Ανησυχία για την άνοδο της Ακροδεξιάς σε Γερμανία και Ιταλία


Σημαντική ενίσχυση της εκλογικής επιρροής της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD)δείχνει δημοσκόπηση στη γερμανική εφημερίδα Bild, κάνοντας επισφαλή τη θέση των Σοσιαλδημοκρατών. Ωστόσο, μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Κέμνιτς, άλλη δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Γερμανοί ζητούν παρακολούθηση των δεσμών του AfD με τους νεοναζί.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Bild, από το Ινστιτούτο Insa, το AfD αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα με ποσοστό 17%.
H Χριστιανική Ένωση, δηλαδή η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) περιορίζεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 16%.
Ακολουθούν οι Πράσινοι με 13,5%, με την Αριστερά και τους Φιλελεύθερους (FDP) να κερδίζουν από 9,5% της προτίμησης.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Insa Χέρμαν Μπίνκερτ αναφέρει ότι η «θέση του SPD ως δεύτερης πολιτικής δύναμης στη χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο».
Όπως σημειώνει, «όσο συγκυβερνούν η Χριστιανική Ένωση και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τόσο πιο απίθανο θα γίνεται να συγκεντρώσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Σημαντική άνοδο της Λέγκας του Βορρά καταγράφει δημοσκόπηση της ιταλικής εταιρίας Swg, δίνοντας στο κόμμα του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που με τις επιλογές του στο μεταναστευτικό έχει φέρει την Ιταλία σε σύγκρουση με τους εταίρους της στην Ε.Ε., το 32,2% της πρόθεσης ψήφου, από 30,2% τον περασμένο Ιούλιο.
Αντίστοιχα το συγκυβερνών Κίνημα Πέντε Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάιο βρίσκεται στο 28,3%, ενώ στις 30 Ιουλίου ήταν στο 29,7%.
Η τρίτη πολιτική δύναμη της Ιταλίας είναι το Δημοκρατικό Κόμμα, με 17,7% της πρόθεσης ψήφου, όταν στις βουλευτικές εκλογές του της 4ης Μαρτίου είχε λάβει το 18,7% των ψήφων.
Η Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αγγίζει το χαμηλότερο ποσοστό από την ίδρυσή της, με μόλις το 6,9% των ερωτηθέντων να δηλώνουν πρόθυμοι να την ψηφίσουν.
Μικρές απώλειες είχε και το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας», με 4,1%, πολύ κοντά στο ποσοστό του των βουλευτικών εκλογών, το οποίο ήταν 4,4%.
Την ίδια στιγμή, άλλη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 60% των Γερμανών, σοβαρά ανήσυχοι για τα γεγονότα στο Κέμνιτς και τις συγκρούσεις των ακροδεξιών με τους αντιρατσιστές και αντιφασίστες διαδηλωτές, ζητούν η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» να τεθεί υπό παρακολούθηση, ώστε να διερευνηθούν οι σχέσεις της με τους νεοναζί και άλλες ακροδεξιές ομάδες.
Οι εκπρόσωποι του κόμματος υποστηρίζουν ότι αυτά είναι παράλογα πράγματα και το AfD είναι «δημοκρατικό κόμμα που συμμορφώνεται με το Σύνταγμα. Εμείς αγωνιζόμαστε ενάντια στον εξτρεμισμό και σε όσους καταχρώνται τις πορείες και συγκεντρώσεις για να διαφημίσουν τις αντιδημοκρατικές ιδέες τους».
Ωστόσο, το AfD, που στα κρατίδια της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας έχει επιρροή που φτάνει ακόμη και το 25%, συμμετείχε στις πορείες των ακροδεξιών και νεοναζί, πλάι στο Pegida, ενώ πολλοί από τους διαδηλωτές έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς.
Αν και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ θεωρεί ότι δεν υπάρχει βάση για να προχωρήσουν έλεγχοι, τόσο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, όσο και η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ (επίσης μέλος του SPD) στηρίζουν την ιδέα των ελέγχων.
Η Μπάρλεϊ τόνισε ότι «Μέλη του AfD ανοιχτά συμπεριφέρονται με αντισυνταγματικό νόμο. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όπως όλους τους εχθρούς του Συντάγματος και να τους παρακολουθούμε ανάλογα».
Η Αντρέα Νάλες δήλωσε ότι μετά το Κέμνιτς «υπάρχουν όλοι οι καλοί λόγοι για να τους παρακολουθούμε. Πρέπει να δείξουμε την κατάλληλη ετοιμότητα», από τη στιγμή που τους είδαμε πλάι-πλάι με τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές.
Η Άνγκελα Μέρκελ πάντως απέφυγε να πάρει θέση, λέγοντας ότι «αυτές δεν είναι πολιτικές αποφάσεις, αλλά πρέπει να στηρίζονται σε γεγονότα».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!