«Στόχος μας η υδατική αυτονομία των νησιών»


«Η υδατική αυτονομία των νησιών είναι κεντρικός πολιτικός στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας» τόνισε την Τρίτη ανοίγοντας τις εργασίες του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου για το νερό που διοργανώνει η EDS (ευρωπαϊκή οργάνωση για την αφαλάτωση και τη φροντίδα του νερού) ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την συνέχιση αυτής της απαρχαιωμένης κατάστασης -και αναφέρομαι στην μεταφορά ποσοτήτων νερού με καράβια - υδροφόρες, που κάποιοι για χρόνια ονόμαζαν ως λύση» είπε και πρόσθεσε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουμε σύγχρονες υποδομές υδροδότησης, με κατάλληλες μονάδες αφαλάτωσης και επεξεργασίας πόσιμου νερού, ώστε να δώσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής και ανάπτυξης των νησιών μας».
Εξήγησε εκτενώς, πως η επεξεργασία και διαχείριση πόσιμου νερού με μονάδες αφαλάτωσης, είναι η μόνη λύση στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης βασικών υποδομών ύδρευσης στα νησιά. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στα μικρά νησιά, το πρόβλημα της υδρευτικής αυτονομίας, είναι κομβικό καθώς η έλλειψη πόσιμου νερού και βασικών υποδομών που σχετίζονται με την ύδρευση στα νησιά, τα καθιστά μέρη μειωμένων αναπτυξιακών δυνατοτήτων και δημιουργεί για τους κατοίκους τους ένα περιβάλλον άνισων συνθηκών διαβίωσης.
Ο Ν. Σαντορινιός κατά τον χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι είναι θετική η διενέργεια ενός τέτοιου συνεδρίου, καθώς αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία να ανοίξει ο διάλογος και να κατατεθούν προτάσεις σχετικά με το πως η εφαρμοσμένη καινοτομία στον κύκλο του νερού, έχοντας ως στόχο την εξασφάλιση πλήρους υδατικής αυτονομίας των νησιών μας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, μπορεί να αναβαθμίσει τις τοπικές κοινωνίες και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης για τις περιοχές εκείνες, που μέχρι πρόσφατα δεν τους είχε δοθεί κανένα εχέγγυο.
«Εργαζόμαστε αδιάκοπα, τόνισε, για την ολοκλήρωση Δικτύου Μονάδων Αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά ώστε να διασφαλίσουμε την πλήρη υδατική αυτονομία τους» και έκανε γνωστό ότι έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης σε Καστελλόριζο, Πάτμο, Αρκιούς, Λέρο, Αιγιάλη Αμοργού, Δονούσα, Ψέριμο και Τέλενδο. Αυτές οι μονάδες, όπως είπε, έχουν τεθεί σε λειτουργία και έχει σταματήσει η μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία. Για τα υπόλοιπα «άνυδρα» νησιά- Κίμωλος, Ηρακλειά, Κατάπολα Αμοργού, Λειψοί, Ι.Μ. Πανορμίτη, Αγαθονήσι- η διαδικασία εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης είναι σε εξέλιξη με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 και Π.Δ.Ε.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!