Κύπρος: Επαναπατρίζονται δύο αρχαιότητες που είχαν εξαχθεί μετά την τουρκική εισβολή του ΄74 [εικόνες]

Δύο κυπριακές αρχαιότητες, που είχαν εξαχθεί παράνομα μετά την τουρκική εισβολή του 1974, θα επαναπατριστούν σύντομα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, πρόκειται για ένα πήλινο ειδώλιο ενός πολεμιστή με ασπίδα, που χρονολογείται στην Κυπρο-Αρχαϊκή περίοδο (7ος αιώνας π.Χ.).

Και ένα πήλινο κύπελλο με εγχάρακτη διακόσμηση. Το κύπελλο χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (περίπου 2000 π.Χ.).

Τις αρχαιότητες παρέδωσαν οικειοθελώς στον Κύπριο πρέσβη στο Βερολίνο, Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου, οι κάτοχοί τους, ιδιοκτήτες της γκαλερί Γκούντερ Πουσέ.

Ο Κύπριος πρέσβης ευχαρίστησε το ζεύγος Πουσέ για την ευγενική τους χειρονομία, καθώς και τους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης, των οποίων η συμβολή στις προσπάθειες της κυπριακής πρεσβείας και του Τμήματος Αρχαιοτήτων για επιστροφή των αντικειμένων ήταν καθοριστική.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου υπογράμμισε τη σημασία, που έχει για την Κύπρο, η επιστροφή των πολιτιστικών της θησαυρών, οι οποίοι λεηλατήθηκαν και εξήχθησαν παράνομα από το νησί μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η επιστροφή των δύο αρχαιοτήτων συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των εξαίρετων διμερών σχέσεων Κύπρου και Γερμανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!