Ενα και... δύο διαζύγια στο ΚΙΝΑΛ -Εκνευρισμός από τοποθέτηση Παπανδρέου για τη συμφωνία


«Αν μείνουμε στο ΚΙΝΑΛ, κανείς σας δεν θα εκλεγεί βουλευτής...» λέγεται ότι είπε σε συνεδρίαση με τα στελέχη του Ποταμιού που συμμετέχουν στα όργανα του Κινήματος ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την οποία τέθηκε απερίφραστα από τον ίδιο το ερώτημα: «μένουμε ή φεύγουμε;».

Τη διάχυτη επιφυλακτικότητα στην ομήγυρη αποκορύφωσε κάποιος που αναρωτήθηκε φωναχτά: «γιατί, αν φύγουμε, θα εκλεγούμε;»...
Σε οργασμό συσκέψεων, ανταλλαγής απόψεων και εκτιμήσεων βρίσκεται το Ποτάμι για το μέλλον του στο ΚΙΝΑΛ, και οι θέσεις των στελεχών στο θέμα «φεύγουμε ή μένουμε» που έχει ανοίξει, είναι εντελώς αποκλίνουσες. Η συμβίωση, πάντως, με το Κίνημα (και τη Φώφη Γεννηματά, κατά την εκτίμηση Θεοδωράκη...) μάλλον πνέει τα λοίσθια.
Η τελική απόφαση, αναμένεται να ληφθεί την Κυριακή 1η Ιουλίου, στην προγραμματισμένη «Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων», κατά την οποία θα εκλεγούν και όργανα του κόμματος.
Αλλά και από τις «άλλες δημοκρατικές δυνάμεις» που συγκολλήθηκαν για να δημιουργηθεί αυτή η κεντροαριστερά, διαφαίνεται διάθεση... αποκόλλησης, ύπαρξη δευτερογενών σκέψεων (ίσως και προσωπικών φιλοδοξιών...), ενδεχόμενες σχεδιάσεις αυτόνομης πολιτικής παρουσίας.
Με αφορμή, όχι κατ’ ανάγκην και αιτία, το ζήτημα της συμφωνίας για το όνομα, βγήκαν στην επιφάνεια όλες οι γκρίνιες και οι εγγενείς παθογένειες του όλου εγχειρήματος. Έτσι, μετά τον Θεοδωράκη, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Γιώργο Καμίνη που αντιπαρατέθηκαν με την κ. Γεννηματά λόγω της στάσης της στο Σκοπιανό, σειρά πήρε... διά της πλαγίας και ο Γιώργος Παπανδρέου!
Ελάχιστες ώρες μετά την κατηγορηματική δήλωση της κ. Γεννηματά στον Πρόεδρο του «Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος» κ. Στάνισεφ (που ζήτησε από την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ να στηρίξει την συμφωνία Τσίπρα -Ζάεφ, στην γραμμή και των άλλων ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων) εκδόθηκε ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, με την οποία καλούσε τις «προοδευτικές  δυνάμεις» να στηρίξουν την συμφωνία.
«Ευχόμαστε στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε απαραίτητου σταδίου που θα οδηγήσει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Σ.Δ.», χωρίς την παραμικρή αναφορά  στις επιφυλάξεις που εξέφρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση στην Αθήνα, παρότι πρόεδρος στη διεθνή οργάνωση είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.
Οι κ.κ. Θεοδωράκης και Παπανδρέου, που επεδίωξαν και πέτυχαν... προνομιακές σχέσεις (και κατ’ ιδίαν συναντήσεις) με τον κ. Τσίπρα, εξ αρχής έδειξαν την δυσαρέσκειά τους με την γραμμή που τήρησε η κ. Γεννηματά στο ζήτημα της συμφωνίας. Όπως και τα άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, που κατηγόρησαν την κ. Γεννηματά ότι ενεργεί ως απόλυτος άρχων, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη της την άποψη της πλειοψηφίας. Το... περίεργο είναι ότι τα μέλη του συμβουλίου, εξασφάλισαν τη θέση τους αυτή λόγω... προσωπικής απόφασης της κ. Γεννηματά, χωρίς εκλογή από τα όργανα, για να τηρηθούν (έστω και με «αντιδημοκρατικές» διαδικασίες) οι ισορροπίες που προέκυψαν μετά την εκλογή της από 212.000 ανθρώπους στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Τότε, όμως, ουδείς την κατηγόρησε για... απολυταρχισμό.
 Η εκλεγμένη πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ, τόσο στην κρίσιμη τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος όσο και στην συνέχεια, εντός και εκτός Βουλής, κατέστησε απολύτως σαφή την γραμμή που εκφράζει η συντριπτική πλειοψηφία του κόμματός της, βάση και στελεχών, για λύση που δε θα αφήνει γκρίζες ζώνες για εντάσεις στο μέλλον. Το θέμα της εθνικότητας, της γλώσσας και των χρονοδιαγραμμάτων ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι για την κ. Γεννηματά αγκάθια που μπορεί να δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα στο μέλλον. Και δεν κρύβει την ανησυχία της, γιατί όσοι δεν πανηγυρίζουν για τη συμφωνία ζητώντας ουσιαστικές βελτιώσεις αμέσως τίθενται εκτός... προοδευτικού χώρου, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση.
Το κλίμα στις σχέσεις Θεοδωράκη – Γεννηματά, και κατ’ επέκταση «Ποταμιού» (αν και όχι «του όλου»...) και ΚΙΝ.ΑΛ, είχε χαλάσει πρίν από τις τελευταίες εξελίξεις, κι αν δεν προέκυψε άγαρμπο «διαζύγιο» κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ, είναι μόνο επειδή η κ. Γεννηματά είχε προειδοποιήσει ότι όποιος ψηφίσει στήριξη της κυβέρνησης, αυτομάτως τίθεται εκτός Κινήματος.
Η περίπτωση, όμως, του Γιώργου Παπανδρέου (που κλήθηκε, ως επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ, να μετάσχει στην κοινή προσπάθεια της κεντροαριστεράς, παρά το γεγονός ότι λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 είχε αποχωρήσει από το κόμμα του οποίου υπήρξε Πρόεδρος και τον είχε αναδείξει πρωθυπουργό, για να ιδρύσει δικό του κόμμα, με αποτέλεσμα να κόψει ψήφους από την ΔΗ.ΣΥ...), είναι διαφορετική. Σύμφωνα με πληροφορίες, στενοί του συνεργάτες και παλαιόθεν πολιτικοί σύμβουλοι του, τον ενθαρρύνουν να κρατήσει αποστάσεις από το ΚΙΝ.ΑΛ («της Φώφης...», όπως του λένε), να σκεφθεί την δική του προσωπική πολιτική πορεία, και να εκμεταλλευθεί την κατάλληλη στιγμή το σημείο «έκρηξης» στο Κίνημα, που θα σηματοδοτηθεί από την πιθανότατη αποχώρηση του «Ποταμιού», ή έστω μέρους του.

 

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!