσουν, είχαν λογαριασμούς να πληρώσουν, είχαν όνειρα να κάνουν πραγματικότητα» είπε.

Αμέσως μετά η Natalie Portman παρουσίασε το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη, όπου «οι υποψήφιοι είναι άνδρες ανδρών», όπως δήλωσε και στη συνέχεια έδωσε το βραβείο στον  Guillermo del Toro για το The Shape of Water.

Βραβείο καλύτερης τηλεοπτικής σειράς έλαβε το δυστοπικό δράμα The Handmaid's Tale, που θέλει τις ΗΠΑ να στενάζουν στα χέρια μιας φονταμενταλιστικής δικτατορίας η οποία μετατρέπει τις γυναίκες που έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν σε σκλάβες. 

Ο δημιουργός της σειράς Bruce Miller απηύθυνε έκκληση σε όλες και όλους να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε το σενάριό της να «μη γίνει πραγματικότητα» και κατήγγειλε τις επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών στις ΗΠΑ.

Η ηθοποιός Elisabeth Moss αφιέρωσε το βραβείο καλύτερου πρώτου ρόλου σε δραματική σειρά στη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε, τη Μάργκαρετ Άτγουντ, και «στις γυναίκες (...) που βρίσκουν το θάρρος να υψώσουν το ανάστημά τους εναντίον της μισαλλοδοξίας και της αδικίας».

Καλύτερη ταινία, μιούζικαλ ή κωμωδία αναδείχθηκε το Lady Bird. Η ταινία In the Fade του Τούρκου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας σε ξένη γλώσσα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου πήρε η Άλισον Τζένι. Τη δεύτερή του Χρυσή Σφαίρα για το καλύτερο σάουντρακ έλαβε ο Αλεξάντρ Ντεπλά για τη μουσική του στο The Shape of Water.

Στο κόκκινο χαλί οκτώ ηθοποιοί εμφανίστηκαν χέρι-χέρι με ακτιβιστές κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και της ανισότητας των φύλων. 

Η Meryl Streep έφτασε με την Ai-jen Poo, πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Οικιακών Εργαζομένων. Η μεγάλη ηθοποιός, που ήταν υποψήφια είπε πως «οι άνθρωποι γνωρίζουν τώρα μια ανισορροπία ισχύος. Αυτό έχει οδηγήσει σε κατάχρηση στη βιομηχανία μας. (...) Είναι παντού».

Η Emma Watson συνοδεύτηκε από τη φίλη της Marai Larasi, επικεφαλής της βρετανικής γυναικείας οργάνωσης Imkaan. Η Tarana Burke, που ξεκίνησε το #Metoo κίνημα κατά της σεξουαλικής επίθεσης.

Ύστερα η βραδιά ξεκίνησε με έναν μονόλογο από τον Seth Meyers, ο στοχοποίησε τον Kevin Spacey, τον Harvey Weinstein, τον πάλαι ποτέ ισχυρό παραγωγό του Χόλιγουντ από τον οποίο ξεκινήσαν οι αποκαλύψεις, καθώς κατηγορείται ότι έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά ή ακόμα βίασε περισσότερες από εκατό γυναίκες. 

«Καλησπέρα κυρίες μου, και σε όσους άνδρες απομένουν» είπε ο οικοδεσπότης. Ακολούθησαν αρκετές ακόμη χιουμοριστικές, αλλά κυρίως καυστικές ατάκες για το Χόλιγουντ στη μετά Γουάινστιν εποχή.

«Έχουμε 2018, η μαριχουάνα επιτέλους είναι νόμιμη, η σεξουαλική παρενόχληση επιτέλους δεν είναι», σημείωσε και πρόσθεσε: «για τους άνδρες υποψήφιους στην αίθουσα απόψε, αυτή πρέπει να είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες που δεν θα σας τρομοκρατήσει το ενδεχόμενο να ακούσετε το όνομά σας να προφέρεται δυνατά δημόσια».

Πολλοί άνδρες φορούσαν ένα μαύρο πουκάμισο κάτω από το μαύρο σακάκι. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται για σιωπηρή διαμαρτυρία. Αυτό θα κάνει τους ανθρώπους να μιλούν για το θέμα», δήλωσε ο ηθοποιός David Thewlis.

Οι Χρυσές Σφαίρες απονέμονται από την Ένωση Ξένων Τύπων στο Χόλιγουντ, θεωρείται το δεύτερο σημαντικό θεσμό μετά τα Όσκαρ για τα οποία αποτελεί βαρόμετρο.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!