Ο Δήμος Παύλου Μελά τίμησε τα 14 γενναία παλικάρια της Ευκαρπίας την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018«Αιωνία ας είναι η μνήμη και η δόξα τους! Αθάνατοι!» Αυτές οι λέξεις ήχησαν δυνατά το πρωινό της Κυριακής 29 Ιουλίου 2018, στο Μνημείο των 14 παλικαριών της Δημοτικής Ενότητας Ευκαρπίας.
74 χρόνια μετά την αποφράδα μέρα που η Ευκαρπία πλήρωσε βαρύ το τίμημα της ελευθερίας και της αντίστασης απέναντι στο τέρας του φασισμού και του ναζισμού, ο Δήμος Παύλου Μελά και το Τοπικό Συμβούλιο Ευκαρπίας τίμησαν τη μνήμη των 14 ηρώωνπαρουσία του Γενικού Προξένου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Walter Stechel και συγγενών των 14 θυμάτων.
Χαιρετισμό απηύθυνε για την ημέρα Μνήμης ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος αναφερόμενους στους ήρωες τόνισε ότι
«το να προσπαθείς να μιλήσεις για ήρωες είναι πολλές φορές πέραν από τις δυνατότητες του λόγου και αγγίζει τα όρια του ανέφικτου. Πώς μπορείς άλλωστε να βάλεις μέσα στα καλούπια των λέξεων την απόλυτη θυσία; Ακόμα και μια γλώσσα πλούσια όπως η ελληνική, πολλές φορές αδυνατεί να βρει τις σωστές εκφράσεις για να μιλήσει για έναν τόσο βαρύ πόνο, που όμως οδηγεί σε δωμάτια του μεγαλείου»,
ενώ για τη δύναμη της μνήμης υπογράμμισε ότι
«η μνήμη είναι η μητέρα της σοφίας και η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης, περισυλλογής και ισχυρού συμβολισμού. Ανακαλούμε στη θύμησή μας τους 14 συμπατριώτες μας και υποκλινόμαστε στο μεγαλείο και στη θυσία τους και δίνουμε ιερή υπόσχεση ότι δεν θα ξεχαστεί ποτέ η θυσία τους.
Είναι ηθικό μας χρέος να στεκόμαστε κάθε χρόνο εδώ ευλαβικά και να τηρούμε άσβεστη τη μνήμη τους.
Να ανάβουμε το κερί στη θύμησή τους και να φροντίζουμε η ομίχλη της λήθης να μην αγγίξει την ιερή θυσία τους.
Να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές τη σημασία της σημερινής τελετής μνήμης και να κάνουμε τα νέα παιδιά κοινωνούς της ανάμνησής τους»,
και ολοκλήρωσε την ομιλία του
«δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα από σκοτεινές σελίδες της ιστορίας ξεπηδούν αφηγήσεις θάρρους και αντρειοσύνης. Μέσα από τις στάχτες του πόνου γεννιέται η περηφάνια και ο ηρωισμός. Για 14 παλικάρια που δεν λύγισαν και κράτησαν το βλέμμα τους αγέρωχο και το ήθος τους αλύγιστο. Που μπροστά στα βασανιστήρια δεν κόμπασαν και όρθωσαν το ανάστημά τους και αντάμωσαν το φόβο με τη μιλιά τους.
΄΄Τα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους και πάνω τους η μνήμη καίει άκαυτη βάτος΄΄».
Ακολούθησε χαιρετισμός του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπου της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, και της Βασιλικής Νάκου  (Αναπληρώτρια Γραμματέας Κοινωνίας Κόμματος Νέας Δημοκρατίας). 
Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών από το υπηρεσιακό στέλεχος του Τμήματος Πολιτισμού Ελένη Χαριτωνίδου που διάβασε μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα τα ονοματεπώνυμα των 14 παλικαριών.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΑΠΟΓΛΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΤΖΕΜΟΓΛΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΛΕΦΕΣΗΣ 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ 
ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΜΑΚΛΗΣ 
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΤΕΝΕΚΕΤΖΗΣ 
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΙΝΟΣ 
ΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟΣ ΤΣΙΝΟΣ 
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΚΟΣ 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΧΤΣΙΔΗΣ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!