Φυλάκιση αριστερού Αυστριακού δημοσιογράφου στην Τουρκία


Τη φυλάκιση ενός Αυστριακού δημοσιογράφου, αλλά και δύο Τούρκων πολιτών, αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο, με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Πρόκειται για φοιτητή, ερευνητή δημοσιογράφο που συνεργάζεται με ακροαριστερό περιοδικό για ζει στην Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια και μιλάει τουρκικά.
Ο 29χρονος Μαξ Τσίρνγκαστ, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, κάνει μάστερ στις Πολιτικές Επιστήμες στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής (ODTU) στην Άγκυρα και συνεργάζεται με μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία και το εξωτερικό, κυρίως με τη γερμανόφωνη επιθεώρηση της Άκρας Αριστεράς Re:volt.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν τη σύλληψή του και ζήτησαν να απελευθερωθεί.
Ο δικηγόρος του, Ταμέρ Ντογάν, υποστήριξε ότι ο Τσίρνγκαστ «δεν έχει καμιά σχέση με τρομοκρατική οργάνωση».
Οι εισαγγελείς στήριξαν το κατηγορητήριο στο γεγονός ότι ο Τσίρνγκαστ έκανε εθελοντική εργασία για τη γυναικεία φοιτητική οργάνωση «Οι μάγισσες της εστίας», που μάχεται κατά της βίας και της παρενόχλησης των γυναικών στα πανεπιστήμια, αλλά και για την περιβαλλοντική οργάνωση «Παιδιά της Φύσης».
Όταν τον ρώτησαν για τα βιβλία και τις έρευνες που για έναν Τούρκο κομμουνιστή ηγέτη που βρέθηκαν στην κατοχή του, ο Τσίρνγκαστ δήλωσε πως είναι «ερευνητής».
«Έχω βιβλία αριστερής ιδεολογίας, δεξιάς, ακόμη και λογοτεχνικά έργα», τόνισε.
Όσο για τα άρθρα του που αφορούν το κουρδικό ζήτημα και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν που θεωρείται τρομοκρατικό στην Τουρκία, υποστηρίζει πως έγραψε για το θέμα με τρόπο «αντικειμενικό».
«Είναι δημοσιογράφος που εργάζεται μέσα στο πλαίσιο του νόμου», επιμένει ο δικηγόρος του.
Ο Τσίρνγκαστ κατηγορείται ότι ανήκει σε μια μικρή οργάνωση της αριστεράς, όμως ο δικηγόρος του και ο ίδιος διαβεβαιώνουν πως η οργάνωση αυτή «δεν υφίσταται».
«Διαφορές στις πολιτικές απόψεις δεν μπορεί να δικαιολογούν συλλήψεις ή εκφοβισμούς, κάτι που γίνεται όλο και περισσότερο στην Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αυστριακή οργάνωση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
Μαζί με τον Τσίρνγκαστ, καταδικάστηκαν η ψυχολόγος Χατιτσέ Γκετς και ο φοιτητής Μιτατζάν Τουρεκτέν.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!