Κόντρα για το υπερταμείο λόγω μνημείων και αρχαιολογικών χώρων


Σφοδρές αντιδράσεις τόσο απ' την πλευρά των αρχαιολόγων κι άλλων φορέων του πολιτισμού όσο και απ' τον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει η υπουργική απόφαση για τη μεταφορά ακινήτων -στα οποία συμπεριλαμβάνονται μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι- στην ΕΤΑΔ. Το υπουργείο Πολιτισμού και το Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν τίθεται θέμα παραχώρησης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, σημειώνοντας πως εξαιρούνται απ' το σύνολο των ακινήτων που πέρασαν στο υπερταμείο.
Το θέμα ανέβασε ψηλά στην ατζέντα η καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), αφότου έγινε γνωστός ο κατάλογος των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τον ΣΕΑ, μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του Βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων κ.ά. Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία, τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.
«O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει για μία ακόμη φορά ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής». Ζητά επίσης την δημοσιοποίηση του πλήρη καταλόγου.
Την άμεση δημοσιοποίηση όλων των εκχωρούμενων δημοσίων ακινήτων και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, και μουσεία, ακίνητα που έχουν απαλλοτριωθεί για αρχαιολογικούς σκοπούς και πολιτιστικά κτίρια ζητούν και οι αρχαιοφύλακες, προειδοποιώντας για απεργίες.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΦΥΑ κάνει λόγο για «ξεπούλημα», σχολιάζοντας ότι «όπως όλα δείχνουν, ακόμα και η Ακρόπολη των Αθηνών μπορεί να υπαχθεί στο υπερταμείο».
Σύμφωνα με την ΠΕΦΥΑ «σε κάθε περίπτωση, αφαιρείται από το υπουργείο Πολιτισμού κάθε ακίνητο που του ανήκει, συμπεριλαμβανομένων μουσείων, διατηρητέων κτιρίων αλλά και οικοπέδων όπου διεξάγονται ανασκαφές».
«Προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά σε εμάς και είναι σίγουρο ότι η σκόπιμη αποσιώπηση της συγκεκριμένης μεταβίβασης κρύβει πιθανότατα και αλλά πολύ μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία και χώρους. Διαφορετικά γιατί να μην το έχουν δώσει στην δημοσιότητα; Τα λόγια που αναφέρονται σε πιθανές εξαιρέσεις ας τα
πουν σε αφελείς να τα πιστέψουν», τονίζουν οι αρχαιοφύλακες για τα ακίνητα στην Κρήτη.
«Οι αρχαιοφύλακες είναι αυτοί, που μαζί με όλους τους εργαζόμενους του υπουργείου πολιτισμού διαφυλάττουν την πολιτιστική μας κληρονομία», σημειώνουν ακόμαα και προειδοποιούν: «Η απάντηση μας θα είναι πολύ σκληρή». «Η πολιτιστική μας κληρονομιά ανήκει σε όλους τους Έλληνες και δεν έχει δικαίωμα καμιά κυβέρνηση ούτε να την διαπραγματεύεται ούτε να την εκχωρεί», καταλήγει η ΠΕΦΥΑ.
«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει σε ανακοίνωση του ότι η σχετική υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016, διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.», αναφέρει το υπουργείο και συνεχίζει:
«Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.
»Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».
Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία σημειώνει ότι η μεταφορά των ακινήτων γίνεται κατόπιν εισήγησης από την ΕΕΣΥΠ. Για τον σκοπό αυτό η ΕΕΣΥΠ ανέλυσε τα στοιχεία ακινήτων του Δημοσίου από τις διαθέσιμες βάσεις (συμπεριλαμβανομένου και του Κτηματολογίου) και υπέβαλε τη σχετική εισήγηση στο υπουργείο Οικονομικών, βάσει της οποίας εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση.
Τα ακίνητα μεταφέρονται αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ποια από αυτά τα ακίνητα δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ. Το ΥΠ.ΟΙΚ. διευκρινίζει ακόμα πως τα ακίνητα στα οποία γίνεται αναφορά είναι αυτά που βρίσκονται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου με τη στενή έννοια.
«Η μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών ακινήτων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ένα πολιτικό τερατούργημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ντροπή για την χώρα» δήλωσε η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη.
Η βουλευτής της Ν.Δ. καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού, αγνοούν επιδεικτικά την Συνταγματική τους υποχρέωση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αδιαφορούν για την προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων».
Και καταλήγει: «Τους ενημερώνουμε: το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται. Τα μνημεία δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής».
Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά κατέθεσε την Πέμπτη η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπεύθυνη Πολιτισμού Χαρά Κεφαλίδου, κατάγγελλοντας ότι «τώρα ξεπουλάνε και την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Η κ. Κεφαλίδου ζητά να ενημερωθεί για την πληήη καταγραφή των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που περιλαμβάνονται ήδη στο Υπερταμείο και με ποιο τρόπο θα διορθωθεί αυτό το τεράστιο ατόπημα.
Η κ. Κεφαλίδου δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή έχουν ξεπουλήσει τα πάντα. Λιμάνια, αεροδρόμια, όλη τη δημόσια περιουσία. Ώρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους. Δεν έχουν φραγμό. Ως εδώ! Κάποιοι πρέπει να τους σταματήσουμε».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!