Αιχμές Σεντένο για την περίοδο Βαρουφάκη: Δεν είναι και παράδειγμα προς μίμηση

Σαφείς αιχμές για τη διαπραγματευτική στρατηγική που ακολούθησε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά την εποχή Βαρουφάκη, το πρώτο εξάμηνο του 2015, άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις «Ιστορίες» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ερωτηθείς ειδικά για την περίοδο Βαρουφάκη, ο κ. Σεντένο απάντησε με νόημα: «Δεν πρόκειται για το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση». Πρόσθεσε δε σε αντίστιξη, ότι η Λισσαβόνα «ουδέποτε άπλωσε τα πόδια της πέρα από το μήκος του παπλώματός» της».

Ο κ. Σεντένο σημείωσε πως η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, στην οποία υπηρετεί ως υπουργός Οικονομικών, δεν αψήφησε τους θεσμούς και τους εταίρους για την υλοποίηση του Μνημονίου, αλλά προετοιμάστηκε προσεκτικά ώστε να διαπιστώσει τι περιθώρια ελιγμού είχε στα δημοσιονομικά και στα εργασιακά.

Ο επικεφαλής του Eurogroup παραδέχθηκε ωστόσο ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που χρειάστηκαν βοήθεια, λόγω της πτυχής του χρέους.

Τόνισε ότι ο μηχανισμός που θα στηθεί και θα συνδέει το πρόγραμμα αποπληρωμής ορισμένων δανείων στήριξης με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να ενσωματωθεί στη γενικότερη μετα-Μνημονιακή εποπτεία που θα υπάρχει.

Αναφερόμενος στις επιλογές για τον τρόπο εξόδου από το πρόγραμμα, ο κ. Σεντένο σημείωσε πως εάν η Ελλάδα κατορθώσει να καταρτίσει μία «ολιστική αναπτυξιακή προσέγγιση» για τη μετα-Μνημονιακή περίοδο και συγκροτήσει το «μαξιλαράκι» ρευστότητας που επιδιώκει, τότε θα έχει τη δυνατότητα να λάβει «οποιαδήποτε απόφαση θέλει».

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως εάν η Αθήνα ικανοποιήσει τις εν λόγω προϋποθέσεις ο κ. Σεντένο κρίνει πως δεν θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή.

Διαμήνυσε στην Αθήνα ότι η εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου, που αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup μετά το Πάσχα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, με δεδομένο ότι σταδιακά η ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων θα μεταφερθεί στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημείωσε παρά ταύτα ότι δεν ανησυχεί «καθόλου» για το ενδεχόμενο «πισωγυρίσματος» στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς εκτίμησε πως ο ελληνικός πολιτικός κόσμος «θα εξασφαλίσει την συνέχεια της διαδικασίας ανάπτυξης και ευημερίας της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον».


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!