«Στα 900 εκατ. ευρώ ο δημοσιονομικός χώρος το 2019»


Θετικό σήμα στους επενδυτές έστειλε απ' το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής μετά το πρόγραμμα και οι όποιες επεκτατικές κινήσεις στον προϋπολογισμό θα κινούνται εντός του δημοσιονομικού χώρου. Όπως είπε, το 2019 θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος 900 εκατ. ευρώ για περιθώριο κινήσεων, υπενθυμίζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε άλλωστε «ισορροπημένη» την ομιλία του πρωθυπουργού, όπως και το πακέτο των ελαφρύνσεων, το οποίο είναι εντός των δημοσιονομικών στόχων.
Μιλώντας, στο πλαίσιο του 13ου Roadshow, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ανάπτυξης, καθώς, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται επιτρέπουν στους επενδυτές να γνωρίζουν πού και πώς μπορούν να επενδύσουν, και σημείωσε ότι τώρα αυτό που δίνει σταθερότητα είναι η ρύθμιση του χρέους που δίνει έναν «καθαρό διάδρομο» 10-15 χρόνων.
Όσο, για το θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ και την ανησυχία ορισμένων επενδυτών ότι «φρενάρουν» την ανάπτυξη, είπε ότι έχει ήδη πιαστεί ο στόχος και ότι ακόμη και εάν δεν γινόταν κάτι άλλο το πλεόνασμα θα ανερχόταν σε 5% του ΑΕΠ το 2022. Έτσι, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος 3,5 δισ. ευρώ και αυτό επιτρέπει περισσότερο επεκτατικούς προϋπολογισμούς εφεξής.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης θα εξασφαλίσει πως οι άνθρωποι της εργασίας και η μεσαία τάξη θα έχουν μερίδιο από την ανάπτυξη της χώρας.
Ειδικά για τις συντάξεις, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και θα βρεθεί μια εποικοδομητική λύση, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα επηρεάσει το ασφαλιστικό σύστημα μετά το 2030.
Τόνισε άλλωστε πως έχει συζητήσει το θέμα στο Βερολίνο με τους Όλαφ Σολτς και Πιέρ Μοσκοβισί, και δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι σήμερα το ΔΝΤ εκτιμά ακόμη ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να θέλει την περικοπή των συντάξεων» είπε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!