Μέσω τεχνητής νοημοσύνης «προσθέτουν» πρόσωπα από σταρ του Χόλιγουντ σε πορνογραφικές ταινίες
Η τεχνητή νοημοσύνη άρχισε ήδη να χρησιμοποιείται για να κατασκευαστεί «fake πορνογραφία», όπου εμφανίζονται αληθινοί ηθοποιοί και ποπ σταρ, των οποίων τα πρόσωπα αντικαθιστούν μέσω επεξεργασίας εκείνα των πρωταγωνιστών των ταινιών πορνό.
Τα βίντεο που προκύπτουν, τα οποία δημιουργούνται χωρίς φυσικά την συγκατάθεση των γυναικών που απεικονίζονται, είναι πολλές φορές τόσο καλά σε βαθμό που δεν διακρίνονται από μια κανονική ταινία πορνογραφικού περιεχομένου.
Μια ομάδα στο Reddit έχει αφιερώσει μήνες για τη δημιουργία και την εξάπλωση αυτών των ψευδών εικόνων, που αρχικά ξεκίνησαν από κάποιον με το όνομα «deepfake».
Όταν το Motherboard αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον χρήστη τον περασμένο Δεκέμβριο, ήδη είχαν χρησιμοποιηθεί σε ταινίες πορνό τα πρόσωπα διάσημων ηθοποιών του Χολιγουντ, ανάμεσά τους οι Γκαλ Γκαντότ (Wonder Woman), Σκάρλετ Γιόχανσον, Έμα Ουότσον, Τέιλορ Σουίφτ, Μέιζι Ουίλιαμς (Game of Thrones) και Ντέιζι Ρίντλεϊ (Star Wars).
Αν και ερασιτεχνικές «ανταλλαγές» προσώπων γίνονται ήδη μέσω εφαρμογών όπως το Snapchat, η ποιότητα της δουλειάς του «deepfake» και των μιμητών του απαιτεί περισσότερη και πιο προσεκτική επεξεργασία και φυσικά την αρωγή του συστήματος προχωρημένης τεχνητής νοημοσύνης. Εξάλλου πρόκειται για γνωστή δυνατότητα της τεχνολογίας, καθώς ανάλογες αντικαταστάσεις προσώπων (όχι πορνό) έχουν γίνει από ερευνητές σε ειδησεογραφικά βίντεο με διασημότητες της πολιτικής επικαιρότητας.
Την ίδια στιγμή, ένας άλλος χρήστης του Reddit με όνομα «deepfakeapp» κυκλοφόρησε μια εφαρμογή για desktop, η οποία επιτρέπει σε κάθε χρήστη να δημιουργήσει το δικό του «πονηρό» βιντεοκλίπ. Αν και δεν είναι καθόλου εύκολη στη χρήση της, καθώς απαιτεί οκτώ έως 12 ώρες επεξεργασίας για να παραχθεί ένα σύντομο κλιπ, η εφαρμογή έδωσε ώθηση σε μια νέα γενιά «δημιουργών».
«Νομίζω πως η τωρινή έκδοση της εφαρμογής είναι μια καλή αρχή, αλλά ελπίζω να την βελτιώσω τις επόμενες μέρες και εβδομάδες», σχολίασε ο «deepfakeapp» σε ανάρτησή του στο Motherboard. «Σε βάθος χρόνου, θέλω να τη βελτιώσω σε σημείο που οι χρήστες να μπορούν να διαλέγουν ένα βίντεο στον υπολογιστή τους, να "κατεβάζουν" από μία ελεύθερα προσβάσιμη βιβλιοθήκη ένα νευρωνικό (υπολογιστικό) δίκτυο που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και μετά να αντικαθιστούν το πρόσωπο του βίντεο με το πάτημα ενός κουμπιού», πρόσθεσε.
Μετά τις ψευδείς ειδήσεις (fake news), η ευκολία της δημιουργίας τόσο αληθοφανών fake videos μέσω τεχνητής νοημοσύνης έχει αρχίσει ήδη να δημιουργεί ανησυχίες ότι στο μέλλον δεν θα μπορεί κανείς να εμπιστευθεί ούτε την αξιοπιστία των ειδήσεων, ούτε των ταινιών ή γενικά οποιουδήποτε βιντεοσκοπημένου υλικού.
Με πληροφορίες από Guardian
Πηγή: www.lifo.gr