Αποζημίωση αμπελοκαλλιεργητών στη Θεσσαλονίκη για ζημιές από τις βροχοπτώσεις

Ερώτηση για την αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών στην οινοπαραγωγική περιοχή της Νέας Μεσήμβριας, της Αγχιάλου και της Γέφυρας του δήμου Χαλκηδόνας, λόγω της εμφάνισης ασθενειών, ιδίως περονόσπορου, μετά τις έντονες και ασυνήθιστες για την εποχή βροχοπτώσειςπου σημειώθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στα τέλη Ιουνίου κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μάρκου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Ο ΕΛΓΑ αρνείται να δώσει αποζημιώσεις, αφού, σύμφωνα με τον Κανονισμό, καλύπτονται μόνο άμεσες ζημιές από φυσικά φαινόμενα και όχι από ασθένειες. Ως αποτέλεσμα, οι αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής, παρόλο που είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στον ΕΛΓΑ, μένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι..
Όμως, ειδικά ο περονόσπορος εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και, ως μύκητας, ευνοείται από την βροχή και την υγρασία ενώ δεν υπάρχει και καμία μέθοδος αντιμετώπισης εκ των υστέρων. Η δε ζημιά αφορά όχι μόνο την τρέχουσα παραγωγή αλλά σίγουρα και την επόμενη αφού δεν είναι εύκολο να επανέλθει το αμπέλι.
Η βουλευτής ζητά από τον υπουργό, δεδομένου του πλήγματος στην τοπική οικονομία, να εξετάσει το ενδεχόμενο αποζημίωσης των αμπελοκαλλιεργητών για τις ζημιές που έχουν υποστεί καθώς και τη λήψη άλλων μέτρων για την ενίσχυσή τους καθώς και την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων αποζημίωσης π.χ. μέσω ΠΣΕΑ.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!