«Νέα αρχιτεκτονική στα πανεπιστήμια από το 2020»


Τα παιδιά που πρώτη φορά θα μπουν στο πανεπιστήμιο με το νέο σύστημα το 2020 θα συναντήσουν μια νέα αρχιτεκτονική, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας. Μιλώντας στη ΔΕΘ, κατά τα εγκαίνια του περιπτέρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Γαβρόγλου επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για «συγκεκριμένες θέσεις προσωπικού και χρηματοδότηση», ενώ τόνισε ότι η Γ΄Λυκείου θα είναι διαφορετική από σήμερα.
Ο υπουργός εξήγησε ότι η σχετική συζήτηση άρχισε αυτή την εβδομάδα με στόχο «η Γ΄ Λυκείου να ξαναγίνει μια Γ΄ Λυκείου και να μην έχουμε σχολεία χωρίς την Γ΄ Λυκείου όπως είναι η σημερινή κατάσταση».
«Αυτή η τάξη πρέπει να είναι μια προπαρασκευαστική τάξη και να έχουμε και ένα διαφορετικό τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια», τόνισε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συγκυρία διότι διεξάγεται διάλογος με όλα τα πανεπιστήμια για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης.
«Είναι μια συζήτηση που δεν έχει γίνει για 30 χρόνια και με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα» είπε.
«Είναι μια συζήτηση για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσής μας. Προφανώς ένα τμήμα της είναι οι συνέργειες ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αλλά είναι και η δημιουργία εντελώς νέων τμημάτων, είναι η δημιουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών όπου θα παρέχονται πτυχία επαγγελματικού προσανατολισμού ευρωπαϊκών προσόντων. Είναι, επίσης, μια συζήτηση για την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων των αγροδιατροφικών πάρκων, των τεχνολογικών πάρκων. Άρα οδεύουμε σε μια νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων».
Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι τις ερχόμενες ημέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ενώ, όπως είπε, έχει ήδη προχωρήσει η νομοθέτηση της νέας αρχιτεκτονικής για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τον Κώστα Γαβρόγλου, η αύξηση της χρηματοδότησης ήταν γενναία και διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που πέρσι τέτοια εποχή έλεγαν ότι ο νόμος θα οδηγήσει στην καταστροφή των μεταπτυχιακών.
«Έχουν αυξηθεί τα δωρεάν προγράμματα, φοιτητές μέχρι 30% μπορούν να μπουν χωρίς δίδακτρα στα υπάρχοντα, παρόλα αυτά έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας. Η δουλειά πρέπει να έχει σχέση με την ποιότητα και το περιεχόμενο και αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία κυρίως γιατί υπάρχουν η αδράνεια του παρελθόντος και λίγες θέσεις για τους νέους επιστήμονες. Αυτός πρέπει να είναι ο νέος μας στόχος, να αυξηθούν οι μόνιμες θέσεις» προσέθεσε.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!