Παγκόσμια αγωνία για τους 9 εγκλωβισμένους στο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη -Καθυστερεί η επιχείρηση


Με καθυστέρηση αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα η νέα επιχείρηση για τον απεγκλωβισμο από τη σπηλιά στην Ταϊλάνδη των υπολοίπων παιδιών που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, μαζί με τον προπονητή τους, για περισσότερο από δυο εβδομάδες.

Χθες, απεγκλωβίστηκαν από τη σπηλιά τέσσερα παιδιά. Και τα τέσσερα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο (βρίσκονταν για πάνω από δυο εβδομάδες στη σπηλιά), με την κατάσταση του ενός, σύμφωνα με ασιατικά ΜΜΕ να κρίνεται ως πιο σοβαρή, χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη.
Τα παιδιά μετά την επιχείρηση απεγκλωβισμού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, τα τρία με ασθενοφόρο, το ένα με ελικόπτερο
Η επιχείρηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Guardian, για τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων παιδιών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αν και αναμενόταν να ξεκινήσει από τις 7 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα (3 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας). Οι δύτες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχουν φθάσει καν στην σπηλιά, αλλά αναμένεται να βρεθούν εκεί σύντομα.
Ο συντονιστής των δυτών ανέφερε ότι οι δύτες χρειάζονται μεταξύ 10 και 20 ωρών για να ξεκουραστούν και να ετοιμαστούν για την επόμενη επιχείρηση. Γεμάτο νερό και λάσπη το σπήλαιο μετά τις πλημμύρες που είχαν σαν αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκεί οι 12 μαθητές και ο προπονητής τους
Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργού Εσωτερικών της Ταϊλάνδης, για τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων 9 θα επιχειρήσουν οι ίδιοι δύτες που συμμετείχαν και στην πρώτη φάση της επιχείρησης και αυτό γιατί γνωρίζουν τις συνθήκες του σπηλαίου και τι πρέπει να κάνουν.
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ της Ταϊλάνδης, υπήρξε σύσκεψη νωρίτερα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων αξιωματούχων για το επόμενο στάδιο της επιχείρησης και για το πώς θα βγάλουν τους υπολοίπους 9 εγκλωβισμένους από το σπήλαιο.
Εξηγώντας εν μέρει την καθυστέρηση στην έναρξη της νέας επιχείρησης, ο Ταϊλανδός ΥΠΕΣ υποστήριξε ότι πρέπει να τοποθετηθούν περισσότερες μπουκάλες με οξυγόνο κατά μήκος της υποθαλάσσιας διαδρομής κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.
Δύτες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην επιχείρηση που έχει προκαλέσει παγκόσμια αγωνία
Όσον αφορά την υγεία των τεσσάρων παιδιών που διασώθηκαν χθες, ο υπουργός Εσωτερικών της Ταϊλάνδης είπε ότι είναι γερά και ασφαλή, αλλά θα πρέπει να υποβληθούν σε λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις.
Τα οκτώ παιδιά και ο προπονητής τους, που έχουν εγκλωβιστεί στη σπηλιά παραμένουν εγκλωβισμένοι στο αρχικό σημεία, την παραλία Πατάγια του σπηλαίου.
Χθες εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές όταν οι δύτες βγήκαν στην επιφάνεια με τα παιδιά.
Κάθε παιδί συνοδευόταν από δυο δύτες, ο ένας πήγαινε μπροστά μεταφέροντας την μπουκάλα οξυγόνου του παιδιού, ακολουθούσε το παιδί και στη συνέχεια ο τρίτος δύτης.
Τα παιδιά φορούσαν full face μάσκες και εκτιμάται ότι είχαν εκπαιδευτεί τις τελευταίες ημέρες στο κολύμπι προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη διαδρομή των 3,2 χλμ., με τα υποβρύχια περάσματα.
Στο τέλος της διαδρομής, όπως μετέφερε ο Guardian, οι δύτες αγκάλιαζαν τα παιδιά.
Η όλη διαδικασία χθες, ολοκληρώθηκε σε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι είχε προγραμματιστεί καθώς η στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο είχε πέσει αρκετά και έτσι μεγάλο μέρος της διαδρομής μπορούσε να γίνει περπατώντας.
Στην επιχείρηση χθες πήραν μέρος 13 ξένοι δύτες και πέντε Ταϊλανδοί, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ συνολικά στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν 90 δύτες.
Οι συσκέψεις έξω από τη σπηλιά για το πώς θα συνεχιστεί το επόμενο σκέλος της επιχείρησης είναι συνεχείς
Φωτογραφίες: ΑΡ

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!