Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στη Μέι για το Brexit


«Όλοι μαζί και η Μέι μόνη της» είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τα όσα συζητήθηκαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Ζάλτσμπουργκ για το Brexit. Η Ε.Ε. έστειλε μήνυμα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό ότι οι προτάσεις της δεν είναι λειτουργικές, με την κ. Μέι να απαντά ότι αυτό είναι το σχέδιό της και δύσκολα θα διαφοροποιηθεί.
Τη μεγάλη απόσταση που υπάρχει μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνο αποτύπωσε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι το προτεινόμενο πλαίσιο (σσ πρόταση Τσέκερς) της Τερέζα Μέι για την μετά το Brexit οικονομική συνεργασία «δεν θα λειτουργήσει» και πρόσθεσε πως «όλοι συμμερίστηκαν την άποψη αυτή, παρά τα θετικά στοιχεία στην πρόταση». Στο επίκεντρο της συνάντησης Τουσκ-Μέι βρέθηκε και η μελλοντική κατάσταση στα σύνορα Βρετανίας-Ιρλανδίας.
«Η ώρα της αλήθειας στις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Τον Οκτώβριο αναμένουμε τη μέγιστη πρόοδο και τα [μέγιστα] αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit», είπε ακόμη ο Τουσκ.
Σε αντίστοιχο μοτίβο και οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι δεν θα πρέπει να.. φοβούνται την απουσία συμφωνίας.
Αρνητικές ήταν και οι δηλώσεις τόσο της Άνγκελα Μέρκελ όσο και του Εμανουέλ Μακρόν. Η καγκελάριος τόνισε ότι χρειάζεται ουσιαστική πρόοδος για το Brexit έως τον Οκτώβρη, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι οι προτάσεις για το «διαζύγιο» δεν είναι αποδεκτές, καθώς δεν σέβονται τη συνοχή της ενιαίας αγοράς.
Σημειώνεται ότι, με βάση δημοσιεύματα, οι 27 πρότειναν στην Τερέζα Μέι να πραγματοποιηθεί δεύτερο δημοψήφισμα στη Βρετανία για να πει τη γνώμη του ο βρετανικός λαός για τη συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών.
Η Τερέζα Μέι, πάντως, απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα στη χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι η πρόταση Τσέκερς είναι το μόνο αξιόπιστο σχέδιο που υπάρχει.
Στο Λονδίνο, πάντως, η κατάσταση είναι μάλλον εκρηκτική, καθώς ακόμη και στενοί σύμμαχοι της Τερέζα Μέι ασκούν κριτική στις προτάσεις της για το Brexit, ενώ ορατό παραμένει και το ακραίο ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μίλησε για μια «ειλικρινή συζήτηση» με τον Ντόναλντ Τουσκ.
Σημείωσε, πάντως, αναφορικά με το θέμα της Ιρλανδίας, ότι ο διαχωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανεπίτρεπτος, προσθέτοντας ότι θα παρουσιάσει τα σχέδιά της άμεσα.
Η Τερέζα Μέι παραδέχθηκε ότι οι επόμενες συζητήσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit θα είναι δύσκολες σημειώνοντας ότι θέλει έξοδο από την Ε.Ε., αλλά χωρίς να υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στα σύνορα με την Ιρλανδία.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!